PaNeK Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 ee tam, nowe czasy nowe nazwy: F-16, tylko sandomierskie i patyk się ze starych czasów zostało ale nie o takie wino mi chodziło!! myślałem o Varnie, którego używam do gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Jeśli chodzi o narzędzia fiskarsa to w większości są bardzo dobre, ale nóż wyglądający podobnie do frosta jest beznadziejny, ostrze jest przehartowane i szczerbi się przy lekkim bocznym nacisku. Po za tym rękojeść jest pusta w środku i ostrze nie jest chyba zbyt głęboko osadzone. Ogólnie sprawia wrażenie noża który sprawdzi się przy ścinaniu kwiatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Ok, o tym nozu nic nie powiem, nie znam...Natomias zarowno siekierka, jak i maczeta maja pusta rekojesc, mimo wszystko jest ona nierozlocznie polaczona z ostrzem, ktore jest bardzo odporne - a to przy ostrosci, ktorej niejeden noz nie osiaga, a jak osiagnie, nie trzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 jedna podpowiedz tylko nie fiskars... A czym jest to uzasadnione?! Ja uzywam obok juz w.w. narzedzi tej firmy rowniez noze kuchenne (w kuchni )i jestem jak najbardziej zadowolony z nich, moja zona zreszta tez... Uzywam, a nie macam i przetrzymuje w gablocie Odnosnie potrzeby odkorkowania butelki wina: Korkociag jest zbedny- dobre, waskie ostrze (Leatherman ) wystarczy: Wbijam ostrze(ostroznie, by nie stepic na rancie butelki) w korek, po czym pod lekkim naciskiem obracajac ciagne, w razie potrzeby poprawiajac - do tej pory pokonalem wszystkie, predzej czy pozniej... Pozdrawiam --Yacar?-- Nic nie mam do fiskars niektore ich narzedzia są naprawde niezniszczalne , w swoim fachu używam np. ich łopat i są lepsze do korzeni od niejednej siekiery <_< ale jeżeli rozmawiamy o nożach to tak jak Włóczykij napisal nienadaje sie jest bardzo miekki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Jeżeli się szczerbi to nie jest miękki, zbyt wysoko zahartowany i przez to kruchy z kolei odporny na ścieranie i wolniej się tępi. Miękki będzie miał zagięcie czy wywinięcie na krawędzi tnącej, szybciej się tępi ale byle czym się go naostrzy. A sztuką jest znaleźć kompromis między wysoką twardością i odpornością na wykruszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Ja starłem fiskarsa przez ostrzenie w 3 miesiące ! nic dodać http://www.fiskars.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisp lay?storeId=10001&langId=10203&catalogId=12251&c ategoryId=10870&productId=11211&page=products o taki sprzet mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Faktycznie, mam noże które mają po 12 lat, fakt z bardzo dobrej stali. Były mocno używane ale nie ubyło ich zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Nie polecam choć inne produkty fiskars używam w pracy i są zaj... ale ostrza mogliby poprawić np w sekatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 hmmmm...ja mam 15 letniego FROSTa w skrzynce spławikowej...nie wiedzieć czemu jak był nowy był super, ale po kilku miesiącach klinga całkiem zrobiła sie czarna z nalotami rdzy. Otwieram nim dalej puszki z kukurydzą, ale ta klinga jest czarniawo-zardzewiała...dlaczego? Na dowód pasowałyby fotki...może jutro wrzucę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Stal węglowa, dotknij ostrza językiem poczujesz kwaśnawy posmak. Podobnie po krojeniu np. jabłka zostaje taki na owocu. Nie jest to stal nierdzewna w potocznym rozumieniu , ma dobre właściwości ale się odbarwia, rdzewieje i nieciekawie smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 To do czego słuzy taki wstręciuch? Był cholernie ostry na początku, ładnie się świecił...nie przeczuwałem podstępu w klindze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Służy do pracy, bardzo dobra stal ale lubi cały czas być w użyciu. Spróbuj go oczyścić bardzo drobnym papierem ściernym (500-1000)a później wytworzyć ochronną powłokę np. przy użyciu octu. Maczasz nóż w occie i zostawiasz do wyschnięcia. I tak razy kilka. Wytworzy się ciemna matowa powłoka niezbyt jednolita, trochę mniej będzie rdzewiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Mam noż martini w drugim pokoleniu, czyli od ojca. Sam go nie ostrze bo nie umiem. Jak zaniosłem do kolesia to powiedział, że twardszej stali nie widział. Nie zrobił, dopiero przy trzecim z kolei podejsciu sie udalo. Teraz wiem do kogo iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Dobra stal, ładne wykonanie, polska firma... http://www.allegro.pl/item879890237_kopromed_noz_noze_mysliw ski_finka_mysliwy_12w.html http://www.allegro.pl/item865156769_kopromed_noz_noze_mysliw ski_finka_mysliwy_27w.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Mam jednego z Kopromedów, stal jest całkiem niezła, nawet wg mojej oceny zaskakująco dobra. Ale, drewniana rękojeść nie pasuje mi do warunków w jakich nóż pracował. Wilgoć i ocieranie o pochwę spowodowało pęknięcia drewienka. Osobiście w nożach które pracują w zawilgoceniu, mocnym zabrudzeniu wolę rękojeści np. z G10 które jest praktycznie niezniszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Jeden z moich kolegów w pracy jest tak zakręcony na punkcie noży jak większość z nas na punkcie wędkarstwa Na pytanie zawarte w temacie wątku, po krótkiej chwili zastanowienia wskazał ten nóż: http://www.military.pl/glock_297m/glock-noz-field-78-oliwka- gladki_9844t.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 To jesteśmy podobnie zakręceni z kolegą. Glock na typowe rybki i bez długiej ,,dżungli byłby dla mnie za długi. To http://www.gromtrade.pl/product-pol-209-szwedzki-noz-Mora-20 00.html natomiast polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Jak juz chyba wtracalem mam taki noz frosta, nie uzywalem go do ciezkich poslug ale sprawowal sie niezle.Tak na marginesie, ciezko jest spotkac stal nieweglowa w wyrobach typu klinga noża.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARMAGEDDON Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 http://www.militaria.pl/smith_wesson/noz_skladany_smith_wess on_extreme_ops_tanto_blade_(46bt)_p3116.xml?cat=348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 CzescPolecam !Na uboczu, dorwac harcerzyka lub zucha i w zaleznosci od kondycji, po krotkiej persfazji, macie finke. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawm84 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dla celów wędkarsko-survivalowych dzisiaj nabyłem składany nożyk Ka-Bar 4062 - Dozier Foldnig Hunter - taki jak tutaj: http://www.kabar.pl/index.php?menu=produkty&submenu=noze _skladane&product=2-4062-1pierwsze wrażenie - lekka, plastykowa zabawka. Po otworzeniu okazało się, że to tylko wrażenie. Nóż jest lekki, ostry jak brzytwa i rewelacyjnie spasowany. Blokada działa bardzo pewnie. Zobaczymy jak będzie z kwstią trzymania ostrości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Z trzymaniem ostrości to już zależy z czym porównasz. Ale AUS 8 z Kabara jest obrobiona nieźle (z 2 sztuk które miałem taka opinia).A dobrze naostrzona zalicza 2 ofiary na odcinku 60m przy prędkości jazdy 25 / godz. Tak się moi koledzy pocięli przy oglądaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawm84 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Nożyk mam od 4 godzin i też się jeż zaciąłem. Przy składaniu jedną ręką wyszedł brak wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Przy backlocku bo tak nazywa się ta blokada składanie jedną ręką wymaga trochę ćwiczeń. To jeszcze pamietaj o smarowaniu czasami - tu polecam preparat o nazwie Militec lub olejek z apteki jojoba. No i ostrzenie to już cały wykład, spójrz na ostrze, widać wyraźnie krawędź tnącą. Sztuka przy ostrzeniu polega na zachowania stałego kąta aby jej nie przeprofilować . A więcej masz http://www.knives.pl/forum Ups, literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Też szukałem takiego noża i oto co znalazłem.Jestem ciekawy waszych opini na jego temat.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.