Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy


admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki Tobie wpadlem na ten trop,- dziekuje  ;)

Planowalem wlasnie od niego kupic noz NS-4 ale rok czekania mnie ostudzil i wzialem na poczatek seryjny o bardzo podobnym ostrzu ale z innej stali (D2) 

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam Kansbol'a i jestem z niego bardzo zadowolony.

Chleb, konserwy a i batonowanie nie jest problemem ze względu na kształt i budowę ostrza.

Bardzo fajny i praktyczny nożyk

 

https://www.militaria.pl/mora/noz_mora_kansbol_stal_nierdzewna_olive_12634_nz-ksb-ss-02_p78024.xml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niedawno sprawiłem sobie (dokladnie pod siebie  taki jaki chcialem ) customa. Czekałem  prawie 1,5 roku. Efekt ?osądzcie sami.

Nazwany został ,JESIOTR". To nóż mysliwski , ale zrobiony  przez "skromnego rzemieślnika"  bardziej lajtowo  na  model wedkarski ( wysoki szlif, podcieta rękojeść , oczywiscie pochewka do pasa w kpl). Żyleta-ostrość poraża.

Stal M 390 (proszkowa nierdzewna)
Klinga 115 x 24 x 3,5 mm
Rękojeść mosiądz,czeczota stabilizowana buka i brzozy .Projekt,wykonanie,hartowanie,stabilizacja itp by ...Custom Knives   1f642.png

post-58960-0-49497800-1575312625_thumb.jpg

post-58960-0-63434300-1575312647_thumb.jpg

Edytowane przez border river
  • Like 9
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niedawno sprawiłem sobie (dokladnie pod siebie taki jaki chcialem ) customa. Czekałem prawie 1,5 roku. Efekt ?osądzcie sami.

Nazwany został ,JESIOTR". To nóż mysliwski , ale zrobiony przez "skromnego rzemieślnika" bardziej lajtowo na model wedkarski ( wysoki szlif, podcieta rękojeść , oczywiscie pochewka do pasa w kpl). Żyleta-ostrość poraża.

Stal M 390 (proszkowa nierdzewna)

Klinga 115 x 24 x 3,5 mm

Rękojeść mosiądz,czeczota stabilizowana buka i brzozy .Projekt,wykonanie,hartowanie,stabilizacja itp by ...Custom Knives 1f642.png

Nóż bardzo fajny , ale nie za 80-100 zł. A chyba chodziło o nóż w miarę budżetowy, tak mi się wydaje . I naprawdę Mora daje radę i to zdecydowanie poniżej 100 [emoji6]

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba, bardziej by mnie, te 400g studziło.

http://gpknives.com.pl/noze/

Skonczylo sie na 293g  ;) Waldek.

Pasuje jak ulal do slingbaga, a poniewaz mimo fajnej pogody w weekend sandacze mialy mnie tam gdzie leza u Buja Stelle to ponaparzalem nim troszke.

Jest wygodny i operatywny a jego wagi nie czuje zarowno w noszeniu jak i przy cieciu. Jednoracz operuje sie nim bez najmniejszego problemu. 

Jak juz obiecalem pokaze caly ten majdan jak dotra wszystkie gadzety i zloze je do kupy.

Ale zeby nie robic jakiejs wielkiej nikomu nie potzrebnej tajemnicy to kupilem Böker-a Plus Rold D2.

Jedyna rzecz ktora musze przerobic to pochwa,- jest malo dopracowana, ale nie bedzie z tym problemu,- nawet dla takiego laika jak ja bo to banalna przerobka ;)

Moge sie mylic ale pokazywane przez kolegow i linkowane noze robia to co od nich oczekujemy i to jest warunek podstawowy reszta to sprawa gustu i zasobnosci portfela polaczona z checia otwarcia go ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawde mowiac Waldek szukalem czegos jak od GP z ciensza w granicach 4 max 4,5 glownia, ale nie znalazlem.

Po pierwszych cieciach jestem bardzo zadowolony z wyboru a reszte zweryfikuje czas. Dodam jeszcze, ze dzieki czarnemu piatkowi cena byla jak najbardziej do zaakceptowania,- zaplacilem 89E przesylka byla gratis a w sobote mialem noz w domu wraz z latarka i scyzorykiem chinskim - Kizer Wagabunder z VG-10. Ten maluch zupelnie mi niepotrzebny, zaskoczyl mnie niesamowicie jakoscia wykonania, ostroscia i cena 44E.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mnie kiedyś naszło na zakup dobrego noża. Na całe szczęście trafiłem na forum knive.pl. Faktycznie, ktoś wyżej rację miał, gdy pisał, że tam potrafią zrobić gównoburzę kłócąc się o jakieś pierdoły, które normalnemu człowiekowi  nic nie mówią (skąd my to znamy?;) ) Na szczęście jest tam też dużo wiedzy praktycznej (skąd my to znamy?) i dzięki nim doszedłem do wniosku, że w pierwszej kolejności szukając dobrego noża, należy przeznaczyć pieniądze na dobra ostrzałkę, u mnie wyszło - na dobry system. Nie miałem jakoś chęci ani ochoty bawić się w jakieś kamienie japońskie i ćwiczenie ręki aby zachować odpowiedni kąt  ostrzenia, powtarzalność ruchów z uwzględnieniem wykorzystania całej powierzchni ostrzenia, itd itp. Ogólny wniosek był taki, że możesz kupić sobie nóż z jak to tam mówią "wyjebolitu" , który prędzej czy później się i tak stępi. Jeśli nie będziesz umiał go prawidłowo naostrzyć - zostaniesz z bardzo drogim kawałkiem metalu w ręku. Dlatego kupiłem system lanskiego a za resztę kupiłem morę, którą szczerze polecam. System ostrzenia też polecam - jak zacząłem się bawić to wszystkie noże w domu naostrzyłem do poziomu żyletki. Po solidnym opr od żony odpuściłem te domowe trochę, ale morą przy odrobinie wprawy można się ogolić, a naostrzenie jej do takiego stanu zajmuje ok 3 minut.

  • Like 9
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem, moje doświadczenia pokazują odwrotnie, ostry nóż owszem pozwala na szybszą (zwykle), dokładniejszą, efektywniejszą pracę, przy niektórych precyzyjnych czynnościach jest wręcz konieczny, ale wymaga większej uwagi. Przy krojeniu błąd, który przy umiarkowanie ostrym nożu obyłby się bez żadnych skutków, przy nożu wyostrzonym do poziomu gładkiego golenia skutkuje ścięciem paznokcia czy opuszka palca. Przy myciu chwila nieuwagi i mamy pokrojony zmywak albo palec. 

Ostre noże są fajne, ale wymagają zaostrzonych rygorów BHP.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej się zatniesz ..tępym nożem.  Szczególnie przy pracach kuchennych.

Absolutnie się zgadzam. Kwestia jedynie przyzwyczajenia innych użytkowników, że noże są zawsze ostre (oczywiście nie na 'żyletkę', bo to bez sensu). Bo jak się je ostrzy raz na ruski rok to wiadomo, że się ktoś może zdziwić i pochlastać.

A już w ogóle nie wyobrażam sobie filetowania łososia, czy innej dużej ryby na wpół naostrzonym, czy w ogóle nieostrym nożem. Przy okazji mogę szczerze polecić Mora Comfort Fillet 155, bo jest absolutnie idealny, zresztą nie tylko do filetowania, ale i do innych prac z mięsem w kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej się zatniesz ..tępym nożem.  Szczególnie przy pracach kuchennych.

 

Tak, coś w tym jest. Tępy nóż np. wymaga większej siły nacisku i może przez to łatwiej przy odrobinie nieuwagi zjechać na palce.

Ostrzę noże do poziomu golenia i nie przypominam sobie abym kiedyś się zaciął. Niestety, żonie się zdarzyło i mam przykaz informować po każdym ostrzeniu...

 

Przy okazji mogę szczerze polecić Mora Comfort Fillet 155, bo jest absolutnie idealny, zresztą nie tylko do filetowania, ale i do innych prac z mięsem w kuchni.

 

Mam go ale rzadko używam, trochę mi przeszkadza to, że ostrze jest dość krótkie. Dlatego zwykle korzystam z takiej Kayoby z Juli. Jak za trzy dyszki jest to zaskakująco fajny nóż do  filetowania. Jak dla mnie użyteczniejszy od wspomnianej morki. W sumie to zaskakujące, nie przypuszczałem wcześniej, że coś może pobić noże Mory w kategorii cena\jakość\użyteczność :) 

Tylko Kayoba wymagała przeprofilowania krawędzi tnącej, bo chociaż fabrycznie była dobrze naostrzona, to krawędź miała jakieś 30 stopni...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To na jaki kąt przeszlifowałeś ten nóż, Mowa o jednej stronie noża, czy kącie wierzchołkowym?

 

O jednej stronie. Przeprofilowałem każdą na ok 20 stopni. W przypadku noży do filetowania można zejść jeszcze niżej (tak do 15-17 stopni) ale wtedy krawędź tnąca jest bardziej podatna na uszkodzenia.

Swoją drogą trochę się z tym namęczyłem. Ta stal jest jakaś taka toporna, w porównaniu na przykład do stosowanej w morach. Używałem lansky turboxa oraz diamentowych osełek z lidla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...