sierżant Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Już dawno miałem to napisać: Trotka, jesteś mistrzem. Arcymistrzem.Przeszło przez moje ręce trochę noży, lepsze i gorsze, ale tak pięknie wykonane egzemplarze, to , nie bójmy się tego słowa, dzieła sztuki. Podziwiam!!! Wyżej koledzy wspomnieli o Opinelach. Doprawdy, nie wiem, co w nich takiego. Prymitywne koziory. Może i tną, ale każdy nożyk, wyostrzony należycie, tnie.Jak ktoś lubi francuzy, składane, z czystym sumieniem poleciłbym Laguiole. Przy czym trzeba uważać, bo pojawiło się sporo podróbek, mocno inspirowanych oryginałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Dzięki za dobre słowo Jeszcze mi wiele do nauki zostało. A'propos Opineli. Nie jest w moim typie ale jest wielu miłośników tego noża. Ale jako klasyczny nóż pasterzy pozostaje od 130 lat (?) w prawie niezmiennym kształcie i to wynika z jego użyteczności. Podobnie Laguiole, to też tradycyjne noże z wielkimi tradycjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Trotka, wrzuć technikalia tego ostrego tria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 A'propos Opineli. Nie jest w moim typie ale jest wielu miłośników tego noża. Ale jako klasyczny nóż pasterzy pozostaje od 130 lat (?) w prawie niezmiennym kształcie i to wynika z jego użyteczności. Podobnie Laguiole, to też tradycyjne noże z wielkimi tradycjami. Pasterze jak to pasterze.Chlebek, serek, fujarki etc. Jednak struganie woblerka, to tylkoOpinel No.7 CARBON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Trotka, wrzuć technikalia tego ostrego tria. Stal N690 hartowana na 60 HRC. Grubość stali na dużym 3, mm, na necku i skinnerze 2,5 mm. Niestety nie mierzyłem ich, ale wydaje mi się że ten duży razem jakieś 26 cm, neck 19 cm, a skinner 18 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Stal N690 hartowana na 60 HRC. Grubość stali na dużym 3, mm, na necku i skinnerze 2,5 mm. Niestety nie mierzyłem ich, ale wydaje mi się że ten duży razem jakieś 26 cm, neck 19 cm, a skinner 18 cm. Arcydzieła Kolego stworzyłeś . Jest co podziwiać.Widziałeś produkty Darka @Burego?Też ładne robi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) A ja ostatnio takiego japońca zakupiłem... do kuchni. Tojiro Zen Dąb. Ostry jak brzytwa, goli włosy. Bardzo lekki, trochę ponad 40 gramów. Stal VG10 plus okładziny. Trzeba tylko uważać, żeby żona go nie prała w zmywarce :-) no i na palce :-) Edytowane 6 Listopada 2020 przez sslonio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 sslonio ile to ma cm? Bo coś za lekki dla mnie. I ile dałeś za ten nóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Jozi Darek@Bury to mój bardzo dobry kolega.Tarnobrzeg jest mały hehe. Mam jeden nóż od Niego. Fantastycznie tnie mięso chociaź nie był taki zamiar . Nóż warty każdej ceny. Przemyślany i hm Darek nie robi na odpier... Nie dość że ładny to musi spełniać swoją rolę. Chłop się co robi. A że potrafi też dzieło sztuki zrobić to tym bardziej grzeją mu wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Wie co robi i trzeba mu wierzyć. Ten podpowiadacz telefonowy jest do luftu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 sslonio ile to ma cm? Bo coś za lekki dla mnie. I ile dałeś za ten nóżTutaj np. masz info nt. tego noża: https://hiendkitchen.com/tojiro-zen-dab-noz-uniwersalny-13cm.html 240 PLN po rabacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Arcydzieła Kolego stworzyłeś . Jest co podziwiać.Widziałeś produkty Darka @Burego?Też ładne robi.Widziałem i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Jozi Darek@Bury to mój bardzo dobry kolega.Tarnobrzeg jest mały hehe. Mam jeden nóż od Niego. Fantastycznie tnie mięso chociaź nie był taki zamiar . Nóż warty każdej ceny. Przemyślany i hm Darek nie robi na odpier... Nie dość że ładny to musi spełniać swoją rolę. Chłop się co robi. A że potrafi też dzieło sztuki zrobić to tym bardziej grzeją mu wierzyć.Mój Kumpel też .No piękne rzeczy też robi. Na FB można podziwiać jego arcydzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 A ja ostatnio zakupiłem sobie dwie klingi do oprawy,ciężko mi się ostatnio zabrać za rękojeść,ale lubię je w takim surowym stanie,stal większego to N690, mniejszy 16cm NC11LV, nie spodziewałem się że noże mogą tak golić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 A ja ostatnio zakupiłem sobie dwie klingi do oprawy,ciężko mi się ostatnio zabrać za rękojeść,ale lubię je w takim surowym stanie,stal większego to N690, mniejszy 16cm NC11LV, nie spodziewałem się że noże mogą tak golić..Gdzie to zakupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Na grupie FB "zrób nóż"Piszesz co potrzebujesz,i zaraz masz multum wiadomość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 http://www.tlim.net/blades.phphttps://customblades.eu/?kolekcja-2020,70 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Tlim narazie nie robi noży, spalił mu się warsztat..Ale jak wpiszesz w wyszukiwarce "noże do oprawy" znajdziesz wszystko co potrzebujesz..Np. customblades 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Dzięki. Mam jakieś poroże w domu, może by coś wystrugał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 WitamOstatnio dokończyłem budowę noża,którą zacząłem lata temu Rękojeść złożona 35 lat temu : tekstolit/pleksa kolorowa/ przekładki z ...puszki po paście BHP, mosiężna garda/aluminiumOk 10 lat temu dokupiłem ostrze firmowe.Nareszcie złożyłem razem i oto efekt na zdjęciachZdjecia zrobione przed ostatecznym polerowaniem rękojeściUszyłem też pochwe do kompletuKłaniam sie Marian 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 "Harcerka" typu Mora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 "Harcerka" typu Mora?Helle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 WitamTak HELLE Nie pisałem nazwy firmy,bo moze to reklama Wczesniej ostrza do noży robiłem z łożyskKłaniam sie Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 15 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE - ZAPYTAJ SPRZEDAJĄCEGO Niestety ale to samo co w większości sklepów :/ poczekam miesiąc, jeśli się nie pojawią to zastanowię się nad kupnem za 70zł. Tak czy owak dzięki za pomoc https://pl.aliexpress.com/item/32997007268.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.52d734d8RfWbaG&algo_pvid=dba2fe97-8688-4568-b63f-1df5253f5863&algo_expid=dba2fe97-8688-4568-b63f-1df5253f5863-0&btsid=2100bde316054744252127662ef81b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Czy ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenie w ostrzeniu noży na kamieniach wodnych? Zastanawiam się nad zakupem i może ktoś coś doradzi w doborze gradacji i producenta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi