Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

A tak btw. Czy probowaliscie kiedyś rozpalić ognisko w mokrym lesie, czy nad rzeką jak wszystko jest mokre. Powiedzmy że masz do dyspozycji nóż i zapałki, ew prawilnie - krzesiwo. Satysfakcja z powodzenia takiej operacji gwarantowana i duma porównywalna ze zlowieniem Kabana :)

W takich sytuacjach szukam wzrokuem brzozy ;)

• Like 3

Raczej jest dużo większy jak 20'. Zobacz jak niska jest krawędź. W moim kiedy poprawiłem na taki kąt jaki chciałem, wysokość krawędzi tnącej podniosła się dwukrotnie. I ja mam chyba cieńszą głównie od twojego modelu. W przypadku grubszej głowni, ta wysokość będzie jeszcze większa. Nie mam teraz jak na szybko sprawdzić spec.

Mniejszy kąt ma swoje zalety, bo nóż ma lepsze właściwości tnące, ale za to delikatniejszą krawędź, która będzie się wykruszać przy przeginaniu.

Szlif KT ma gora milimetr. Bede musial zrewidowac swoje rzyczenie co kata  :rolleyes: KT

Co sadzisz o takim pomysle, - jesli ma wiecej niz 20° to najpierw zejsc do 20° pouzywac i potem zobaczyc czy dalej zmniejszac kat czy zostac przy tych 20°. A moze ten fabryczny to jakies optimaum dla tego scyzoryka i nie warto kombinowac?

Edytowane przez Rheinangler

Szlif KT ma gora milimetr. Bede musial zrewidowac swoje rzyczenie co kata :rolleyes: KT

Co sadzisz o takim pomysle, - jesli ma wiecej niz 20° to najpierw zejsc do 20° pouzywac i potem zobaczyc czy dalej zmniejszac kat czy zostac przy tych 20°. A moze ten fabryczny to jakies optimaum dla tego scyzoryka i nie warto kombinowac?

Jak mówio spece, 20 stopni to najlepszy kompromis. Uważam osobiście, że w przypadku foldera do 3 mm grubości głowni, ma to sens, pod warunkiem, że traktuje się dany folder do takich zastosowań, do jakich został zaprojektowany. Ale...

Do tego dochodzą różne zmienne, jak rodzaj szlifu, wysokość szlifu, rodzaj stali i najważniejsze... Grubość podstawy KT. Bawiłem się w domu twoim modelem, w wersji stonewashed, ale nie wiem jakie ma parametry. Nawet teraz starałem się poszukać, ale interesujących mnie info brak.

Zrób sobie te 20 stopni. Jak będzie za dużo, zawsze możesz zejść niżej, chociaż na zwykłych kamieniach od lansky'ego, zajmie Ci to sporo czasu. Podejrzewam, że masz "podostrzałkę" typu V. Jeśli tak, to wyprowadzenie KT będzie niemal niemożliwe, bo nasze ruchy są cholernie niepowtarzalne.

Kiedyś miałem ciekawą pogadankę na pw z kolegą, który np nie potrzebował mieć KT idealnie płaskiej. Uważał, że w nożu, którego używa, lepiej sprawdza mu się krawędź zaokrąglona, którą uzyskuje ostrząc z ręki. Ciął mięso akurat. Miał rację. Mi potrzebna jest płaska, dlatego używam systemu, który mi zapewnia powtarzalność. Inni ostrzą np. na 0' co daje najlepsze właściwości tnące, ale też ma swoje wady.

Musisz się pobawić, a po którymś ostrzeniu sam dojdziesz do swoich wniosków, bo i potrzeby masz pewnie indywidualne [emoji6]

System mam taki jak poniżej, tylko bez podstawki. Trzymam na kolanie. Diamenty też inne.

https://youtu.be/ZlI5PaXsfOk

Wielkie dzieki za pomoc. Zaczne od 20° ;)

Wlasnie rozgladam sie za ostrzalka i myslalem o takiej jak ty masz tylko te w zestawach maja kamienie.

Tak, bo ja kupiłem dwie, a niepotrzebne rzeczy odsprzedałem, zostawiając to co trzeba. Daj mi chwilę. Podeślę później linki do systemów, które są warte zainteresowania.
  • Like 1

https://www.youtube.com/watch?v=jYoodc4e4Ak

Ta jest mega, ale nawet chyba nie wiem czy chce wiedzieć ile kosztuje ;)

A tak na serio, to proponuję https://www.youtube.com/results?search_query=knife+sharpening+system

Good luck soldiers ;) 

Edytowane przez count_martin3z
  • Like 1

Na wędkarskie lub inne wyprawy używam kilku noży w zależności od wyzwań.

Kupuję głownie (brak możliwości samodzielnego hartowania :( ) ze stali 80CrV2 (narzędziowa,ok.60HRC) i sam je oprawiam. Drewno na okładziny głównie zdobyczne za free. Skóra ze starej torby narzędziowej :D .Jest trochę roboty,ale stysfakcja gwarantowana. I jest zajęcie na długie,zimowe wieczory!

Ostrzę też tak:

System mam taki jak poniżej, tylko bez podstawki. Trzymam na kolanie.

A jako EDC używam CRKT M16-03Z i wystarczy ;) .

post-67551-0-63497800-1578347758_thumb.jpg

post-67551-0-40197800-1578347775_thumb.jpg

post-67551-0-50207100-1578347899_thumb.jpg

• Like 6

Mogliby w Customblades zacząć robić coś z nierdzewki. Sporo fajnych ostrzy ale wszystko ze stali węglowej.

NIe jest tak źle :) . Wystarczy wytrzeć po "mokrej robocie" i zero problemów. Zawsze można też popracować ciut drobnym papierem ściernym i po kłopocie. Lub spatynować kwaskiem i rudej nie widać ;) .

Za to długo trzyma ostrość i nie szkoda, gdy zginie w lesie!

Taki kształt głowni z pewnością wpływa na dużą użyteczność ale wygląd mnie się kojarzy z typowym kuchenniakiem  :)

Jak sama nazwa wskazuje, ma służyć do celów myśliwskich, czyli dobrze ciąć mięso. Ja go używam na grzybobraniach. Do survivalu są inne głownie.

• Like 1

Mogliby w Customblades zacząć robić coś z nierdzewki. Sporo fajnych ostrzy ale wszystko ze stali węglowej.

Z tego co wiem to jednoosobowa firma. :-)

Na stronie masz zakładkę "Noże na zamówienie" a w niej "Skonfiguruj nóż" , do wyboru jest raczej mało chętna do rdzewienia K110 i nierdzewna N690. Zdarzają się od niego też noże z innych stali, ale to musiałbyś się osobiście skontaktować. Podejrzewam, że może wyjść kwestia hartowania, stale różnie się hartuje, niektóre potrzebują specjalnych warunków, no i możliwe, że akurat do danej stali nie będzie miał dopracowanej metodyki, czy sprzętu/warunków.

Z tego co wiem to jednoosobowa firma. :-)

Na stronie masz zakładkę "Noże na zamówienie" a w niej "Skonfiguruj nóż" , do wyboru jest raczej mało chętna do rdzewienia K110 i nierdzewna N690. Zdarzają się od niego też noże z innych stali, ale to musiałbyś się osobiście skontaktować. Podejrzewam, że może wyjść kwestia hartowania, stale różnie się hartuje, niektóre potrzebują specjalnych warunków, no i możliwe, że akurat do danej stali nie będzie miał dopracowanej metodyki, czy sprzętu/warunków.

Te bardziej wyjebolitowe, rzadko który PCK majster hartuje w swoim piecu.

Możliwe, że firma jednoosobowa, ale gdzieś tam napisane zapraszamy, wiec napisałem tak wieloosobowo :-)

Domyślam się też, że noże ze stali węglowych są jak by bardziej koszerne dla nożowytwórców i stąd to ograniczenie. Obróbka cieplna  bardziej popularnych stali nierdzewnych chyba nie jest jakąś tajemną magią, ale może się mylę i przy tej mnogości różnych blanków stanowi pewien problem.

Może kiedyś polskie blanki z dobrej nierdzewnej stali powstaną to wtedy spróbuję. Węglówki mnie za bardzo nie pociągają bo zdarza się, że zapominam o nożu i wtedy coś mogłoby go zjeść :-)

Edytowane przez Pluszszcz