Skocz do zawartości

Dlaczego wklejki są bleeee?

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

Bez względu na to co byśmy nie powiedzieli o wędkach z wklejoną szczytówką z pełnego włókna, bezdyskusyjnym pozostaje argument, że praktycznie w każdych warunkach, zdecydowanie łatwiej na niej zaobserwować branie.

Złą sławę przyniosło jej w naszej rzeczywistości wyławianie na nią „sportowych” okonków i to nie tylko na zawodach.

Pamiętajmy jednak, że najpierw taką konstrukcję zastosowano w wędziskach typu droshot, a później w wędziskach do metody tirette.

Ta ostatnia została wymyślona we Francji, jest to ich wersja bocznego troka, którą Francuzi łowią głównie sandacza, a jeśli trafi się okoń to naprawdę „dobrze wygrzbiecony”.

Zakres stosowanych obciążeń do tej metody to najczęściej 14-35g, w jej ciężkiej odmianie 40-70g. Więc chyba w tym przypadku, nikt nie powie, że jest to metoda do wyławiania narybku, jak to się często mówi u nas o bocznym troku.

W naszym kraju owszem nikt nie słyszał, ale tą metodę wymyślono w USA wiele lat temu i już wtedy do niej wprowadzono wędziska z pełną wklejaną szczytówką. Później o niej zapomniano, po wielu latach na nowo ją "odkryli" Japończycy i jak to Japończyscy - udoskonalili ją, doprowadzając ją do perfekcji.

• Like 2

(...) Nie spotkałem wędkarzy poza Polską łowiących na wklejki -_-

Widocznie nie wyściubiłeś nosa poza granicę, bo większej bzdury nie słyszałem nawet w TVP-1 i TVP-2... ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 4

mówicie tak, jakby to PL wymyślono wklejki, sorrki SOLID TIP :)

nie, wymyślono to w innych krajach, do różnych zastosowań (Francuzi to wlekli z przytrzymywaniem trupka :) )

to w Polsce bardzo budżetowo i często nieudolnie próbowano to zaadoptować, często nie myśląc o dalszej części wędki

że nie powiem już o tipach z włókna szklanego , bryyy

• Like 4

...Nooo faktycznie dobrze, zwłaszcza jak jedzie do Norwegii, łowi wiaderko okoni i uczy gospodarza pensjonatu jak je smażyć. No super, jestem niezmiernie dumny z takiego "reprezentowania" polskiego wędkarstwa w świecie...tak samo jestem dumny jak z większości polskich polityków... ;)

• Like 2

myślę, że na starcie powinniśmy bojkotować wszystko co wyprodukowane w Japonii, bo to bardzo nieetyczny i zacofany ludek posługujący się "wklejkami" od Bass fishing, przez Aji/Mebaru, Egi, Squid, ba ostatnio nawet Sea Bassowe wędki

ps. zapomniałem o pałach do Light Jigging :) .... wklejkach

Edytowane przez BazyL
  • Like 2

...Nooo faktycznie dobrze, zwłaszcza jak jedzie do Norwegii, łowi wiaderko okoni i uczy gospodarza pensjonatu jak je smażyć. No super, jestem niezmiernie dumny z takiego "reprezentowania" polskiego wędkarstwa w świecie...tak samo jestem dumny jak z większości polskich polityków... ;)

Panie bo takich polityków jak My mame, to nie ma nikt :lol:  :lol: .Jeden donosi, jeden obrazki pod...li ze ściany, jeden jak to mówią "dzień bez kielicha, dzień stracony". A co, kto ma lepszych :lol:  :lol: :lol: . 

• Like 5

Pewnie zaraz, za sprawą moda, się sprawa z wklejkami wyjaśni... :D

Wtedy będziemy pewni, że to sprawa polityczna.

Swoją drogą, wszelka polemika na forum z odwołaniami do świata polityki jest co najmniej żenująca.

