SID Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Pan Grzegorz Przadka znany jest w survivalowym światku, też z tego względu wstawiłem reklamę jego wyrobów. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez SID 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Dzieki Tobie wpadlem na ten trop,- dziekuje Planowalem wlasnie od niego kupic noz NS-4 ale rok czekania mnie ostudzil i wzialem na poczatek seryjny o bardzo podobnym ostrzu ale z innej stali (D2) Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Znaczy... jak ktoś szuka noża do ciorania, natomiast niekoniecznie do wyglądania i zadawania szyku na dzielni, czy na łódce to :http://www.pasja.koszalin.pl/noz-do-rozbijania-ii-bahco-2449-p-7375.html do pooglądania o nim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Tak do wszystkiego to Mora za niewielkie pieniądze , i naprawdę przyzwoita. Na grubsze roboty od 10 lat używam tego Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Takie coś mi się ostatnio na fejsie pokazało https://www.militaria.pl/cold_steel/noz_skladany_cold_steel_luzon_large_8cr13mov_20nqx_p121899.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ja używam Kansbol'a i jestem z niego bardzo zadowolony.Chleb, konserwy a i batonowanie nie jest problemem ze względu na kształt i budowę ostrza.Bardzo fajny i praktyczny nożyk https://www.militaria.pl/mora/noz_mora_kansbol_stal_nierdzewna_olive_12634_nz-ksb-ss-02_p78024.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czyli taka Mora 2000 z inną rękojeścią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Tak, tańsza o 2 piwa...i moim zdaniem ładniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) ......Planowalem wlasnie od niego kupic noz NS-4 ale rok czekania mnie ostudzil ... Chyba, bardziej by mnie, te 400g studziło.http://gpknives.com.pl/noze/ Edytowane 2 Grudnia 2019 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Ja niedawno sprawiłem sobie (dokladnie pod siebie taki jaki chcialem ) customa. Czekałem prawie 1,5 roku. Efekt ?osądzcie sami.Nazwany został ,JESIOTR". To nóż mysliwski , ale zrobiony przez "skromnego rzemieślnika" bardziej lajtowo na model wedkarski ( wysoki szlif, podcieta rękojeść , oczywiscie pochewka do pasa w kpl). Żyleta-ostrość poraża. Stal M 390 (proszkowa nierdzewna)Klinga 115 x 24 x 3,5 mmRękojeść mosiądz,czeczota stabilizowana buka i brzozy .Projekt,wykonanie,hartowanie,stabilizacja itp by ...Custom Knives Edytowane 2 Grudnia 2019 przez border river 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Mateo umi. Choć nie moj gust to doceniam kunszt nozoroba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 celowo nie podalem nazwy majstra zeby nie byc posądzonym o kryptoreklame czy inne lokowanie produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ja niedawno sprawiłem sobie (dokladnie pod siebie taki jaki chcialem ) customa. Czekałem prawie 1,5 roku. Efekt ?osądzcie sami.Nazwany został ,JESIOTR". To nóż mysliwski , ale zrobiony przez "skromnego rzemieślnika" bardziej lajtowo na model wedkarski ( wysoki szlif, podcieta rękojeść , oczywiscie pochewka do pasa w kpl). Żyleta-ostrość poraża. Stal M 390 (proszkowa nierdzewna)Klinga 115 x 24 x 3,5 mmRękojeść mosiądz,czeczota stabilizowana buka i brzozy .Projekt,wykonanie,hartowanie,stabilizacja itp by ...Custom Knives Nóż bardzo fajny , ale nie za 80-100 zł. A chyba chodziło o nóż w miarę budżetowy, tak mi się wydaje . I naprawdę Mora daje radę i to zdecydowanie poniżej 100 [emoji6] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Chyba, bardziej by mnie, te 400g studziło.http://gpknives.com.pl/noze/Skonczylo sie na 293g Waldek.Pasuje jak ulal do slingbaga, a poniewaz mimo fajnej pogody w weekend sandacze mialy mnie tam gdzie leza u Buja Stelle to ponaparzalem nim troszke.Jest wygodny i operatywny a jego wagi nie czuje zarowno w noszeniu jak i przy cieciu. Jednoracz operuje sie nim bez najmniejszego problemu. Jak juz obiecalem pokaze caly ten majdan jak dotra wszystkie gadzety i zloze je do kupy.Ale zeby nie robic jakiejs wielkiej nikomu nie potzrebnej tajemnicy to kupilem Böker-a Plus Rold D2.Jedyna rzecz ktora musze przerobic to pochwa,- jest malo dopracowana, ale nie bedzie z tym problemu,- nawet dla takiego laika jak ja bo to banalna przerobka Moge sie mylic ale pokazywane przez kolegow i linkowane noze robia to co od nich oczekujemy i to jest warunek podstawowy reszta to sprawa gustu i zasobnosci portfela polaczona z checia otwarcia go Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Rheinangler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Grubość głowni 5,0mm? Robi wrażenie???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Prawde mowiac Waldek szukalem czegos jak od GP z ciensza w granicach 4 max 4,5 glownia, ale nie znalazlem.Po pierwszych cieciach jestem bardzo zadowolony z wyboru a reszte zweryfikuje czas. Dodam jeszcze, ze dzieki czarnemu piatkowi cena byla jak najbardziej do zaakceptowania,- zaplacilem 89E przesylka byla gratis a w sobote mialem noz w domu wraz z latarka i scyzorykiem chinskim - Kizer Wagabunder z VG-10. Ten maluch zupelnie mi niepotrzebny, zaskoczyl mnie niesamowicie jakoscia wykonania, ostroscia i cena 44E. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Też mnie kiedyś naszło na zakup dobrego noża. Na całe szczęście trafiłem na forum knive.pl. Faktycznie, ktoś wyżej rację miał, gdy pisał, że tam potrafią zrobić gównoburzę kłócąc się o jakieś pierdoły, które normalnemu człowiekowi nic nie mówią (skąd my to znamy? ) Na szczęście jest tam też dużo wiedzy praktycznej (skąd my to znamy?) i dzięki nim doszedłem do wniosku, że w pierwszej kolejności szukając dobrego noża, należy przeznaczyć pieniądze na dobra ostrzałkę, u mnie wyszło - na dobry system. Nie miałem jakoś chęci ani ochoty bawić się w jakieś kamienie japońskie i ćwiczenie ręki aby zachować odpowiedni kąt ostrzenia, powtarzalność ruchów z uwzględnieniem wykorzystania całej powierzchni ostrzenia, itd itp. Ogólny wniosek był taki, że możesz kupić sobie nóż z jak to tam mówią "wyjebolitu" , który prędzej czy później się i tak stępi. Jeśli nie będziesz umiał go prawidłowo naostrzyć - zostaniesz z bardzo drogim kawałkiem metalu w ręku. Dlatego kupiłem system lanskiego a za resztę kupiłem morę, którą szczerze polecam. System ostrzenia też polecam - jak zacząłem się bawić to wszystkie noże w domu naostrzyłem do poziomu żyletki. Po solidnym opr od żony odpuściłem te domowe trochę, ale morą przy odrobinie wprawy można się ogolić, a naostrzenie jej do takiego stanu zajmuje ok 3 minut. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Najszybciej się zatniesz ..tępym nożem. Szczególnie przy pracach kuchennych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 No nie wiem, moje doświadczenia pokazują odwrotnie, ostry nóż owszem pozwala na szybszą (zwykle), dokładniejszą, efektywniejszą pracę, przy niektórych precyzyjnych czynnościach jest wręcz konieczny, ale wymaga większej uwagi. Przy krojeniu błąd, który przy umiarkowanie ostrym nożu obyłby się bez żadnych skutków, przy nożu wyostrzonym do poziomu gładkiego golenia skutkuje ścięciem paznokcia czy opuszka palca. Przy myciu chwila nieuwagi i mamy pokrojony zmywak albo palec. Ostre noże są fajne, ale wymagają zaostrzonych rygorów BHP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Najszybciej się zatniesz ..tępym nożem. Szczególnie przy pracach kuchennych.Absolutnie się zgadzam. Kwestia jedynie przyzwyczajenia innych użytkowników, że noże są zawsze ostre (oczywiście nie na 'żyletkę', bo to bez sensu). Bo jak się je ostrzy raz na ruski rok to wiadomo, że się ktoś może zdziwić i pochlastać.A już w ogóle nie wyobrażam sobie filetowania łososia, czy innej dużej ryby na wpół naostrzonym, czy w ogóle nieostrym nożem. Przy okazji mogę szczerze polecić Mora Comfort Fillet 155, bo jest absolutnie idealny, zresztą nie tylko do filetowania, ale i do innych prac z mięsem w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Najszybciej się zatniesz ..tępym nożem. Szczególnie przy pracach kuchennych. Tak, coś w tym jest. Tępy nóż np. wymaga większej siły nacisku i może przez to łatwiej przy odrobinie nieuwagi zjechać na palce.Ostrzę noże do poziomu golenia i nie przypominam sobie abym kiedyś się zaciął. Niestety, żonie się zdarzyło i mam przykaz informować po każdym ostrzeniu... Przy okazji mogę szczerze polecić Mora Comfort Fillet 155, bo jest absolutnie idealny, zresztą nie tylko do filetowania, ale i do innych prac z mięsem w kuchni. Mam go ale rzadko używam, trochę mi przeszkadza to, że ostrze jest dość krótkie. Dlatego zwykle korzystam z takiej Kayoby z Juli. Jak za trzy dyszki jest to zaskakująco fajny nóż do filetowania. Jak dla mnie użyteczniejszy od wspomnianej morki. W sumie to zaskakujące, nie przypuszczałem wcześniej, że coś może pobić noże Mory w kategorii cena\jakość\użyteczność Tylko Kayoba wymagała przeprofilowania krawędzi tnącej, bo chociaż fabrycznie była dobrze naostrzona, to krawędź miała jakieś 30 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras25 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Tylko Kayoba wymagała przeprofilowania krawędzi tnącej, bo chociaż fabrycznie była dobrze naostrzona, to krawędź miała jakieś 30 stopni...To na jaki kąt przeszlifowałeś ten nóż, Mowa o jednej stronie noża, czy kącie wierzchołkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Do orędowników teorii, że ostry nóż jest bezpieczny, tępy stanowi większe zagrożenie mam pytanie - dziecku uczącemu się posługiwania nożem dacie nóż wyostrzony do poziomu golenia, czy trochę bardziej tępy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 To na jaki kąt przeszlifowałeś ten nóż, Mowa o jednej stronie noża, czy kącie wierzchołkowym? O jednej stronie. Przeprofilowałem każdą na ok 20 stopni. W przypadku noży do filetowania można zejść jeszcze niżej (tak do 15-17 stopni) ale wtedy krawędź tnąca jest bardziej podatna na uszkodzenia.Swoją drogą trochę się z tym namęczyłem. Ta stal jest jakaś taka toporna, w porównaniu na przykład do stosowanej w morach. Używałem lansky turboxa oraz diamentowych osełek z lidla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batory Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nóż to i ostrzałka.Co polecacie dobrego do ostrzenia noży, tych survivalowych jak i domowych? Proste i szybkie w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.