gorgol Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 (edytowane) . Edytowane 1 Stycznia 2022 przez gorgol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Wydaje się, że okazja https://allegro.pl/oferta/mysliwski-noz-helle-speider-05-skorzane-etui-11949828020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Zeby to jeszcze ładne było ... morka lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 Zeby to jeszcze ładne było ... morka lepsza Mi się podoba, ale mam Morkę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Zeby to jeszcze ładne było ... morka lepszaA od Morki Hultafors. ;-)Niekoniecznie grubas GK i jego wariacje na temat, gdzieś od 2 lat mam RFR i ten nożyk bije na głowę Mory użytkowością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 A może jakieś konkrety? Mi ze zdjęć nie wynika, żeby rfr bił morę w czymkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Ergonomia rękojeści, przynajmniej dla mnie, trudno to opisać, ale po prostu lepiej leży w ręce.Stal, w RFR nierdzewka zdecydowanie lepiej trzyma ostrość niż Morach, śmiem twierdzić, że również lepiej niż w węglowych, a ostrzy się całkiem przyjemnie.Wyższy szlif powoduje, że lepiej tnie.I tyle, niby nie wiele, a jak się zastanowić, to wszystko co istotne w ocenie typowo użytkowego noża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Mi ta rękojeść przypomina starą Morę Frosts (mam gdzieś w domu jedną) jednak wolę Companiona. Co do stali interesujące, przy okazji kupię hultaja na testy. Z tego co widzę, pochewka ma zapięcie zamykane do paska - nie podoba mi się to. Morę mogę nosić gdziekolwiek - przypiętą do kieszeni koszuli na piersi, bocznej kieszeni bojówek, kieszeni plecaka, pod pachą na krawędzi kamizelki itd. itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Jeśli ma to być nóż do noszenia, to wg mnie ta pochewka jest po prostu do wyrzucenia. :-) Głównie ze względu na to, że na "dzień dobry" uciąłem jelec, zostawiając jedynie zgrubienie z przodu, po tej operacji nóż w pochwie wprawdzie się jakoś trzyma, ale nie tak, żebym miał pewność, że nie wypadnie w czasie noszenia. Rękojeść i cały nóż po tej operacji bardzo przypomina kształtem klasyczne puukko.Zostawiając jelec można ewentualnie oryginalną rękojeść przerobić, ucinając zapięcie i dorabiając szlufkę lub klips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Kupiłem kutego hidden tang z bieżni lozyska wyszedł tak,przed konserwacją rękojeści.Goli przedramię aż miło 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Jak wykuty z bieżni łożyska to twardości mu nie można odmówić, ale jak to wygląda z wytrzymałością? Nie będzie zbyt kruchy i podatny na pęknięcia czy wyszczerbienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) Nie mam pojęcia , twórca twierdzi że to solidny materiał i przy moim użytkowaniu nic mu nie będzie, choć miałem wątpliwości te same co opisałeś.. ogólnie kosi włosy nawet po cięciu kartonów.. Edytowane 27 Maja 2022 przez russian80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Przy tym rozmiarze noza twardość może byc wazniejsza niz kruchosc. Sam fakt ze to hidden nie predysponuje go do ciezkich prac. Do pasztetu jak znalazł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Raczej na ognisko do kiełbaski,i do macania jaki to on nie super;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Sam fakt ze to hidden nie predysponuje go do ciezkich prac. Do pasztetu jak znalazł Jasne i to tylko podlaskiego bo inne za twarde.Dla potwierdzenia, tanie hiddeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Dla mnie nóż to narzędzie i jak narzedzi używam zgodnie z przeznaczeniem. Batonowanie takim nozem to jak kopanie dołka patykiem. Da sie, ale sa lepsze narzędzia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 No akurat te dwa noże są do napierdzielania na budowie, w warsztacie, gdziekolwiek. Takie ich przeznaczenie. Nad sensem batonowania nie ma co dywagować, natomiast filmy jasno pokazują, jak bezsensowny jest mit delikatności hiddena. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Kolego nie bede sie tu sprzeczał. Chcialem tylko napisac, ze w małych nożach mozna sobie pozwolic na wyzsze hartowanie kosztem udarnosci ... tylko tyle. Nie mialem ani hultaja ani bahco. Morke mam i sobie chwalę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Z hartowaniem to jest bardziej skomplikowana sprawa, dużo zależy od rodzaju stali, sposobu hartowania, czy patentów ze skuwaniem różnych stali i niekoniecznie jak mały nóż to może być kruchy, ale akurat do tego zastrzeżeń nie miałem, bo faktycznie czasem właśnie zależy na tym, żeby niewielki nóż trzymał długo ostrość a wytrzymałość w nim nie jest priorytetem. To z czym się nie zgadzam to, że prawidłowo wykonany hidden tang nadaje się wyłącznie do lekkich prac. Dałem przykłady tanich roboli, tradycyjne leuku czy jakuty też są hiddenami, a nie są nożami do oglądania... no przynajmniej pierwotnie nie były. Używając Mory pewnie też nie obawiasz się szczególnie, że się połamie, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Dla mnie nóż to narzędzie i jak narzedzi używam zgodnie z przeznaczeniem. Batonowanie takim nozem to jak kopanie dołka patykiem. Da sie, ale sa lepsze narzędzia...Siekiera ? Moje zdanie na temat noży survivalowych jest takie, że to po prostu naostrzone łomy . Fajnie , taki znany i lubiany na forum "zapas mocy". Gdybym zgubił się 100 lat temu na Alasce pewnie by mi był na serio potrzebny . Dzisiaj 99 % spraw w domu , na rybach , na zewnątrz i w pracy ogarniam zwykłym Sanrenmu 710 EDC. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 na biwaku rąbanie drewna - siekiera. Reszta nóż. Z praktyki wniosek taki: nie musi być wysoko zahartowany i ostry jak brzytwa. Po co? powinien być przede wszystkim łatwy do naostrzenia, na podręcznej osełce, ostatecznie na kamieniu. Co z tego jak nóż ma 65 HRC twardości, stępi się w warunkach polowych tylko trochę wolniej, ale za to do naostrzenia będą potrzebne diamenty na systemie. No chyba że ktoś lubi. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Mam dość starą wersję leathermana, używam go już kilkanaście lat i nie zamieniłbym na inny. Próbowałem kilka innych konstrukcji, ale nie przypasowały mi. Mój jest jeszcze starszą wersją niż na fotce, okładziny rękojeści mają elipsidalne wycięcia zmniejszające ciężar. Super folderek. Edytowane 30 Maja 2022 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Siekiera ? Moje zdanie na temat noży survivalowych jest takie, że to po prostu naostrzone łomy . Fajnie , taki znany i lubiany na forum "zapas mocy". Gdybym zgubił się 100 lat temu na Alasce pewnie by mi był na serio potrzebny . Dzisiaj 99 % spraw w domu , na rybach , na zewnątrz i w pracy ogarniam zwykłym Sanrenmu 710 EDC.Czyli dla początkującego wystarczy taki nożyk żeby nosić go na co dzień przy pasku, na ryby, na ponton na jakieś wypady na ognisko, czasami rybkę nad wodą oprawić ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Mam dość starą wersję leathermana, używam go już kilkanaście lat i nie zamieniłbym na inny. Próbowałem kilka innych konstrukcji, ale nie przypasowały mi. Mój jest jeszcze starszą wersją niż na fotce, okładziny rękojeści mają elipsidalne wycięcia zmniejszające ciężar. Super folderek.Tego też posiadam tylko model bez śrubokrętów... naprawdę fajny nożyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) A ja właśnie zamówiłem tutaj: https://www.militaria.pl/cold_steel/noz_skladany_cold_steel_luzon_large_8cr13mov_20nqx_p121899.xmli oczekuję pod paczkomatem na takie coś pomiędzy siekierą a kilkoma małymi które mam: Edytowane 30 Maja 2022 przez Ardoroq 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi