Skocz do zawartości

Serwisujemy kołowrotek - krok po kroku

brati

Rekomendowane odpowiedzi

Podkładki w szpuli trzeba dołożyć. Rozkrec szpulkę spróbuj poprzekladac :)

No ale jeśli dołożę podkładkę w szpuli to nie zmieni położenia samej szpuli na osi i to chyba nic nie da.

W takim przypadku odsunięcie szpuli od rotora by pomogło, ale sama szpula osadzona jest na owym dinksie...

Nie mniej jednak spróbuję.

Raczej Tomku nic z tym nie zrobisz. Przesunięcie szpuli względem osi spowoduje, że zatrzask szpuli nie wskoczy we właściwe miejsce, więc przesunięcie pina nic nie da. Tu jedynie nawinięcie podkładu ze stożkiem rosnącym ku dołowi lub jakaś stożkowa redukcja założona na szpulę. Jakoś bardzo przeszkadza przy rzutach, czy tylko kiepsko nawój wygląda?

Raczej Tomku nic z tym nie zrobisz. Przesunięcie szpuli względem osi spowoduje, że zatrzask szpuli nie wskoczy we właściwe miejsce, więc przesunięcie pina nic nie da. Tu jedynie nawinięcie podkładu ze stożkiem rosnącym ku dołowi lub jakaś stożkowa redukcja założona na szpulę. Jakoś bardzo przeszkadza przy rzutach, czy tylko kiepsko nawój wygląda?

Tak myślałem.

Rzuty są OK, rani tylko oczy :D

• Like 1

• 3 tygodnie później...

No ale jeśli dołożę podkładkę w szpuli to nie zmieni położenia samej szpuli na osi i to chyba nic nie da.

W takim przypadku odsunięcie szpuli od rotora by pomogło, ale sama szpula osadzona jest na owym dinksie...

Nie mniej jednak spróbuję.

Czasem pomaga połówka, 2/3 lub cały kawałeczek izolacji  (kwestia dostępnej średnicy wewnętrznej "rurki") z jakiegoś kabla nałożona na owy dinks (po obu stronach). Trzeba szukać odpowiedniej grubości. Zawsze ciut podniesie szpulkę.

• 9 miesięcy temu...

Czasem pomaga połówka, 2/3 lub cały kawałeczek izolacji  (kwestia dostępnej średnicy wewnętrznej "rurki") z jakiegoś kabla nałożona na owy dinks (po obu stronach). Trzeba szukać odpowiedniej grubości. Zawsze ciut podniesie szpulkę.

Dawno mnie nie było, ale miałem zamiar przetestować podobny "napad:-)"

• 1 rok później...

Witam. Panowie potrzebuje pomocy w diagnozie przy Penn spinfisher V 3500. Chodzi konkretnie o element ze zdjęcia a właściwie o informację czy to jest spasowane łożysko czy tuleja? Jest straszny luz. Pozdrawiam i dziękuję.

post-57481-0-46788800-1618905101.jpg

Edytowane przez Trzeci79

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
  • 9 miesięcy temu...

Panowie szybkie pytanie . Po wielu wielu latach trafił do mnie stary Shimano Aero z tylnym hamulcem (dodatkowo hamulec wali) dzisiaj nawinąłem plecionkę 0,6 i linka krzywo ułożyła się na szpuli . Wiem jak trzeba to wyregulować - odsunąć szpulkę na ośce . Ale jak to się odbywa w czarnuchach shimano ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk