coma Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Na moje potrzeby wystarcza Spyderco triangle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Płytki diamentowe w kilku gradacjach, dla mnie podstawowe to 200(300) , 400, 600 (800?), wyższe przy zwykłych nożach to nieco sztuka dla sztuki, potrzebne mogą być przy bardzo twardych nożach japońskich, i chyba niektórych super stalach. Trochę czasu zajmuje nauczenie się ostrzenia z ręki, ale potem nic prostszego i szybszego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nóż to i ostrzałka.Co polecacie dobrego do ostrzenia noży, tych survivalowych jak i domowych? Proste i szybkie w obsłudze.Wystarczy ostrzałka lansky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ja dorzucę jeszcze ganzo touch pro... Sam posiadam bliźniaczy system kazak junior i jestem zadowolony..Co do ostrości noży to zdecydowanie ostry jest bezpieczniejszy pod warunkiem że umiesz się posługiwać nożem (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste). Odpowiadając na pytanie kolegi czy dziecku dałbym ostry nóż - nie, bo nie umie się nim posługiwać....I posłuze się tu jescze cytatem dot. Ostrości z knives... Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Skoro zgadzamy się, że tępy nóż specjalnej krzywdy nie zrobi , a ostry i owszem (na wspomnianych knivesach jest osobny wątek kto jaką krzywdę sobie zrobił nożem) to chyba znamy różne definicje słowa "bezpieczny". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 To chyba jest jak z samochodem, wysokiej klasy autem o wysokich osiągach jeździ się lepiej. Ale trzeba umieć.Mam znajomego zawodowego kucharza i on zawsze mi mówił, że trudniej skaleczyć się ostrym nożem. Ale trzeba umieć się nim posługiwać. Jako zawodowiec chyba wie, co mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Dokładnie tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Porównanie z samochodami całkiem trafne, szybkim autem jeździ się lepiej, na więcej pozwala, w pewnych sytuacjach może uratować dupę, ale czy jest bezpieczniejsze? Niekoniecznie.Żeby nie było, też przez jakiś czas twierdziłem, że ostry nóż jest bezpieczniejszy, potem kilka przypadków takich jak częściowe usunięcie linii papilarnych, nieplanowane i trochę za mocne skrócenie paznokci, pocięty zmywak, pooglądanie sobie przygód innych skłoniło mnie do refleksji. Dalej lubię i używam ostrych noży, w niektórych przypadkach ta ostrość jest konieczna, żeby pracę wykonać prawidłowo i bezpiecznie, natomiast daleki jestem od twierdzenia, że ostry nóż jest bezpieczniejszy od tępego. Natomiast nie podlega dyskusji, że wprawny operator ostrego noża będzie się nim posługiwał bezpieczniej jak niewprawny tępym. A wracając do tematu noże, za które nie obraziłbym się na Św. Mikołaja https://www.facebook.com/szczegot.handmade/posts/642347826135637/oraz większość z tychhttps://www.customblades.eu/?noze-na-zamowienie,48ze wskazaniem na modele: Rosomak, Slavic, Camper, Nessmuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Mercedes wśród ostrzałek https://www.youtube.com/watch?v=yIIq1aIx_hk Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Jurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Super, a widziałeś jakieś namiary na ten cud ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 A proszę bardzo,ale to drogie rzeczy jak mawia pewien pan https://tsprof.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigart Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Modna i na topie jest teraz ta : https://www.youtube.com/watch?v=dBC8_Zl77F8 Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Piękna jest. A pytałem z myślą o koledze robiącego fajne noże. Przy jego skali produkcji może mieć to sens. Aczkolwiek jego noże są bardzo dobrze naostrzone, może ułatwię mu ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigart Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Osoby zawodowo zajmujące się nożami z reguły używają tego : https://www.youtube.com/watch?v=k-JG-NOe-Tw&feature=emb_logo Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Ja używam takiej https://www.militaria.pl/taidea_technology/ostrzalka_taidea_set_-_zestaw_t0931d_p53460.xml?utm_medium=cpc&utm_term=53460&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=porownywarkaAle kupiłem ją jakiś czas temu za niecałe 90 pln. 160 bym za nią nie dał. Wolałbym którąś z tych:https://allegro.pl/oferta/ostrzalka-nozy-lansky-tb-2d2c-oselka-4-prety-usa-7484304151?utm_medium=app_share&utm_source=facebook https://allegro.pl/oferta/zestaw-standardowy-ostrzalek-do-nozy-lansky-lkc03-7625651681?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rademenes Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dla mocno wybrednych https://www.lamnia.com/plWybór ogromny, ale tanio nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba89 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 https://www.aliexpress.com/item/4000128455410.html?spm=2114.12010610.8148356.3.2ddd5cbeUv1rKu W tej chwili jeden z fajniejszych systemów ostrzących w rozsądnej cenie. Na pewno lepszy od ganzo, taidea czy plasticzanego lansky. Zresztą wystarczy zobaczyć w jakich ilościach się sprzedaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Drewniany Lansky z dwoma parami prętów daje radę. Niedroga poręczna ostrzałka, również w podróży. Moja gromadka Spyderco tnie papier aż miło. Lepsza ostrość to chyba snobizm w czystej postaci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zwykła szlifierka stołowa z chłodzeniem wodnym, ostrzymy na drobnym kamieniu, następnie tarczą filcową sciagamy drut przy okazji polerując ostrze. Gwarantuje ostrzejsze nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Witam Pana.Konkretnie który Lansky ? Też mnie kiedyś naszło na zakup dobrego noża. Na całe szczęście trafiłem na forum knive.pl. Faktycznie, ktoś wyżej rację miał, gdy pisał, że tam potrafią zrobić gównoburzę kłócąc się o jakieś pierdoły, które normalnemu człowiekowi nic nie mówią (skąd my to znamy? ) Na szczęście jest tam też dużo wiedzy praktycznej (skąd my to znamy?) i dzięki nim doszedłem do wniosku, że w pierwszej kolejności szukając dobrego noża, należy przeznaczyć pieniądze na dobra ostrzałkę, u mnie wyszło - na dobry system. Nie miałem jakoś chęci ani ochoty bawić się w jakieś kamienie japońskie i ćwiczenie ręki aby zachować odpowiedni kąt ostrzenia, powtarzalność ruchów z uwzględnieniem wykorzystania całej powierzchni ostrzenia, itd itp. Ogólny wniosek był taki, że możesz kupić sobie nóż z jak to tam mówią "wyjebolitu" , który prędzej czy później się i tak stępi. Jeśli nie będziesz umiał go prawidłowo naostrzyć - zostaniesz z bardzo drogim kawałkiem metalu w ręku. Dlatego kupiłem system lanskiego a za resztę kupiłem morę, którą szczerze polecam. System ostrzenia też polecam - jak zacząłem się bawić to wszystkie noże w domu naostrzyłem do poziomu żyletki. Po solidnym opr od żony odpuściłem te domowe trochę, ale morą przy odrobinie wprawy można się ogolić, a naostrzenie jej do takiego stanu zajmuje ok 3 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Bardzo podobają mi się parametry i ergonomia Sanremu Enlan EL-01. Chyba zamówię go u Mikołaja Byłem grzeczny, więc dostałem Już zdążyłem się nim trochę pobawić, w ręku leży bardzo dobrze, wygodnie mi się nim operuje, dokładnie taki był mi potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Witam Pana.Konkretnie który Lansky ?Pewnie chodzi o Lansky Turnbox / Turnbox Deluxe.Ja ostrzę na tym drugim i mogę potwierdzić, że szczególnie przyjemnie ostrzy się na tym Morkę - szybko i na ostro Już same brązowe pręty wystarczają bezproblemowo osiągnąć poziom golenia przedramienia.Natomiast ten zestaw nie nadaje się do przeprofilowywania krawędzi tnących oraz średnio sprawdza się przy mocno utwardzonych stalach. Dość męczące jest ostrzenie na tym głowni S3V. Tu diamenty robią robotę i czasami brakuje mi diamentowych prętów do tunboxa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Byłem grzeczny, więc dostałem Już zdążyłem się nim trochę pobawić, w ręku leży bardzo dobrze, wygodnie mi się nim operuje, dokładnie taki był mi potrzebny.Też bardzo mi pasuje ten nóż. Gdyby nie świadomość, że nie potrzebuję więcej noży to bym się nie zastanawiał tylko brał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Najpierw przyjechał ten: Trochę trwało, nim załapałem, że to pomyłka. Sprzedający szybko naprawił swój błąd i wymienił na prawidłowy.Zdążył, jeszcze pod choinkę....... : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Po zagubieniu swojego Walthera oraz utracie nadziei na odnalezienie, kupiłem na wiosnę Sanremu 9011. Fajny zgrabny nożyk. Sprawdził się na wyjeździe. Zaraz po powrocie odnalazł się Walther którego szukałem kilka miesięcy w swoich szpargałach. Na dodatek zamawiałem wykonanie noża na prezent dla kolegi, który wykonał mój inny kolega. Teraz mam problem , ponieważ zrobił piękny nóż myśliwsko-użytkowy. Wykonany ze stali AEB-L, okładki brzoza stabilizowana, hartowany bodajże na 57 HRC Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Paprykarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi