Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy wędkarsko-survivalowy nóż to latherman. Mój zgubiłem i do tej pory twierdzę że nic lepszego nie miałem. Ciąłem, jadłem, otwierałem, odkręcałem i wyciągałem kotwice z ryb i rąk. Nie oszukujmy się, do naszych potrzeb nie jest wymagany nóż Rambo, chyba że ktoś chce sobie dodac męskości :).

Edytowane przez wujek
  • Like 5

Najlepszy wędkarsko-survivalowy nóż to latherman. Mój zgubiłem i do tej pory twierdzę że nic lepszego nie miałem. Ciąłem, jadłem, otwierałem, odkręcałem i wyciągałem kotwice z ryb i rąk. Nie oszukujmy się, do naszych potrzeb nie jest wymagany nóż Rambo, chyba że ktoś chce sobie dodac męskości :).

Fajny wielofunkcyjny gadżet, można coś tam odkrecić w kołowrotku, można wyjąć kotwiczkę jak piszesz ale większość z Lathermanów jest wykonana ze stali 420 a ta dla mnie jest za miękka. Przecinak do drutu w szczypcach też szybko się wyszczerbił . Jak trzeba kawał noża to tam jest nożyk zabawkowy. 

Ja od wielu lat używam noży CRKT (Columbia River Knife & Tool). Maja bardzo udane foldery z sensownych cenach. Mam małe modele M-16 z klingą tanto, trochę większe M-21 z taką samą klingą (wg mnie najwytrzymalsza do codziennego użytku). Mam tez 2 większe modele ale tych używam znacznie rzadziej. Najfajniej mi się sprawdzają właśnie M-16 i M-21.

Edytowane przez Żbiku

Oj tam zaraz Rambo  B)

• Like 2

Ostrze ze stali s30v , d2 lub cmp154 załatwi sprawę. :)

Narazie wjechał taki jako uzupełnienie mory - do zadań specjalnych

stal ncv1

Twardość 58-59

kształt ostrza wzorowany na roy'u mears'iec8afe3897c12e9c7a0c1e2e5af858f19.jpg4179899d9409490227d0f6420232bd9a.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• Like 6

Stal proszkowa jest zajebiście twarda , trudno ją stępić ale naostrzyć tak samo , a kąt utrzymać trzeba troszeczkę wprawy

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak, ktoś to tego nie robił popsuje ostrze.Im lepsza stal tym więcej zachodu z tym wszystkim, czasami to nie ma sensu i przerost formy nad treścią. To nóż ma nam służyć a nie my jemu.

• Like 1

Jak każda sztuka czy choćby umiejętność ostrzenie noża wymaga zapoznania teoretycznego i treningu. Ale zapewniam że jest to czynność znacznie prostsza niż robienie woblerów, wędek czy serwisowanie kołowrotka...

Polecam forum "knives.pl".

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Bardzo podobają mi się parametry i ergonomia Sanremu Enlan EL-01. Chyba zamówię go u Mikołaja :)

Głownia 97 mm, Kamil to już pod białą broń podchodzi :)  :) :) . 

Też o nim myślałem ale zdecydowałem się na 910, trochę lżejszy.

Mam już Rata-1, więc pomyślałem o oczko delikatniejszym sprzęcie.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Może ktoś skorzysta - promocja w Juli: https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/wypoczynek/siekiery-noze-biwakowe/noze/noz-mysliwski-008750/

Kupiłem, jak za 70,- to moim zdaniem bardzo warto [emoji848][emoji16]

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Pewnie i fajny, ale takiego antychrysta przy pasie nosić?

U mnie do Ontario Rat-1 dołączył Sanremu.

https://www.militaria.pl/sanrenmu/noz_skladany_sanrenmu_land_910_army_green_l910g_p91131.xml

Na wyprawy wędkarskie spokojnie mi wystarcza.

Tez go macałem.Fajny.Dla mnie bardzo mocno przy tematach tego typu liczy się ergonomia i wygoda.Dlatego też wybrałem się na oględziny i dobrze zrobiłem,poniższy od razu "przyrósł" mi do dłoni :) .Stal chińska,wiadomo,ale do zastosowań do których jest przeznaczony spokojnie wystarczy.Bardzo wygodny,materiał na rekojeści fajny antypoślizgowy.Dla mnie to rozwiązanie z oczkiem w klindze do otwierania jest ekstra.Świetnie cała operację otwierania wykonuje się jedną ręką a w zasadzie kciukiem.To dość spory nóż,ale taki właśnie chciałem.Fabryczne wyostrzenie bardzo dobre w mojej opinii.

https://www.militaria.pl/spyderco/noz_skladany_spyderco_resilience_sc142gp_p12707.xml

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Tak sie zlozylo ze gdzies w pazdzerniku czyscilem swojego Lathermana, ktorego kupilem zupelnym przypadkiem w 1997 roku w nieistniejacym juz sklepie wedkarskim w Krakowie...

Dziala choc zuzycie najczesciej uzywanych narzedzi jest zauwazalne. Pewnie posluzyl by mi dalej ale poniewaz zauwazylem ze ma juz luzy postanowilem sprawdzic jaki to model i czy ma jeszcze gwarancje. Okazalo sie ze to legendarny PST a poniewaz model zostal wypuszczony w 1983 roku to gwarancja juz nie dziala.

Odkad przed wieloma laty zaczalem lowic samotnie i zapuszczac sie w takie odcinki gdzie z rzadka ktos chodzi, uznalem ze wystarczajacym wyposarzeniem bedzie duzy surviwalowiec, ktory zniesie batonowanie i Latherman do pecyzyjnego krojenia... Skonczylo sie na kilku wypadach w tym duecie bo surviwalowiec Gerbera byl tak duzy i ciezki, ze po dlugim szybkim marszu od jego noszenia zjezdzaly mi portki z dupy :lol: a kiedy zblizalem sie do odcinkow gdzie napotkiwalem spacerujacych ludzi czulem sie jak idiota z bajki "jestem Rambo i spie na ziemi"....

Jak to zwykle bywa przypadek przyniosl rozwiazanie bo znalazlem Opinela N°12 i to wlasnie tego bidoka, zupelnie nie przystosowanego ale mega ostrego uzywalem jako siekiery :ph34r:

Jak nie trudno przewidziec gdy uzywa sie cos nie zgodnie z przeznaczeniem i na niego przyszla pora....

Znalazlem ten watek, przecztalem, szczegolnie w pamieci zapadly mi madre slowa @Hermana i @woblerz a takze praktycne wpisy Waldka i Jozka,ktore daly mi juz jakis punkt odniesienia.

Bardzo Wam dziekuje  :)

Jednak to co nastapilo potem przeszlo moje najczarniejsze oczekiwania.

Latherman produkuje obecnie tak  wiele modeli w roznych wariacjach, ze wziecie nawet tych odsortowanych juz wstepnie do reki jest czasowym i logistycznym wyzwaniem....Pocieszala mnie jednak mysl ze w koncu w tym olbzymim asortymencie znajde cos odpowiedniego co bedzie idealnie do mnie pasowalo,- o naiwnosci moja!!!!!!

A z nozami to juz zupelna tragedia byla. Prawie dwa miesiace zajelo mi odsortowanie internetowych i youtuberskich bredni od jakiejs tam wlasnej uzytkowej koniecznosci.

Filmiki na youtubie z jakimis plastusiami, ktorzy na pierwszy rzut oka po zgaszeniu swiatla w lesie spierdzielaja do mamy i grzanie sie na temat szorstkosci uchwytu noza jest na dluzsza mete nie do zniesienia....Seryjne kontra customy, rodzaje stali, no i to cale nazewnictwo,- zupelnie jak u nas na forum  :lol: nawet spor Shimano czy Daiwa maja tylko nazwa sie inaczej. 

Edecowicze spieraja sie na temat scyzorykow, ktore taraz nazwaja sie Folderami a spor nazwa sie z kolkiem do otwierania czy z fliperem (mam nadzieje ze nic nie pokrecilem w nazewnictwie) czy z dzurka itd.... Ulge odczulem dopiero jak dotarlem do filmow Grzegoza Przadki i podazylem tym tropem. Nie chodz o jego legionowa przeszlosc ale o praktyczne nastawienie do tematu i nie szukanie smietany na gownie...

Na koncu, wykorzystjac czarny piatek dokonalem  zakupow, jak wszystko dotrze juz do mnie to pokaze w calosci skomponowanego slingbaga z ktorym chodze na ryby, moze sie to komus przyda i zaoszczedzi sobie ogladania tych internetowych wodotryskow watpliwego sensu i jakosci.... ;)

PS

Z cala pewnoscia nie udalo mi sie zachowac zdrowego rozsadku w tych zakupach mimo iz liste redukowalem kilkakrotnie i pewnie z czasem w naturalny, czyli praktyczny sposob kilka rzeczy wyladuje albo w szufladzie albo na gieldzie, ale znow jak sadze bedzie spokoj na pare ladnych lat... 

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4