Trotka Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Poprzedni nóż był trochę niepoważny, teraz czas na coś konkretnego 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piastun Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Piękne nożyki, szczególnie podoba mi się Killer , czy te Virusy necki z poprzedniej strony mają wklęsły szlif?. Ja już mam słaby wzrok, nie widzę dokładnie. Są śliczne ale ja lubię ciemniejsze rękojeści. Podziwiam umiejętności i pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Damast Hunter piękny. Wklęsły to pewnie tnie aż miło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Poprzednie maja płaski szlif, jest mocniejszy w użyciu od wklęsłego. Ale wklęsły ma urok i faktycznie tnie porządnie. Ale krew wytarłem dokładnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Hunter jest kapitalny. Killer raczej niezbyt przydatny, ten kształt głowni nie jest zbyt praktyczny, a rękojeść wręcz prymitywna i niewygodna, kompletnie nie ergonomiczna, nie posiada też żadnego zabezpieczenia przed zsunięciem się mokrej dłoni na głownię. Owszem ładny, ale tylko tyle. Edytowane 6 Maja 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 @Alex. Przecież rękojeść tego nożyka ma 5 cm. Raczej nie będzie grozić Ci, że mokra dłoń zsunie sìę na głownię. To taki ładny gadżet do noszenia na szyi lub w damskiej torebce, by można było otworzyć np. kopertę ????. Mi się podoba. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Z tym się zgadzam, gadżet i nic więcej. Oczywiście, że jest ładny, ale nóż ma być praktyczny, wcale nie musi być ładny. Nie nosiłbym go nawet dla ozdoby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Kiler- podejrzewam że do obierania ziemniaków na biwaku, idealny.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Hunter jest kapitalny. Killer raczej niezbyt przydatny, ten kształt głowni nie jest zbyt praktyczny, a rękojeść wręcz prymitywna i niewygodna, kompletnie nie ergonomiczna, nie posiada też żadnego zabezpieczenia przed zsunięciem się mokrej dłoni na głownię. Owszem ładny, ale tylko tyle.Miałeś go w ręku? Raczej nie, więc skąd ta opinia? Praktyczny? Raczej nie ma być to nóż do oprawiania zwierzyny, batonowania, zbudowania szałasu itp. do tego będą inne noże, chociażby Grześka NS 3. Jednak jeśli trzeba by było precyzyjnie podłubać w drewienku to lepiej by się sprawdziło to maleństwo. Pewnie dlatego w lesie mam dwa noże z głownią stałą i dwa folderki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Kiler- podejrzewam że do obierania ziemniaków na biwaku, idealny.pozdrawiam byniekPodejrzewam, że do drylowania wiśni też zda egzamin. Miałeś go w ręku? Raczej nie, więc skąd ta opinia? Praktyczny? Raczej nie ma być to nóż do oprawiania zwierzyny, batonowania, zbudowania szałasu itp. do tego będą inne noże, chociażby Grześka NS 3. Jednak jeśli trzeba by było precyzyjnie podłubać w drewienku to lepiej by się sprawdziło to maleństwo. Pewnie dlatego w lesie mam dwa noże z głownią stałą i dwa folderki.W ręku nie miałem, ale przez moje ręce przewinęła się taka liczba noży różnego pokroju i autoramentu, że sam wygląd noża, kształt głowni i rękojeści pozwala mi ocenić przydatność. Na pewno nie jest to nóż wędkarsko-survivalowy.Co do wyposażenia w noże, w pełni się z Tobą zgadzam. Zarówno na biwak, jak i na ryby, też mam ze sobą nie jeden nóż. Zazwyczaj podobnie jak Ty, na jednodniowe wypady mam nóż ze stałą głownią i wielofunkcyjny składaczek Leathermana, a gdy wybieram się na kilkudniowy biwak, uzupełniam zestaw multitulem Leathermana i zwykłym nożem do smarowania chlebka. Natomiast nigdy nie zabrałbym tamtego gadżetu, na biwaku nie odbieram korespondencji, a w zębach dłubię wykałaczką. Edytowane 6 Maja 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Moim zdaniem pikutkowi można jedynie zarzucić przykrótką rękojeść. Ale pewnie "tak krawiec kraje ile cennego materiału staje" Krótkie, spiczaste ostrze z niezbyt wygiętą KT posłuży jak znalazł do precyzyjnych robótek. D2 - znaczy sie taki większy skalpel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Irku, krótkie "rączki" ma wiele takich pikutków. Sprawę lepszego chwytu i bezpieczeństwa załatwia zwykle Koralik odpowiednio duży na dopasowanej dlugości rzemyka. Ładne to i praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Koralika nie wziąłem pod uwagę Marianie. Teraz wiem, że nie tylko do ozdoby służy. Ale rękojeści to bodaj na trzy palce, czyli ze siedem centymetrów mogło by być, jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Luzik Hunter jest kapitalny. Killer raczej niezbyt przydatny, ten kształt głowni nie jest zbyt praktyczny, a rękojeść wręcz prymitywna i niewygodna, kompletnie nie ergonomiczna, nie posiada też żadnego zabezpieczenia przed zsunięciem się mokrej dłoni na głownię. Owszem ładny, ale tylko tyle. Dzięki za opinie na temat Huntera. Killer to dowcip, zrobiony ze złamanej głowni, ma tylko wyglądać a do pracy się nie nadaje absolutnie, nawet do niego pochewki nie zrobiłem tylko podstawkę na biurko. Ale w kwestii zsuwania się ręki to spójrz na większość klasycznych "skandynawów". Żadnych zabezpieczeń, a są to noże do bólu praktyczne, nie do pchnięć tylko do krojenia. Jakuty podobnie. Kiler- podejrzewam że do obierania ziemniaków na biwaku, idealny.pozdrawiam byniek Nie nada się , za mały Z tym się zgadzam, gadżet i nic więcej. Oczywiście, że jest ładny, ale nóż ma być praktyczny, wcale nie musi być ładny. Nie nosiłbym go nawet dla ozdoby. Absolutnie to tylko gadżet, nic więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Mała uwaga na temat skandynawów. Jak najbardziej służą do pchnięć np. przy dobijaniu zwierzyny, ale trzyma się wtedy je ciut inaczej opierając koniec rękojeści wewnątrz dłoni. Mniej więcej tak. Lub dodatkowo drugą dłonią. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Racja, i wtedy też nie ma możliwości skaleczenia dłoni. Powiem Ci że trochę się nad tym zastanawiałem i mi rozjaśniłeś. Kształt zakończenia rękojeści jest w tym przypadku jak najbardziej uzasadniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 W takim razie kupię ten złamany nóż ,po co Ci on na tym biurku? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Nie ma sprawy, ja i tak nie mam biurka bo mnie rodzina na kwarantannie wyeksmitowała ze wszystkich stołów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Skóra, do noszenia na szyję. Teraz, jak już się nacieszyłem nożem, dobrze obejrzałem pochewkę. Sam robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Tak, sam. Chociaz dopiero zaczynam ogarniać co i jak? Ale jest progress Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Tak, sam. Chociaz dopiero zaczynam ogarniać co i jak? Ale jest progress Nie bądź Pan taki skromny ???? Edytowane 11 Maja 2020 przez Baars 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Tak, sam. Chociaz dopiero zaczynam ogarniać co i jak? Ale jest progress Dla mnie bardzo dobre. Boczki wymuskane, nóż siedzi bardzo pewnie, szycie równe, proporcje zachowane. Czego chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Apropos pochwy, jakkolwiek smiesznie to brzmi... znacie kogos kto robi je ze skory na zlecenie i dobrze, nawet nietypowe projekty?Bo chodzi mi cos po glowie, co juz dawno chcialem zrobic, ale zdolnosci manualnych mi brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Osobiście nie znam ale na forum knives znajdziesz na pewno. Można wcześniej pooglądać prace kolegów i wybrać tego którego styl ci będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Apropos pochwy, jakkolwiek smiesznie to brzmi... [emoji38] znacie kogos kto robi je ze skory na zlecenie i dobrze, nawet nietypowe projekty?Bo chodzi mi cos po glowie, co juz dawno chcialem zrobic, ale zdolnosci manualnych mi brak...Pracuje akurat ze mną taki hobbysta. Tylko te dwa zdjęcia mam. Zapytać? Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Maja 2020 przez RedJin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi