Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Hunter jest kapitalny. Killer raczej niezbyt przydatny, ten kształt głowni nie jest zbyt praktyczny, a rękojeść wręcz prymitywna i niewygodna, kompletnie nie ergonomiczna, nie posiada też żadnego zabezpieczenia przed zsunięciem się mokrej dłoni na głownię. Owszem ładny, ale tylko tyle.

Edytowane przez Alexspin

@Alex. Przecież rękojeść tego nożyka ma 5 cm. Raczej nie będzie grozić Ci, że mokra dłoń zsunie sìę na głownię. To taki ładny gadżet do noszenia na szyi lub w damskiej torebce, by można było otworzyć np. kopertę ????. Mi się podoba.

• Like 3

Hunter jest kapitalny. Killer raczej niezbyt przydatny, ten kształt głowni nie jest zbyt praktyczny, a rękojeść wręcz prymitywna i niewygodna, kompletnie nie ergonomiczna, nie posiada też żadnego zabezpieczenia przed zsunięciem się mokrej dłoni na głownię. Owszem ładny, ale tylko tyle.

Miałeś go w ręku? Raczej nie, więc skąd ta opinia? Praktyczny? Raczej nie ma być to nóż do oprawiania zwierzyny, batonowania, zbudowania szałasu itp. do tego będą inne noże, chociażby Grześka NS 3. Jednak jeśli trzeba by było precyzyjnie podłubać w drewienku to lepiej by się sprawdziło to maleństwo. Pewnie dlatego w lesie mam dwa noże z głownią stałą i dwa folderki.

• Like 1

Kiler- podejrzewam że do obierania ziemniaków na biwaku, idealny.

pozdrawiam byniek

Podejrzewam, że do drylowania wiśni też zda egzamin.

Miałeś go w ręku? Raczej nie, więc skąd ta opinia? Praktyczny? Raczej nie ma być to nóż do oprawiania zwierzyny, batonowania, zbudowania szałasu itp. do tego będą inne noże, chociażby Grześka NS 3. Jednak jeśli trzeba by było precyzyjnie podłubać w drewienku to lepiej by się sprawdziło to maleństwo. Pewnie dlatego w lesie mam dwa noże z głownią stałą i dwa folderki.

W ręku nie miałem, ale przez moje ręce przewinęła się taka liczba noży różnego pokroju i autoramentu, że sam wygląd noża, kształt głowni i rękojeści pozwala mi ocenić przydatność. Na pewno nie jest to nóż wędkarsko-survivalowy.

Co do wyposażenia w noże, w pełni się z Tobą zgadzam. Zarówno na biwak, jak i na ryby, też mam ze sobą nie jeden nóż. Zazwyczaj podobnie jak Ty, na jednodniowe wypady mam nóż ze stałą głownią i wielofunkcyjny składaczek Leathermana, a gdy wybieram się na kilkudniowy biwak, uzupełniam zestaw multitulem Leathermana i zwykłym nożem do smarowania chlebka. Natomiast nigdy nie zabrałbym tamtego gadżetu, na biwaku nie odbieram korespondencji, a w zębach dłubię wykałaczką. ;)

Edytowane przez Alexspin

Luzik ;)

Dzięki za opinie na temat Huntera. Killer to dowcip, zrobiony ze złamanej głowni, ma tylko wyglądać a do pracy się nie nadaje absolutnie, nawet do niego pochewki nie zrobiłem tylko podstawkę na biurko.  Ale w kwestii zsuwania się ręki to spójrz na większość klasycznych "skandynawów". Żadnych zabezpieczeń, a są to noże do bólu praktyczne, nie do pchnięć tylko do krojenia. Jakuty podobnie. 

Kiler- podejrzewam że do obierania ziemniaków na biwaku, idealny.

pozdrawiam byniek

Nie nada się , za mały

Z tym się zgadzam, gadżet i nic więcej. Oczywiście, że jest ładny, ale nóż ma być praktyczny, wcale nie musi być ładny. Nie nosiłbym go nawet dla ozdoby.

Absolutnie to tylko gadżet, nic więcej :D

• Like 1

Mała uwaga na temat skandynawów. Jak najbardziej służą do pchnięć np. przy dobijaniu zwierzyny, ale trzyma się wtedy je ciut inaczej opierając koniec rękojeści wewnątrz dłoni.

Mniej więcej tak. Lub dodatkowo drugą dłonią.

post-57197-0-83990900-1588778150_thumb.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Apropos pochwy, jakkolwiek smiesznie to brzmi... [emoji38] znacie kogos kto robi je ze skory na zlecenie i dobrze, nawet nietypowe projekty?

Bo chodzi mi cos po glowie, co juz dawno chcialem zrobic, ale zdolnosci manualnych mi brak...

Pracuje akurat ze mną taki hobbysta. Tylko te dwa zdjęcia mam. Zapytać?16e9ffea7eb60d83e6c63401de4b0594.jpg0546b21424638165c9eed2e27671513b.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin