Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie witam

Wlasnie rozkrecilem niemal nowego (kilka miesiecy) exage 4000 (z przednim hamulcem)

bo sie omal nie utopilem i kolwrotek sie wody napil.

Rozebralem go i zlozylem poslugujac sie tym artykulem (dzieki!) schematowi z pudelka.

Jednak teraz mam zgryz bo kolwrotek terkocze (slychac i czuc)

mz jedyne bledy ktore moglem zrobic to:

w srodku lozyska oporowego jest walek (ma 2 srednice) i podkladka

i nie wiem w jakiej kolejnosci powinienem je zamontowac

na osi glownej zembatki mialem 3 podkladki (2 cieniutkie miedziane i jedna stalowa) nie mam pojecia gdzie je dac (wysypaly mi sie z kolowrotka a na schemacie sa tylko 2 miedziane?)

co do zembatek to obie (ta glowna i ta co operuje posuwem wzdluznym osi szpuli) maja takie trojkaty po osi symetrii (oczywiste wydawalo mi sie ustawienie ich (wszystkich 4ech) w jednej lini. Ale schemat pisze o ustawieniu 2ch z wiekszej zembatki w lini z bolcem (a nie strzalkami) na mniejszej i mam zgryz....

do tego znalazlem tez miedziana podkladke duza (ta mam wrazenie idzie pomiedzy plastikowa obudowe a tylna zembatke od posuwu szpuli)?

sorki za glupie teksty o kolejnosci podkladek, ale na wpol rozkrecony kolowrotek mi z reki wypadl i sie wszystko posypalo ;P

pomoze ktos?

na osi glownej zembatki mialem 3 podkladki (2 cieniutkie miedziane i jedna stalowa) nie mam pojecia gdzie je dac (wysypaly mi sie z kolowrotka a na schemacie sa tylko 2 miedziane?)

co do zembatek to obie (ta glowna i ta co operuje posuwem wzdluznym osi szpuli) maja takie trojkaty po osi symetrii (oczywiste wydawalo mi sie ustawienie ich (wszystkich 4ech) w jednej lini. Ale schemat pisze o ustawieniu 2ch z wiekszej zembatki w lini z bolcem (a nie strzalkami) na mniejszej i mam zgryz....

Ustaw te strzałki w linii, tak żeby te z dolnej zębatki i górnej były w jednej linii. Możliwe, że masz cztery strzałki na górnej zębatce jak będzie coś głośno pracowało to przestaw górną zębatkę o 90?. I dokręć porządnie srubki skręcające korpus, to eliminuje ewentualne luzy.

Ustaw te strzałki w linii, tak żeby te z dolnej zębatki i górnej były w jednej linii. Możliwe, że masz cztery strzałki na górnej zębatce jak będzie coś głośno pracowało to przestaw górną zębatkę o 90?. I dokręć porządnie srubki skręcające korpus, to eliminuje ewentualne luzy.

witam

juz wiem czemu w shimano to ma znaczenie (ta zembatka od posuwu szpuli jest jajowata! a na pewno nie okragla).

btw strasznie chrobotal poprzednio jak go zlozylem zgodnie z zaleceniami w instrukcji - myslalem, ze to przez podkladki w zlym miejscu ta glowna zembatka byla za daleko/blisko do slimaka

Mowisz, ze to kwestia ustawienia o 90stopni?

Pytam bo chyba w 1000 bylo dokladnie jak prosi instrukcja.

W instrukcji stoi jak byk by ustawiac kolek na malej z strzalkami na duzej (ze strzalkami na malej jest problem bo:

a sa 3 (4 ta w miejscu kolka)

b sa zasloniete przez mechanizm posuwu szpuli i jak juz zlozone to i tak ich nie widze (to samo z kolkiem... wiec montuje sie w ciemno)

do tego:

1

rwal nac rozkrecilem exaga 1000 i mi tez wypadl ten waleczek od lozyska oporowego (no probowalem go wyjac i wytrzepac i nie moglem pomyslalem, ze go cos trzyma zaczalem rozkrecac korpus i pac na stol wiec dalej nie wiem jak oryginal siedzi bo byl zasloniety podkladka...

