Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra rozkręciłem kołowrotek, wszystko przesmarowałem jest git. Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek i chwil stresowych:)W czasie pracy zgubiłem wałeczek od łożyska oporowego :mellow: znalazł się po 10 minutach pod łóżkiem, gdy chciałem włożyć go na swoje miejsce upadł 2 raz hrhr - kolejne 10 minut szukania, znalazł się w skuwce od długopisu, która leżała pod biurkiem... Pomyślałem, że jak złożyłem łożysko, to już nic mnie nie zaskoczy :mellow: a tu przy zdejmowaniu pokrywy gdzie znajduje się sprężynka odbijająca kabłąk głośne pstryk i bęc:o wystrzelony bolczyk przez sprężynkę uderzył w żyrandol i spadł na łózko :mellow: obyło się bez szukania. Podczas konserwacji natknąłem się na uszkodzone łożysko rolki kabłąka.
Gdzie kupić i jak zmierzyć takie łożysko, żeby kupić odpowiednie :D ??
Próbowałem je złożyć ale nie jest to takie proste
Fotki ponizej

post-3650-1348915293,0127_thumb.jpg

post-3650-1348915293,0543_thumb.jpg

post-3650-1348915293,0898_thumb.jpg

Kupisz na allegro chociażby, a zmierzyć musisz średnicę wewnętrzną łożyska lub ośkę na której siedzi, średnicę zewnętrzną czyli korpus łożyska lub wewnętrzną średnicę rolki i wysokość łożyska. Znając te wymiary bez problemu kupisz odpowiednie łożysko. A mierzysz oczywiście suwmiarką. Musisz jedynie pamiętać żeby dobrać optymnalnie łożysko czyli tak żeby dało się włożyć, jeżeli starego nie możesz pomierzyć. Najlepiej jest kupić o takich wymiarach jak było.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Chcialbym wrocic do kwestii rozrzedzania smarow. Pokusilem sie o przesmarowanie stradica Mobilithem SHC 460 i albo wrzucilem do srodka za duzo smaru :D, albo jest on za gesty, bo kreciolek chodzi zdecydowanie ciezej. Chcialbym troche poeksperymentowac z rozrzedzaniem, i tu mam pytanie; czy olej o ktorym wspominal Kolega Zorro piszac o Dextron III to MOBIL ATF 320 DEXTRON III?

Też może być. Co prawda ten 320 to mineralny olej, ale NA PEWNO ze smarem SHC się nie pogryzie... Mieszałem oba i zawsze wszystko było łokiej..:D

Taki teoretycznie supernajlepszy do tych mieszanek byłby jednakowoż jakiś olej syntetyk. Ja sobie bełtam ten czerwony smar z olejem ATF SHC ale taki mam w akurat w samochodzie...:D

• Like 1

• 2 tygodnie później...

A ja dziś sobie usiadłem i profilaktycznie zmieniłem fabryczny smar mojej nowej Stelki,różnica jest naprawdę zauważalna,aż się zdziwiłem.

Zrobiłem fotkę wszystkich części:

Niestety jakością nie grzeszą bo robione telefonem - tylko to miałem pod ręką.

Jak się usiądzie na spokojnie to nawet serwisowanie Stelli nie jest problematyczne,ważne jest tylko zorganizowanie sobie więcej czasu dla siebie,żeby się skupić na robocie.

Pozdrawiam majsterkowiczów!

post-4962-1348915533,2927_thumb.jpg

post-4962-1348915533,4198_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Jako że to wątek o serwisowaniu kołowrotków chcę podziękować na forum Panu Tomaszowi @Zorro za okazaną bezinteresowną pomoc w usunięciu usterek w Daiwie Emblem i Certate. Po rozmowie telefonicznej, wymianie emaili oraz zakupieniu niezbędnych podkładek kołowrotki chodzą jak nowe :mellow: . Jeszcze raz serdeczne dzieki @Zorro :D

I tak przy okazji zapytam, może ma ktoś z was odsprzedać 100-150g smaru Mobilith SHC 460 lub coś podobnego?

• Like 1

Pan Zorro jak sama nazwa wskazuje pomaga POTRZEBUJĄCYM :D Dzięki Panie Zorro :D

Pan tu nie cukierkuj, tylko donoś lepiej czy po dokręceniu tej nakrętki na koszu młynkowi się poprawiło..? :lol: (Acha... Nie wyrobiłem i wróciłem w to samo miejsce tak ciu przed jedenastą - trzy sandałki, nie klocki ale już miaruski.. <_< )

• 2 tygodnie później...