Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, potrzebuję drobnej porady. Kolega przyniósł mi do przesmarowania mało popularny na forum kołowrotek (Cormoran Chronos 3000).Kołowrotek kupiony jako zapasowy, nieużywany, ma około 2 lata.Kołowrotek miał mieć całą kupę łożysk,a już po rozkręceniu rolki prowadzącej okazało się, że pod nią zamiast łożyska (tak miało być wg schematu) jest po prostu tulejka z badziewnego materiału przypominającego mosiądz.Rolka nie ma prawa pracować na tym prawidłowo. Wymiary rolki śr. zewn 7,5mm , śr. wew.4.4mm, szerokość 2,5mm. Mam pytanie , czy jest i gdzie można kupić łożysko aby ten badziew wymienić? :angry: Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki czekają minie w bebechach tego kręcioła, może są jakieś elementy np. z plasteliny :lol: :lol: :lol:

Albo tu http://www.albeco.com.pl/ A ta tulejka mosięrzna to też :wacko: łożysko tylko ślizgowe

Dzięki za namiary, sprawdzę. Co do łożyska ślizgowego - są i takie stosowane , ale wtedy producent nie opisuje ich na schemacie jako Ball bearing, chyba , że ewidentnie chce lecieć w kulki. Kupujący ogląda schemat przed zakupem licząc na solidność producenta, a żaden sprzedawca nie pozwoli przecież rozkręcić kołowrotka. :mellow: :wacko:

• 1 miesiąc temu...

Wzięło mnie na wigilijne czyszczenie jego mać. Panowie co mogłem zawalić przy Stradic 4000 FG. Wyczyściłem, skręciłem i została mi ostatnia część czyli koło do napędu. Po nałożeniu na mechanizm zrobię pół i jest ok, ale później blokuje się i nie da się ruszyć. Jak mocniej się przekręci to przeskakuje koło po pinionie. Kurde mol co to może być ?

@Hasior normalnie człowieku kocham Cię :):):D śruba od wodzika nie po tej stronie co trzeba !

:lol: :lol: :lol: Ale nie jest to śmiech złośliwy... :mellow: Zamiast kolędy śpiewać, to Wy się tu kołowroteczkami zabawiacie,bezbożniki jedne..? <_<

• 2 miesiące temu...

czesc

Chcialbym odswiezyc temat i zapytac sie bardziej doswiadczonych Kolegow, jak konserwujecie otwarte lozyska? Zabralem sie za emblema 3k i widze ze to podpierajace pinion jest dwustronnie otwarte, a podpierajace korbke tylko z jednej strony. Pewnie najlepiej by bylo wymienic na dwustronnie kryte, ale to moze nastepnym razem :D

Nie używać oliwki!!!. Tylko do multików UL gdy zależy nam na długim kręceniu się szpulki.

Jak długo chodziły i jest potrzeba wymienić smar to do benzynki ekstrakcyjnej, wymieszać i niech poleżą tam kilka godzin.

A później pozwolić im wyschnąć i np. Mobilith 460 lub jakiś inny dobry smar do łożysk tocznych.

Dobrze że @Wędkarz87 poprawiłeś tą oliwkę.

Dzieki Panowie za informacje :D

Tak wiec przy najblizszej okazji bedzie banzynka a pozniej Mobilith. Z ta gestoscia caly czas eksperymentuje w kontekscie osi posuwu szpuli, bo oryginal jest zdecydowanie za gesty. A jak to sie bedzie mialo do lozysk i ich wplywu na maslana prace to sie niedlugo okaze :mellow:

Jozi, uzywam Mobilitha 460, przy czym staram sie go rozrzedzac bo oryginalny rzeczywiscie jest gesty. Tyle ze musze dojsc metoda prob i bledow jaka konsystencja jest odpowiednia do smarowania poszczegolnych elementow. Na przekladnie jest ok, ale na pewno oryginal srednio sie nadaje na os posuwu szpuli na odcinku przechodzacym przez pinion :D Tu mysle ze smarowidlo powinno miec konsystencje nieco gestszej oliwki, ale moze sie myle??

Ale ten smar w sprayu moze byc niezlym pomyslem :D