2

juz widze, ze zle dalem podkladki pod glowna zebatke - powinny byc 3 od lewej strony (ja dalem 2 z lewej jedna z prawej)

3

nie wiem co z duza cienka podkladka na mala zembatke (dalem ja pod spod pomiedzy obudowe i zembatke)

4

tak sie cieszylem z tych exage a tu taka kupa (raz do wody upuszczony nabral wody i przestal niemal dzialac na drugi dzien pol kieliszka wody z niego poleciala jak go otworzylem (a nie byl zanuzony glebiej jak do 1/2)

5

juz nie kupie plastikowego kolowrotka (gbniazda na sruby po 3ch zlozeniach juz wyrobione jak...) to pierwszy kreciol jaki kiedykolwiek rozkrecilem (a na ogol mialem jakies tanie byrony/jaxony zachecony bezawaryjnoscia gtrb2500 ktory pracowal 1-2 lata z przynetami 10-150g postanowilem kupic shimano)

niedobrze bo mam go od miesiaca a juz chce nowy kupowac...

Jak pokręcisz rotorem z założaną zębatką, to zobaczysz, że źle ustawiona przyciera się delikatnie o obudowę po d szpulą (tak jest w Seido) a pewnie konstrukcja jest bardzo podobna.

Z tymi strzałkami ja robię tak, patrzę jak jest ustawiona strzałka na dolnej zębatce i tak samo ustawiam górną, reszta strzałek będzie pasować bo są na krzyż co 90?. Składam dokładnie dokręcam korpus i jak coś mi nie tak chodzi to górną zębatke przestawiam o 90? i skręcam. Podkładki u mnie w Seido są tylko nad dużą zębatką i miedzialna jest od strony łożyska.

Ważne żeby łożyska (te od korbki) dobrze siedziały w swoich gniazdach.

Powinno działać.

Jak pokręcisz rotorem z założaną zębatką, to zobaczysz, że źle ustawiona przyciera się delikatnie o obudowę po d szpulą (tak jest w Seido) a pewnie konstrukcja jest bardzo podobna.

Z tymi strzałkami ja robię tak, patrzę jak jest ustawiona strzałka na dolnej zębatce i tak samo ustawiam górną, reszta strzałek będzie pasować bo są na krzyż co 90?. Składam dokładnie dokręcam korpus i jak coś mi nie tak chodzi to górną zębatke przestawiam o 90? i skręcam. Podkładki u mnie w Seido są tylko nad dużą zębatką i miedzialna jest od strony łożyska.

Ważne żeby łożyska (te od korbki) dobrze siedziały w swoich gniazdach.

Powinno działać.

no rzuce okiem po pracy jutro na to tarcie

Co ciekawe chodzilo jak trzeba a na rybach po 1-2 godzinach zaczelo mi terkotac

mam 2 na duzej i 3 na malej(strzalki)

hmm ja znalazlem 4 podkladki 2 miedziane i 2 stalowe (stalowa nad walek lozyska oporowego reszta na duza zebatke od strony lewej)

haha u mnie w nowych kolowrotkach (exage1000 moze z 10h pracy 4000 pewnie kilkaset) oba wypadaja same jak potrzasnac obudowa...

• Like 1

no rzuce okiem po pracy jutro na to tarcie

Co ciekawe chodzilo jak trzeba a na rybach po 1-2 godzinach zaczelo mi terkotac

Tu to ewidentna wina że nie był dobrze poskręcany kołowrotek. Ktos juz na forum pisał, że dobrzejest nowy kołowrotek podokręcać. To faktycznie zwiększa żywotność kołowrotka.

Chłopaki mam problem :. .Dałem swojego Team Daiwa-S 3500Cu do przeserwisowania do fachowca i w weekend majowy zabrałem go nad wodę.Kilka godzin wędkowania na deszczu i na następny dzień,po przeschnięciu, przy kręceniu na sucho zaczął mi szumieć.Pytanie czy nastąpił błąd w smarowaniu(nie naoliwione łożysko oporowe?) czy tak ma być na początku i minie.Dodam że kołowrotek przed i po smarowaniem chodzi gładziutko jak nóweczka.

Pozdrawiam! :D

Jak pokręcisz rotorem z założaną zębatką, to zobaczysz, że źle ustawiona przyciera się delikatnie o obudowę po d szpulą (tak jest w Seido)

nie zauwazylem, ale dodatkowo rzucilem okiem na zebatki i:

w 1000 sa 3 strzalki w 4000 dwie oraz

mala ma dluzsze zeby w miejscach oznaczonych strzalka

oraz w miejscu gdzie jest pin (jest 90 stopni do strzalek)

wiec mysle, ze nei ma znaczenia czy dam w lini pin czy strzalki

duza ma krotsze zeby tam gdzie strzalki

wiec starlem smar z kpl (najdluzsze mala najkrotsze duza)

i tak zlozylem by pasowaly do siebie.

co do skrecania obudowy za pierwszym razem polegl tylny gwint sruby skrecajacej korpus dzisiaj gorny (na razie dorwalem lekko grubsze/dluzsze sruby i da rade) chyba nastepnego kupie sobie jakiegos penn'a (chyba to u nich widzialem taka klapke co odslania caly mechanizm do smarowania i nic nie trzeba rozbierac a dodatkowo caly kolowrotek z metalu)

wlasnie go skrecilem i mnie diabli biora - na 3 gniazda srub 2 juz sa rozbite a kolowrotek obciera (terkocze) az mi palce cierpna....

caly czas....

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/EXG4000 FB_v1_m56577569830672736.pdf tutaj schemat

element 9441 wyglada jakby mial 3 podkladki z czego tylko 2 (1146) zaznaczone osobno?

to samo element 9447 jest na duzej podkladce tez nie zaznaczonej luzem

ale jak zloze wg schematu to terkocze (korbka drga)

i wyglada jakby 9441 obcierala zabkami od slimaka o element 9484

Miałem dokładnie takie objawy jak opisujesz. Po złożeniu na znaki i porządnym skręceniu objawy ustały. Skoro masz już rowalone gniazda trzeba poszukać wkrętów o wiekszej średnicy ale mniej więcej z taką samą główką. Moga być dłuższe (obetniesz kombinerkami np.)Jak teraz kręcisz korbką to pewnie widać pracę obudowy (odsuwa się trochę jak zaczynasz kręcić) oddalasz tryby od siebie i zaczynają o siebie obcierać bo nie są dobrze spasowane.Jak będzie dobrze skręcony to nawet lekkie luzy w gniazdach łożysk nie będą wyczuwalne.

Miałem dokładnie takie objawy jak opisujesz. Po złożeniu na znaki i porządnym skręceniu objawy ustały. Skoro masz już rowalone gniazda trzeba poszukać wkrętów o wiekszej średnicy ale mniej więcej z taką samą główką. Moga być dłuższe (obetniesz kombinerkami np.)Jak teraz kręcisz korbką to pewnie widać pracę obudowy (odsuwa się trochę jak zaczynasz kręcić) oddalasz tryby od siebie i zaczynają o siebie obcierać bo nie są dobrze spasowane.Jak będzie dobrze skręcony to nawet lekkie luzy w gniazdach łożysk nie będą wyczuwalne.

kurrr... kolowrotek jest niemal nowy a juz caly rozwalony

faktycznie nie widac, ze luzno skrecony, ale jak z wlaczona blokada pokrecisz do tylu to widac jak sie obudowa rozchodzi...

problemem sa te sruby bo wkretu do drewna nie uzyje (bo skosna glowka a trzeba plaska a nie bede dawal podkladek bo to wiocha)

kurrr czy shimano nie slyszalo o metalowych tulejkach gwintowanych wklejanych do drewna/plastiku by wzmocnic takie polaczenia

mam dosyc. wlasnei skrecilem tak, ze mocniej sie nie da i jest GORZEJ? btw co ma skrecenie kolowrotka do jego pracy skoro korbka i tak sciska obudowe i glowna zebatke?

no nic polapie tak a jak sie wkurze to go wywale albo sprzedam na czesci (no szpule idealne nowki) i kupie stradica albo cos metalowego (spro red arc? jakis lepszy pomysl w podobnych pieniadzach? mag pro mitchela?)

co ma skrecenie kolowrotka do jego pracy skoro korbka i tak sciska obudowe i glowna zebatke?

no nic polapie tak a jak sie wkurze to go wywale albo sprzedam na czesci (no szpule idealne nowki) i kupie stradica albo cos metalowego (spro red arc? jakis lepszy pomysl w podobnych pieniadzach? mag pro mitchela?)

korbka nie sciska Ci zębatek (przyżyj się schematowi), polecam stradica to naprawdę dobre kołowrotki, zasłużyły na swoją opnię. Mam dwa stradic'i i nie żałuję nawet grosza które na nie wydałem.

korbka nie sciska Ci zębatek (przyżyj się schematowi), polecam stradica to naprawdę dobre kołowrotki, zasłużyły na swoją opnię. Mam dwa stradic'i i nie żałuję nawet grosza które na nie wydałem.

ja mowie, ze sciska obudowe i glowna zebatke (a ja wlasnie po czestotliwosci drzenia mysle, ze to zabki odpowiedzialne za obracanie slimaka o cos tra - hmmmoze sie wyrobi?

Ja wlasnie nie wiem czy kupowac kolowrotki tanie a solidne (metalowe za 2-3 stowy) czy shimano na ktorym sie wlasnie przejechalem (hmm no wiem jakbym nie rozkrecal to chodzi miodzio)

tutaj (irl) stradic'ki sa chyba w miare tanie (znajomy dal niedawno 140euro japonca bo bywaja malasie), ale to sa 2 spro i exage do kupy ;P

wiem by sie od sheakspeare trzymac z daleka (kupilem karpiowy 6000 jakis nawijal zylke gorzej niz taki z lidla co za darmo z wedka karpiowa dostalem)

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam problem ze swoim kręciołkiem, a mianowicie Team Dragonem, sprzęcik troche czasu już ma (jesień 2006)i mam problem.

Ostatnio go smarowałem i po zabiegu mam problem z blokadą biegu wstecznego, łożyskiem oporowym. Raz działa raz nie, kolowrotek przepuszcza i stanowi to problem przy podrywaniu przy jigowaniu.

Ma ktoś pomysł czym to może być spowodowane, sam jestem raczej atechniczny lae też nie palcem robiony, tylko potrzebna mi fachowa porada.

• 3 miesiące temu...

W dniu dzisiejszym rozebralem, wyczyściłem i złożyłem kręcioł Team Dragon.

Operacja bez przygód, nie zostało sie części, niestety po złożeniu cosik chrobocze, domyślam się że zębatka głowna i naped rotora nie są spasowane jak za pierwszym razem.

Jak myślicie czy maszynka się dotrze czy lepiej rozebrać i spróbować spasować.

Pozdrawiam

ad kondorr

ja mam dwa Stradick'i FI i jakoś się dotarły, ale nie podobał mi się fakt, że docierać się musiały. Sam bym ich nie kupił, ale ojciec podczas pobytu w Kanadzie mi je kupił (sadziłem, że stradic to stradic i te z FI będą jeszcze lepsze niże FE, które również posiadam - myliłem się). Moje przyjechały zza wielkiej wody więc nawet nie bawiłbym się w gwarancję i sam rozkręciłem i nawaliłem smaru bo były praktycznie suche w środku. Dalej mam problemy z kabłąkiem i nie zawsze da się go odciągnąć, czasami ustawi się w takiej pozycji, że nie mogę go zablokować do rzutu. Jak je już zajadę to będę się zastanawiał nad innymi maszynkami, a wtedy pewnie na forum pojawi się pytanie :D.

ad Hubertus

Faktycznie możesz sprawdzić czy po ponownym założeniu przekładni będzie lepiej. Masz tyle możliwości ile ząbków w przekładni :D.

Tak poważnie to rozmawiałem kiedyś z facetem, który żyje z naprawy kołowrotków i powiedział mi, że należy zaznaczyć w jakiś sposób przekładnie przed jej wyciągnięciem, tak, żeby później trafiła na swoje miejsce. Dla mnie to dziwne bo, żeby miało to sens to na tym kole zębatym i na tej części, które to koło zębate napędza musiałaby być identyczna liczba ząbków. Różnica choćby o jeden sprawi, że przy każdym obrocie zęby będą się inaczej układały względem siebie. Mam nadzieję, że się dobrze wyraziłem :D i zrozumiesz o co mi chodzi :D.

Pozdrawiam i życzę więcej szczęścia przy majsterkowaniu.

Dla mnie to dziwne bo, żeby miało to sens to na tym kole zębatym i na tej części, które to koło zębate napędza musiałaby być identyczna liczba ząbków. Różnica choćby o jeden sprawi, że przy każdym obrocie zęby będą się inaczej układały względem siebie. Mam nadzieję, że się dobrze wyraziłem :D i zrozumiesz o co mi chodzi :D.

Pozdrawiam i życzę więcej szczęścia przy majsterkowaniu.

bo te przekladnie nie sa okragle i dlugosc zebow nie jest identyczna stad jak dluzsze zeby oski A trafia na srednia badz rowniez dluzsze zeby przekladni B to nie chodza ladnie.

Ja w moim exage to olalem bo juz sie balem, ze x ty raz go nie skrece. jak zacznie porzadnie dawac w d to go na morze na splawik dam az sie zajedzie a do spina kupie slammera