Skocz do zawartości

Dlaczego wklejki są bleeee?

damien79

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Sam rozważałem wklejankę do połowu małych kropków ale jednak kupiłem na ten sezon tubulara.

Obyś nie wybierał się na pstrągi z typowym XUL'em...z c.w 0-5 czy 7g bo walka będzie trwała długo i można zamęczyć rybę.

Może Daiwa Silver Creek 3-14g ? :) Dobry patyk, ładnie się kładzie pod rybą...także zamortyzuje rybę, a mocy to ma tyle, że nad pstrągiem o "średniej krajowej" zapanujesz i walka nie będzie trwała zbyt długo.

• Like 2

• 3 lata później...

Witam,

Nie znalazłem podobnego wątku więc pytam tutaj o wklejki.

Z tego co czytałem to w Japonii wklejanki są dosyć popularne i wykorzystywane do łowienia małych, drapieżnych ryb, okoni oraz pstrągów.

Mamy na rynku drogie wklejki na blankach Matagi, Graphiteleader itp... oraz tani sprzęt.

Sporo lat nie łowiłem na wklejki i zastanawiam się kiedy waszym zdaniem wklejka jest lepszym wyborem niż tubular?

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez ŁukaszK

Witam,

Nie znalazłem podobnego wątku więc pytam tutaj o wklejki.

Z tego co czytałem to w Japonii wklejanki są dosyć popularne i wykorzystywane do łowienia małych, drapieżnych ryb, okoni oraz pstrągów.

Mamy na rynku drogie wklejki na blankach Matagi, Graphiteleader itp... oraz tani sprzęt.

Sporo lat nie łowiłem na wklejki i zastanawiam się kiedy waszym zdaniem wklejka jest lepszym wyborem niż tubular?

Pozdrawiam

Łukasz

Połączyłem :)

• Like 2

Uwzględniając to jakie gatunki ryb mamy w naszych wodach i jakie mają wymiary ochronne dla mnie wklejki nie mają sensu.

Wklejki nie dobiera się pod rybę tylko pod przynętę albo jej specyficzną prezentację. Jaki jest sens łowienia okoni wklejką, jeśli używać będziemy tylko obrotówek? No dla mnie bezsens..

I w drugą stronę - teraz mam na warsztacie specjalną wklejkę, która będzie do ok. 100 g (stu gram).

• Like 4

Wklejki nie dobiera się pod rybę tylko pod przynętę albo jej specyficzną prezentację. Jaki jest sens łowienia okoni wklejką, jeśli używać będziemy tylko obrotówek? No dla mnie bezsens..

I w drugą stronę - teraz mam na warsztacie specjalną wklejkę, która będzie do ok. 100 g (stu gram).

Do każdej przynęty nawet najlżeszej można zastosować kij nie będący wklejką. Jaki jest sens tej wklejki? Żaden.

Do każdej przynęty nawet najlżeszej można zastosować kij nie będący wklejką. Jaki jest sens tej wklejki? Żaden.

TO po co wymyślali wklejki?  Po co są w sprzedaży? Dlaczego najdroższe "ajing" i "mebaru" To prawie zawsze wklejki?

• Like 2

Walory komediowe jerkbaita sa jednak nie z tej ziemi. Każdą trasę, którą pokonasz w trampkach, da się pokonać w kaloszach. Po co wymyślono trampki? No po co. W kaloszach da się biegać, da się skakać i nie przemakają. No po co komu inne buty.

Często łowię na 1g + mała guma. Wklejka radzi sobie z tym dużo lepiej od tubularów i to przy zachowaniu szybkiego/mocnego blanku. Pokaże opad, co bywa, że się przydaje. Da rybie więcej czasu na pobranie przynęty, nim wystapi silny opór. Bywa, że wklejki są bardziej czułe i to w łapie (nie wiem, z czego to wynika).

A że wklejka gorzej ogarnie blachę? No bywa.

Edytowane przez Andżej
  • Like 4

Walory komediowe jerkbaita sa jednak nie z tej ziemi. Każdą trasę, którą pokonasz w trampkach, da się pokonać w kaloszach. Po co wymyślono trampki? No po co. W kaloszach da się biegać, da się skakać i nie przemakają. No po co komu inne buty.

Człowieku, są wędki nie będące wklejkami, którymi komfortowo rzuca się przynętami o wadze 1g. Uważasz, że kawałek czegoś wklejonego na czubku magicznie zmienia dolny zakres c.w. i powoduje, ze można taką wędką rzucać czymś czym nie rzucę wędką do 10g c.w. nie będącym wklejką?

Po co wymyślono trampki. Przecież są kalosze. Chłop rzuci 1g jakąś brzozową witką na przyzwoitą odległość, albo wyda 1500 na kij, by mieć podobne możliwości z gumami, co wklejka za 400zł, więc wklejka nie ma sensu. Ja się poddaję.

Człowieku, są wędki nie będące wklejkami, którymi komfortowo rzuca się przynętami o wadze 1g. Uważasz, że kawałek czegoś wklejonego na czubku magicznie zmienia dolny zakres c.w. i powoduje, ze można taką wędką rzucać czymś czym nie rzucę wędką do 10g c.w. nie będącym wklejką?

Po co wymyślono trampki. Przecież są kalosze. Chłop rzuci 1g jakąś brzozową witką na przyzwoitą odległość, albo wyda 1500 na kij, by mieć podobny komfort z gumami, co wklejka za 400zł, więc wklejka nie ma sensu. Ja się poddaję.

I tak, wklejone "coś" na czubku pozwala rzucać niżej.

Dlatego Black Swan i Sky Dream to wklejki. No mogli zrobić tubulary do 5g na 46T, ale nie zrobili. Debile!!!!! Lekkie Ariony też wklejki. Lekkie Graphiteleady - wklejki. Imbecyle z GL, klepia te finezzy za 1500, a nie wiedzą, że Polak odkrył, że to bez sensu. Napisz do nich, szybko!

Edytowane przez Andżej
  • Like 3

Najdroższa wędka jaką posiadam to wklejka Super Finezza do 5g i jest to najlepszy kij jaki posiadam pod okonia w tej gramatuże  (oczywiście mówimy o jigowaniu). Posiadam też Corto prototype do 6g w tubularze i praferuje właśnie finezze.

• Like 3

Po co wymyślono trampki. Przecież są kalosze. Chłop rzuci 1g jakąś brzozową witką na przyzwoitą odległość, albo wyda 1500 na kij, by mieć podobny komfort z gumami, co wklejka za 400zł, więc wklejka nie ma sensu. Ja się poddaję.

I tak, wklejone "coś" na czubku pozwala rzucać niżej.

Dlatego Black Swan i Sky Dream to wklejki. No mogli zrobić tubulary do 5g na 46T, ale nie zrobili. Debile!!!!! Lekkie Ariony też wklejki. Lekkie Graphiteleady - wklejki. Imbecyle z GL, klepia te finezzy za 1500, a nie wiedzą, że Polak odkrył, że to bez sensu. Napisz do nich, szybko!

Zgadzam się w 100%. Ja sam byłem kiedyś przeciwnikiem wklejek, ale to zamierzchłe czasy. Idealny przykład. Miałem dwa kije do 4g. Jeden na pustej, drugi na pełnej szczytówce. Pomijam to jak blank się ładował, i który zdecydowanie praktycznie w całym zakresie użytecznego CW zapewniał lepsze czucie, bo co niektóry musieliby by zrewidować swoje życiowe poglądy. Niezaprzeczalnym faktem było jedno. Wklejka w dolnym zakresie CW, pozwoliła mi na zdecydowanie lepszą animację gumowych przynęt, w szczególności bez pracy własnej. O takich sprawach, jak kontakt z dnem czy podwodną roślinnością pokazaną na szczycie, nawet nie będę wspominał. 

• Like 1

Człowieku,

rzucić 1g, na zadowalającą  odległość można każdą niezbyt szybką a , nawet lepiej, wolną wędką. Jaj opisany zakres rzutowy nie musi mieć nic wspólnego z 1g.

Natomiast skuteczne łowienie takim gramaturami, przynęty miękkie-jigi, jest bez sensu. Tu potrzebna jest wklejka,

I Twoje zdanie nic tu nie zmieni, nie masz pojecia o czym piszesz.

• Like 4

Są takie brania ryb, że żaden tubular tego nie pokaże, a wklejka tak. Najczęściej tak się dzieje gdy branie następuje w chwili dotknięcia dna przez przynętę. Wklejka prostując się nadal zapewnia nam kontakt z przynętą. W tubularze plecionka zrobi się luźna bo nie pracuje tak jak wklejka i o wyczuciu czy zauważeniu delikatnego brania można zapomnieć.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

To proponuje łowić na mormyszkę bez kiwoka skoro tubular ogarnie każdą przynętę. Podobnie jest z łowieniem gumkami na większych głębokościach lub przy bocznym wietrze. 

Edytowane przez Okonhel
  • Like 4

Ludzie, ale jakie wy ryby łowicie na te wklejki co rzucają 1g przynętami? Celowo nastawiacie się na 10cm okonki czy co?

Są ludzie, którzy łowią na spina wzdręgi, płocie, leszcze, liny, karasie bo po prostu w swoim łowisku mają słabą populację drapieżnika. 

• Like 2