Skocz do zawartości

Jerk&rzeka

sw.RP

Rekomendowane odpowiedzi

To już pocisnę tutaj. Administracja uzna, ze należy wątki połączyć to połączy.

Pierwsza rzecz przy jerkowaniu- dobór przynęty. Ja akurat z oczywistych względów nie mam dylematów w tym względzie. Dla dobrania właściwej przynęty zasadnicza jest podstawowa wiedza o charakterystyce jej pracy i tempie tonięcia. Jak dla mnie idealny jest tonący glider. wszelkie kwadratowe wolno tonące kobyły i ołówki bym sobie odpuścił. Pierwsze nie dadzą się prowadzić na odpowiedniej głębokości, drugich jest cała masa w segmencie boleniowym.

Nad wodą wybieramy czysty fragment łowiska gdzie będziemy mogli zaobserwować pracę jerka i wykonujemy kilka bliższych rzutów właśnie w celu nabrania wprawy w animowaniu przynęty- tak podczas nauki złowiłem swoje pierwsze szczupaki z rzeki :) Jak już mamy ogarnięte prowadzenie to rzucamy jerka pod prąd i sprowadzamy z prądem po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu do jego zanurzenia. Kiedy wypada mi na rzece miejscówka, której obłowienie wiąże się z prowadzeniem przynęty z prądem  zmieniam to co mam na końcu zestawu właśnie na jerka, do łowienia z biegiem rzeki są naprawdę dobre, jak dla mnie dużo lepsze niż tradycyjne przynęty ze sterem. Druga opcja to wędkowanie w poprzek nurtu gdzie miałem najwięcej ryb przy łowieniu na jerki. W obu przypadkach przerzucam o kilka metrów miejscówkę, którą chcę obłowić, żeby pozwolić przynęcie zanurzyć się na odpowiednia głębokość.