Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Już dawno miałem to napisać: Trotka, jesteś mistrzem. Arcymistrzem.

Przeszło przez moje ręce trochę noży, lepsze i gorsze, ale tak pięknie wykonane egzemplarze, to , nie bójmy się tego słowa, dzieła sztuki. Podziwiam!!!

Wyżej koledzy wspomnieli o Opinelach. Doprawdy, nie wiem, co w nich takiego. Prymitywne koziory. Może i tną, ale każdy nożyk, wyostrzony należycie, tnie.

Jak ktoś lubi francuzy, składane, z czystym sumieniem poleciłbym Laguiole. 

Przy czym trzeba uważać, bo pojawiło się sporo podróbek, mocno inspirowanych oryginałami.

Dzięki za dobre słowo :)  Jeszcze mi wiele do nauki zostało. 

A'propos Opineli. Nie jest w moim typie ale jest wielu miłośników tego noża.  Ale jako klasyczny nóż pasterzy pozostaje od 130 lat (?) w prawie niezmiennym kształcie i to wynika z jego użyteczności. Podobnie Laguiole, to też tradycyjne noże z wielkimi tradycjami. 

A'propos Opineli. Nie jest w moim typie ale jest wielu miłośników tego noża.  Ale jako klasyczny nóż pasterzy pozostaje od 130 lat (?) w prawie niezmiennym kształcie i to wynika z jego użyteczności. Podobnie Laguiole, to też tradycyjne noże z wielkimi tradycjami. 

Pasterze jak to pasterze.

Chlebek, serek, fujarki etc.

Jednak struganie woblerka, to tylko

Opinel  No.7 CARBON   :)

Stal N690 hartowana na 60 HRC. Grubość stali na dużym 3, mm, na necku i skinnerze 2,5 mm. Niestety nie mierzyłem ich, ale wydaje mi się że ten duży razem jakieś 26 cm, neck 19 cm, a skinner 18 cm. 

Arcydzieła Kolego stworzyłeś :) . Jest co podziwiać.

Widziałeś produkty Darka @Burego?

Też ładne robi.

• Like 2

A ja ostatnio takiego japońca zakupiłem... do kuchni. Tojiro Zen Dąb. Ostry jak brzytwa, goli włosy. Bardzo lekki, trochę ponad 40 gramów. Stal VG10 plus okładziny. Trzeba tylko uważać, żeby żona go nie prała w zmywarce :-) no i na palce :-)

post-54789-0-19747700-1604693619_thumb.jpg

Edytowane przez sslonio
  • Like 1

Jozi Darek@Bury to mój bardzo dobry kolega.Tarnobrzeg jest mały hehe. Mam jeden nóż od Niego. Fantastycznie tnie mięso chociaź nie był taki zamiar . Nóż warty każdej ceny. Przemyślany i hm Darek nie robi na odpier... Nie dość że ładny to musi spełniać swoją rolę. Chłop się co robi. A że potrafi też dzieło sztuki zrobić to tym bardziej grzeją mu wierzyć.

Jozi Darek@Bury to mój bardzo dobry kolega.Tarnobrzeg jest mały hehe. Mam jeden nóż od Niego. Fantastycznie tnie mięso chociaź nie był taki zamiar . Nóż warty każdej ceny. Przemyślany i hm Darek nie robi na odpier... Nie dość że ładny to musi spełniać swoją rolę. Chłop się co robi. A że potrafi też dzieło sztuki zrobić to tym bardziej grzeją mu wierzyć.

Mój Kumpel też :) .

No piękne rzeczy też robi. Na FB można podziwiać jego arcydzieła.

A ja ostatnio zakupiłem sobie dwie klingi do oprawy,ciężko mi się ostatnio zabrać za rękojeść,ale lubię je w takim surowym stanie,stal większego to N690, mniejszy 16cm NC11LV, nie spodziewałem się że noże mogą tak golić..

Gdzie to zakupiłeś?

Witam

Ostatnio dokończyłem budowę noża,którą zacząłem lata temu  :(

Rękojeść złożona 35 lat temu : tekstolit/pleksa kolorowa/ przekładki z ...puszki po paście BHP, mosiężna garda/aluminium

Ok 10 lat temu dokupiłem ostrze firmowe.

Nareszcie złożyłem razem i oto efekt na zdjęciach

Zdjecia zrobione przed ostatecznym polerowaniem rękojeści

Uszyłem też pochwe do kompletu

Kłaniam sie Marian

post-51629-0-23448300-1604867501_thumb.jpg

post-51629-0-63967400-1604867516_thumb.jpg

post-51629-0-52529200-1604867526_thumb.jpg

post-51629-0-29221600-1604867539_thumb.jpg

• Like 6

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE - ZAPYTAJ SPRZEDAJĄCEGO

Niestety ale to samo co w większości sklepów :/ poczekam miesiąc, jeśli się nie pojawią to zastanowię się nad kupnem za 70zł. 

Tak czy owak dzięki za pomoc :)

https://pl.aliexpress.com/item/32997007268.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.52d734d8RfWbaG&algo_pvid=dba2fe97-8688-4568-b63f-1df5253f5863&algo_expid=dba2fe97-8688-4568-b63f-1df5253f5863-0&btsid=2100bde316054744252127662ef81b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

• Like 1