Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

Można też wziąć małe kombinerki w jednej z końcówek do chwytania wiercisz dziurkę, owijasz je taśmą żeby nie uszkodzić trzpienia kołowrotka i wypychasz powolutku.

Jutro zrobię fotę to pokażę o co chodzi.

Tu masz coś takiego co ja używam

Edytowane przez norbertkrakow

• 1 rok później...

Powiedzcie mi koledzy ile kosztują japońskie łożyska ? Na kilku aukcjach znalazłem EZO za około 20 zł za sztukę. Czy w tej cenie, to na pewno jest Japan ?

Gdzie można dziś kupić ABU Silicote lub o podobnych właściwościach smar (w Polsce) ?

Edytowane przez marcin_s

Powiedzcie mi koledzy ile kosztują japońskie łożyska ? Na kilku aukcjach znalazłem EZO za około 20 zł za sztukę. Czy w tej cenie, to na pewno jest Japan ?

Gdzie można dziś kupić ABU Silicote lub o podobnych właściwościach smar (w Polsce) ?

Mam EZO nierdzewne w 10 rozmiarach . Generalnie koło 15 złotych. Pisz na priv jakie rozmiary.

Generalnie nieważne czy Japan tylko to czy na pewno oryginał i nierdzewka.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

fajnie bo sam tą stronę znalazłem, tylko zanim zaczniesz rozkręcać:

- jeżeli obecnie użytkujesz młynek to dowiedz się jakie rozmiary łożysk będą potrzebne do modelu który akurat posiadasz, jeżeli bez pre-rozkręcania się nie obejdzie(a raczej tak będzie) zaopatrz się w suwmiarkę,

- z doborem i znalezieniem odpowiednich łożysk/typu też nie jest tak kolorowo.

Wystarczy mieć wymiary , to i łożysko się znajdzie :)

Na wszystko poszedł smar łożyskowy oprócz ośki na której trzyma się szpula i część 5 na załączonym zdjęciu (nie wiedziałem jak jej nazwać)- na te części poszedł naprawdę rzadki smar penna

Podkładek żadnych nie dawałem to co było to włożyłem.

Faktycznie może za mocno skręciłem, wcześniej chodził jak wiatrak na wietrze a teraz jak bym załadował cały korpus tłuczonymi ziemniakami :blink:

Ale nic na siłę wszystko skręcałem z umiarem

Wcześniej chodził bardzo cicho teraz delikatny szum słychać

Cześć , jak będziesz miał wymiary łożysk to mogę Ci pomóc określić typy łożysk :) 

Panowie, potrzebuję drobnej porady. Kolega przyniósł mi do przesmarowania mało popularny na forum kołowrotek (Cormoran Chronos 3000).Kołowrotek kupiony jako zapasowy, nieużywany, ma około 2 lata.Kołowrotek miał mieć całą kupę łożysk,a już po rozkręceniu rolki prowadzącej okazało się, że pod nią zamiast łożyska (tak miało być wg schematu) jest po prostu tulejka z badziewnego materiału przypominającego mosiądz.Rolka nie ma prawa pracować na tym prawidłowo. Wymiary rolki śr. zewn 7,5mm , śr. wew.4.4mm, szerokość 2,5mm. Mam pytanie , czy jest i gdzie można kupić łożysko aby ten badziew wymienić? angry.png Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki czekają minie w bebechach tego kręcioła, może są jakieś elementy np. z plasteliny laugh.png laugh.png laugh.png

Witam , będzie to łożysko MR 74 H ZZ ( 4x7x2,5 ) ( wewnętrzna x zewnętrzna x szerokość ) do rolki kabłaka koniecznie nierdzewne :) bądź MR 85 H ZZ ( 5x8x2,5) musisz zmierzyć dokładnie :)

To jak tak na gorąco, od razu z pytaniem:

Jak i którędy wymienić podkładeczki dystansowe na kole pędnym (które np. w czarnych shimaniakach były mosiądzowne i lubiły się cholery wycierać)?

Że już nie wspomnę o nowym dziele dalekowschodnich naukowców, czyli pięciu!!! sztukach miedzianych!!!,w nowym baitrunnerze...

Czy te podkładki nie mają czasami wymiaru 7x9x0,1 albo 8x10x0,1 ? 

Aż tak nachalnie chcesz sprzedawać te łożyska?

To nie ten dział.

Problemem nie jest znaleźć jakie łożysko ma oznaczenie jak ma się wymiary.

Już kiedyś Twoje posty poleciały do kosza.

Ps. Myślisz że ktoś kto pisał te posty w 2011 czy 2013 roku nadal szuka tych łożysk? :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 2

Czy te podkładki nie mają czasami wymiaru 7x9x0,1 albo 8x10x0,1 ?

Oryginalne mają inny wymiar.

Zasmucę Cię bo te które sprzedajesz , jako do serwisu kołowrotków, nie nadają się do tego zupełnie...

Wpadły mi w łapy takie i żadna z nich na okręgu grubości nie trzymała....

panowie a mnie dzis kolega podrzucil do przegladu 8 mlynkow jakies szimaniaki ryobi itp to znane konstrukcje i mikado airspace jak sie to rozbiera aby od razu przejsc do konkretow a nie bawic sie metoda prob i bledow 

Trzeba przeczytać te 27 stron i najlepiej mieć schematy albo je sobie zorganizować.

• Like 1

panowie a mnie dzis kolega podrzucil do przegladu 8 mlynkow jakies szimaniaki ryobi itp to znane konstrukcje i mikado airspace jak sie to rozbiera aby od razu przejsc do konkretow a nie bawic sie metoda prob i bledow

Skoro nie wiesz jak się za to zabrać to czemu sie tego podejmujesz? Może lepiej je oddaj póki działają.
  • Like 3

Rotor, bok obudowy , oś, i dopiero reszta

• Like 1

Skoro nie wiesz jak się za to zabrać to czemu sie tego podejmujesz? Może lepiej je oddaj póki działają.

Na czymś trzeba się uczyć :lol:  :lol:  :lol: . 

Ja serwisu uczyłem się na swoich kołowrotkach, często radą służył mi najlepszy sirwesmen w kraju :) , oczywiście mam na myśli  mojego imiennika ze Słubic.

• Like 3

Rotor, bok obudowy , oś, i dopiero reszta

Eee no,nie najpierw zdejmij szpulkę...

;-)

I zbieraj wszystko do pudełka ew ktoś to spróbuje poskładać...

Edytowane przez darek1
  • Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

A może ktoś byłby tak uprzejmy i wrzucił filmik z serwisowania kołowrotka jak oznaczyć przekładnię w Shimano

A po kiego znaczyć, przekładnia albo jest ok albo już zajechana i kwalifikuje się do wymiany, obojętnie jakie będzie przełożenie to ząbki przekładni i piniona co obrót nie trafiają spowrotem na siebie, co ileś tam obrotów owszem. Edytowane przez SIEMANO