Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Płytki diamentowe w kilku gradacjach, dla mnie podstawowe to  200(300) , 400, 600 (800?), wyższe przy zwykłych nożach to nieco sztuka dla sztuki, potrzebne mogą być przy bardzo twardych nożach japońskich, i chyba niektórych super stalach. Trochę czasu zajmuje nauczenie się ostrzenia z ręki, ale potem nic prostszego i szybszego nie ma.

Ja dorzucę jeszcze ganzo touch pro... Sam posiadam bliźniaczy system kazak junior i jestem zadowolony..

Co do ostrości noży to zdecydowanie ostry jest bezpieczniejszy pod warunkiem że umiesz się posługiwać nożem (co wbrew pozorom nie jest takie oczywiste). Odpowiadając na pytanie kolegi czy dziecku dałbym ostry nóż - nie, bo nie umie się nim posługiwać....

I posłuze się tu jescze cytatem dot. Ostrości z knives... Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają :)

• Like 2

To chyba jest jak z samochodem, wysokiej klasy autem o wysokich osiągach jeździ się lepiej. Ale trzeba umieć.

Mam znajomego zawodowego kucharza i on zawsze mi mówił, że trudniej skaleczyć się ostrym nożem. Ale trzeba umieć się nim posługiwać. Jako zawodowiec chyba wie, co mówi.

Porównanie z samochodami całkiem trafne, szybkim autem jeździ się lepiej, na więcej pozwala, w pewnych sytuacjach może uratować dupę, ale czy jest bezpieczniejsze? Niekoniecznie.

Żeby nie było, też przez jakiś czas twierdziłem, że ostry nóż jest bezpieczniejszy, potem kilka przypadków takich jak częściowe usunięcie linii papilarnych, nieplanowane i trochę za mocne skrócenie paznokci, pocięty zmywak, pooglądanie sobie przygód innych skłoniło mnie do refleksji. Dalej lubię i używam ostrych noży, w niektórych przypadkach ta ostrość jest konieczna, żeby pracę wykonać prawidłowo i bezpiecznie, natomiast daleki jestem od twierdzenia, że ostry nóż jest bezpieczniejszy od tępego. Natomiast nie podlega dyskusji, że wprawny operator ostrego noża  będzie się nim posługiwał bezpieczniej jak niewprawny tępym.

A wracając do tematu noże, za które nie obraziłbym się na Św. Mikołaja

https://www.facebook.com/szczegot.handmade/posts/642347826135637/

oraz większość z tych

https://www.customblades.eu/?noze-na-zamowienie,48

ze wskazaniem na modele: Rosomak, Slavic, Camper, Nessmuk

• 2 tygodnie później...

Witam Pana.Konkretnie który Lansky ?

Też mnie kiedyś naszło na zakup dobrego noża. Na całe szczęście trafiłem na forum knive.pl. Faktycznie, ktoś wyżej rację miał, gdy pisał, że tam potrafią zrobić gównoburzę kłócąc się o jakieś pierdoły, które normalnemu człowiekowi  nic nie mówią (skąd my to znamy? ;) ) Na szczęście jest tam też dużo wiedzy praktycznej (skąd my to znamy?) i dzięki nim doszedłem do wniosku, że w pierwszej kolejności szukając dobrego noża, należy przeznaczyć pieniądze na dobra ostrzałkę, u mnie wyszło - na dobry system. Nie miałem jakoś chęci ani ochoty bawić się w jakieś kamienie japońskie i ćwiczenie ręki aby zachować odpowiedni kąt  ostrzenia, powtarzalność ruchów z uwzględnieniem wykorzystania całej powierzchni ostrzenia, itd itp. Ogólny wniosek był taki, że możesz kupić sobie nóż z jak to tam mówią "wyjebolitu" , który prędzej czy później się i tak stępi. Jeśli nie będziesz umiał go prawidłowo naostrzyć - zostaniesz z bardzo drogim kawałkiem metalu w ręku. Dlatego kupiłem system lanskiego a za resztę kupiłem morę, którą szczerze polecam. System ostrzenia też polecam - jak zacząłem się bawić to wszystkie noże w domu naostrzyłem do poziomu żyletki. Po solidnym opr od żony odpuściłem te domowe trochę, ale morą przy odrobinie wprawy można się ogolić, a naostrzenie jej do takiego stanu zajmuje ok 3 minut.

Bardzo podobają mi się parametry i ergonomia Sanremu Enlan EL-01. Chyba zamówię go u Mikołaja :)

Byłem grzeczny, więc dostałem ;)

Już zdążyłem się nim trochę pobawić, w ręku leży bardzo dobrze, wygodnie mi się nim operuje, dokładnie taki był mi potrzebny.

Witam Pana.Konkretnie który Lansky ?

Pewnie chodzi o Lansky Turnbox / Turnbox Deluxe.

Ja ostrzę na tym drugim i mogę potwierdzić, że szczególnie przyjemnie ostrzy się na tym Morkę - szybko i na ostro :)

Już same brązowe pręty wystarczają bezproblemowo osiągnąć poziom golenia przedramienia.

Natomiast ten zestaw nie nadaje się do przeprofilowywania krawędzi tnących oraz średnio sprawdza się przy mocno utwardzonych stalach. Dość męczące jest ostrzenie na tym głowni S3V.  Tu diamenty robią robotę i czasami brakuje mi diamentowych prętów do tunboxa.

• Like 1

Byłem grzeczny, więc dostałem ;)

Już zdążyłem się nim trochę pobawić, w ręku leży bardzo dobrze, wygodnie mi się nim operuje, dokładnie taki był mi potrzebny.

Też bardzo mi pasuje ten nóż. Gdyby nie świadomość, że nie potrzebuję więcej noży to bym się nie zastanawiał tylko brał :)

Po zagubieniu swojego Walthera oraz utracie nadziei na odnalezienie, kupiłem na wiosnę  Sanremu 9011. Fajny zgrabny nożyk. Sprawdził się na wyjeździe. Zaraz po powrocie odnalazł się Walther którego szukałem kilka miesięcy w swoich szpargałach. Na dodatek zamawiałem wykonanie noża na prezent dla kolegi, który wykonał mój inny kolega. Teraz mam problem , ponieważ zrobił piękny nóż myśliwsko-użytkowy.

post-53519-0-25454800-1577552475_thumb.jpg

Wykonany ze stali AEB-L, okładki brzoza stabilizowana, hartowany bodajże na 57 HRC 

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 3