Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

W związku ze przymierzam się pierwszy raz do smarowania swoich kręciołków mam pytanie, czy wszystkie części na których jest stary smar trzeba myc w jakiś specjalnych środkach usuwających resztki smarów itp czy wystarczy przetrzeć szmatką do sucha ?

No i nic strasznego... Jeśli nic nie szura, nie stuka, nie zgrzyta i nie chroboce, to nie masz się czym przejmować... :D Ot, pare razy zjesz grubsze śniadanie i dasz korbie radę, a po kilku rybkowaniach maszyna powinna się trochę rozkręcić i będzie akurat.. :mellow:

Oliwki przeważnie używa się tylko do smyrnięcia oporówki, a calutką resztę opylamy smarem i musi być git.. :D

A jak smar jest ewidentnie za gęsty-twardy, to można go sobie trochę rozbełtać i gra gitara... :mellow:

Próbkę Mobilithu wysłałem P. Leśniakowi ze Słubic 1-2 miesiące temu. Tak mu się spodobał, że poźniej dostał odemnie namiar na większą ilość. Podobno w niektórych miejscach warto go rozrzedzić oliwką - np. czerwoną Quantum Hot Sauce.

I główną ośkę kołowrotka oliwić, a nie smarować.

Przyjmij zasadę, że przekładnia ma mieć gęsty smar a wszystko co odpowiada za funkcje dodatkowe ( czyli nieobciążone) powinno być na rzadko.Ja tak podchodzę do tematu ale może Sz.P. w masce( senior Zorro) coś wrzuci od Siebie w kwestii smarowania daiwek.

Panie Tomaszku prosimy o dwa słowa :D .

Przyjmij zasadę, że przekładnia ma mieć gęsty smar a wszystko co odpowiada za funkcje dodatkowe ( czyli nieobciążone) powinno być na rzadko.Ja tak podchodzę do tematu ale może Sz.P. w masce( senior Zorro) coś wrzuci od Siebie w kwestii smarowania daiwek.

Panie Tomaszku prosimy o dwa słowa :D .

Jedno, drugie... <_<

A jak można więcej niż dwa, to: Pan Józio napisał najszczerszą prawdę czyli nic dodać-nic ująć... :D

Panowie znowu będę męczył pytaniami. Kołowrotek nasmarowany super chodzi itp tylko jedna rzecz mnie denerwuje, mianowicie podczas kręcenia słychać jakiś szum wydobywający się chyba z łożyska oporowego ( nie jestem pewien bo owiłem oliwka ). Jakieś pomysły co to może być ?

hehehe najgorsze jest to ze mam jednego emblema nasmarowanego przez człowieka który się tym zajmuje i nic nie słychać podczas kręcenia. A w pozostałych 2 które ja smarowałem słychać szumy. Właśnie przed chwilką skończyłem smarować trzeci dokładnie taki sam model, i z tego co widzę tez to samo :/ Gdzieś chyba robię błąd i nie wiem gdzie.

Ja poszedłem na łatwiznę. Po nasmarowaniu 6 kręciołków z dolnej i średniej półki w dwóch praca się pogorszyła. Wobec tego wysłałem te dwa gorsze (Symetre i SuperAero srebrny Malezja) do znanego serwismana i stał się cud. Pracują jak nowe.

Co ciekawe, smarowałem kilka multików, wymieniałem łożyska i nie było żadnych problemów.

Po tych perypetiach wysłałem kilka młynków z wyższej półki (dla mnie wyższej czyli 300,00 zł w górę) do speca i wróciły super-hiper.

Były to : Shimano SuperX GT, Ultegra Japan i Twin Power 4000 model 95.

Niestety jest jeden szkopuł. Profesjonalny serwis kosztuje niemało.

A i podczas smarowania stosowałem Quantum Hot Sauce.

Sprawa niby wydawała się prosta. Niby wszystko ładnie opisane co i jak robić a w rzeczywistości nie wychodzi. Pewnie są jakieś szczegóły których doświadczeni serwisanci nie będą chcieli zdradzić. Albo się popsuje kilka kołowrotków i się człowiek nauczy albo nie. Mnie na to nie stać, dzisiaj zanoszę swoje kołowrotki do człowieka który się tym zajmuje bo widzę ze pomocy tutaj nie znajdę.

A niby skąd ktoś ma wystawić diagnozę na odległość co w młynku szumi.

Fakt.

Zwłaszcza, że i samo określenie szumi do najprecyzyjniejszych nie należy... :unsure:

Można ciut za bardzo ścisnąć przekładnię i może szumieć, może szumieć na oporówce, można sobie wymyć łożyska w benzynce i niedosmarować, i też może szumieć (pomijam fakt korozyjki na łożysku bo wtedy szumi jak sto diabłów), można też np. odwrócić głupią mosiężną tulejkę (najgórniejsza na pinionku) i też może zacząć trochę ocierać i szumieć...

Najważniejsze jest tylko to, że 99% takich szumów jest niegroźnych dla maszyny, a tylko dla nerwów słuchacza...

No i jak się nie poustawiało kołowrotka zaraz po zakupie (no przed początkiem eksploatacji), to późniejsze manipulacje z niwelowaniem luzików na rotorze i przekładni (szczególnie jednoczesne), skutkują na ogół szumami.. :D

No i jak się nie poustawiało kołowrotka zaraz po zakupie (no przed początkiem eksploatacji), to późniejsze manipulacje z niwelowaniem luzików na rotorze i przekładni (szczególnie jednoczesne), skutkują na ogół szumami.. Smile

a jak ustawia kołowrotek przed początkiem eksploatacji?? :wacko:

No i jak się nie poustawiało kołowrotka zaraz po zakupie (no przed początkiem eksploatacji), to późniejsze manipulacje z niwelowaniem luzików na rotorze i przekładni (szczególnie jednoczesne), skutkują na ogół szumami.. Smile

a jak ustawia kołowrotek przed początkiem eksploatacji?? :wacko:

Pierwsza rzecz, to całkowicie kasuję luzik na rotorze, jak jest, a na ogół drobny jest (podkładeczka pod łożycho albo dodatkowa, albo wymiana na ciut grubszą)... A druga rzecz, to zminimalizowanie do minimum luziku na kółku z ząbkami...

Ot i cała robota... :D

• 3 tygodnie później...

Sporo tu jest o smarze mobilith 460,też go zakupiłem,i teraz mam pytanko czym go rozrzedzić,bo nasmarowąłem rolke w mojej stelli,raz sporo tego,a potem tak już aby tylko,i dzis stwierdziłem,nad wodą ze rolka praktycznie mi sie nie obraca,a gdy wyczysciłem do sucha i złozyłem ponownie to ok,ale tak nie przejdzie,pasuje aby mazidło tam było,tylko nie kupie bańki oleju mobilith-a,dla dwóch kropel, bo mi trzeba tyci tyci czegos aby na żadkie mazidło było.