I żeby nie było OT. Jedyną wędką, którą potrafiłem złamać przy próbie zbadania ugięcia była wklejka :ph34r:

• Like 1

to proponuje złamać tą do Light Jigging, może się nie udać, bo nie będziesz w stanie przyłożyć "odpowiedniego" obciążenia, czyli o tyle przekraczającego dopuszczalne, co przyłożyłeś do tej swojej :)

Takowej nie posiadam, bo mam inną do takich zastosowań. Ale giąłem kilka okoniówek i grubszych kalibrów troszeczkę też się zdarzało. I nie chcę pisać, że wklejanki są beee, bo miałem styczność tylko z tą jedną. Nawet nie miałem okazji przetestować jej nad wodą, bo serwis od połowy października ją naprawia.

Edytowane przez Młody wędkarz

niestety jak to zwykle bywa, aby wypowiadać się na jakiś temat, a może bardziej, aby formułować jakieś twierdzenia (bo na tezach to się 90% netu opiera i nie wiem ja Was, ale mnie od tego już mdli) naprawdę trzeba mieć trochę szerszy horyzont, zarówno chęci poznawczej i jak już organoleptyczny

zmieńmy tytuł na :" Czy wklejkowy chrust dostępny w polskich sklepach jest bleee" i nie będę dyskutował, może dwa zdania, bo zawsze się jakiś wyjątek znajdzie

• Like 4

Wtedy będziemy pewni, że to sprawa polityczna.

Swoją drogą, wszelka polemika na forum z odwołaniami do świata polityki jest co najmniej żenująca.

I żeby nie było OT. Jedyną wędką, którą potrafiłem złamać przy próbie zbadania ugięcia była wklejka :ph34r:

...Czy zwykłe porównanie jest dla Ciebie żenujące w każdej rozmowie ? Na każdy temat porównania są żenujące ?

A takiego żenującego "reprezentowania" polskiego wędkarstwa nie umiałem do niczego bardziej dennego porównać.

Podsumuję swoje stanowisko - tak jak nie istnieje w 100%-tach uniwersalny tubular tak samo nie istnieje w 100%-tach uniwersalna wklejanka.

Modele i typy zarówno tubularów jak i wklejanek muszą być różne...tak jak gusta wędkarzy, tak jak style połowu, jak gatunki połowu i warunki łowiska.

Ja się będę trzymał swoich solid-tip'ów...wszelkiego kalibru ;)

Ktoś napisał, że rozrywanie okoniowych pysków "to generalnie śmiech"...mnie tam nie było śmiechu kiedy łowiłem okonie 20-40 cm z porozrywanymi pyskami, a czasami już praktycznie bez pyska końcowego. Ciekaw jestem kto tego dokonał, kto miał większe szanse - ktoś z wklejanką, plecionką "0,06" czy ktoś ze szupakową pałką, plecionką 25lb i wielkim woblerem...bo takich łowców okoni widziałem...to z jakim zestawem ktoś idzie na okonie, białoryb, pstrągi czy szczupaki zostawiam ocenie każdego indywidualnie.

Mnie nie zostawały zwłoki pysków na przynęcie.

Ja wierzę w pożyteczność wklejanej części szczytówki i przy tym zostanę.

Dlaczego jeszcze mija moda na wklejanki ?

Zauważyłem na tym forum obecną modę na "idealne ugięcie" czego większość wklejanek nie ma.

Wielu Kolegów za wszelką cenę próbuje dogonić jakiś "wzór idealnego ugięcia".

Czy wędka, a w tym też wklejanka która, dobrze trzyma rybę, amortyzuje jej walkę ale nie ma ugięcia idealnej paraboli, co do jednego stopnia jest złą wędką ? :/

Z moich obserwacji to wada widziana przez innych, dla mnie nie istnieje :)

Ja opuszczam tę dyskusję, bo zaczynam czuć swojego rodzaju ferment ;)

• Like 4

...Czy zwykłe porównanie jest dla Ciebie żenujące w każdej rozmowie ? Na każdy temat porównania są żenujące ?

A takiego żenującego "reprezentowania" polskiego wędkarstwa nie umiałem do niczego bardziej dennego porównać.

PAX. Wg mnie metafory odwołujące się do świata polityki i mediów są tu niepotrzebne. U mnie rodzą bunt. Tym bardziej, że zapatrywania polityczne mogą być różne i rodzić niepotrzebne emocje. Kiedy pisałem wcześniejszy post, to nawet nie czytałem Twojego. Nie rozumiem więc dlaczego tak piszesz pod moim adresem.

• Like 1

Hubert, ja porównałem tego "wędkarskiego TV mapeta" do polityków a Ty napisałeś, że to żenujące właśnie po moim poście...więc myślałem, że zależy Ci na tym żebym wziął do siebieTwoją uwagę...to też broniłem się :) I uzasadniłem swoje porównanie :)

Jeśli nie chodziło Ci o atak na mnie, to przepraszam...ja nie atakuję tylko czasami dosadnie się bronię :)

Jeśli nie miałeś złych intencji to nie bierz tego do siebie :)

...Ja o wszystkim staram się umieć rozmawiać, o polityce też ;)

• Like 1

Temat jak temat. Mam dwie wklejki i regularnie na nie łowię. Mam sporo tubularów i też na nie łowię. Stosuję odpowiednio do metody, dnia, pory, specyfiki i chęci żerowania ryby.

Raz wklejki są super, innym razem są zaiste bleeee. Ale daleki jestem od pisania tego, że są cacy lub nie....

A temat skręcił jak wiele w dziwną stronę....

• Like 4

Chyba nie taki powinien być tytuł wątku . Po prostu dlaczego niektóre kije są bleee . I tyle . Przecież to spinning jak każdy inny . Ani lepszy , ani gorszy . A że ma wklejaną szczytówkę ... Takie było założenie konstruktora , aby uzyskać założony efekt rzutowy , możliwości animacji przynęty w założonej gramaturze obsługiwanej przez kij , jej kontroli i możliwości obserwacji / czucia brania , holu ryby i ugięcia pod przyrostem obciążenia etc.etc . Są konstrukcje tubularne i są solid tipy . Jedne lepsze , jedne gorsze . I tu i tu . U nas patrzymy przez pryzmat nieszczęsnego bocznego troka jako "samołówki" i konstrukcji wklejankowych dostępnych na polskim rynku przez lata . A przecież wystarczy wziąć do ręki japońskie produkty , które coraz częściej są dostępne do pomacania przez przeciętnego Kowalskiego . Nie wierzę , że ktoś , kto miał możliwość pomachania modelami Graphiteleader'a , Tict'a czy Tailwalk'a uzna te kije za jakieś pomyłki konstrukcyjne . W którymkolwiek momencie . Sztywna , wysokomodułowa  , pełna węglowa szpila kończy szczytówkę z jakiegoś powodu . Na pewno nie tego , aby dokumentnie schrzanić cały kij . Jeśli chodziło o to , aby zrobić spinning o minimalnej średnicy szczytu , czuły w najmniejszym kontakcie przynęty z rybą , mega szybki i cięty , o harmonijnym ugięciu po sam dolnik , dający kontakt i pełną kontrolę z niewielkimi i lekkimi przynętami , pozwalając jednocześnie na pełną inwencji ich prezentację w wodzie - to dlaczego ma to być bleee ? Obecnie do okoniowania mam akurat dwa tubulary ale nie dlatego  ,że nimi są  ale  dlatego , że spełniają absolutnie moje oczekiwania w zakresie łowisk , które odwiedzam i przynęt , jakie stosuję . Miałem w ręku solid tipy , które spełniałyby te kryteria być może jeszcze lepiej , ale były po prostu wtedy poza moim zasięgiem . Ale absolutnie kusi mnie , żeby następny był solid . I też nie dlatego , że jest wklejanką ale dlatego , że jest świetnym kijem . Taki Tict na przykład mi się marzy  :wub: .

• Like 5