Skocz do zawartości

Nóż wędkarskosurvivalowy

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Z Ali znam dwa sprawdzone modele -

https://pl.aliexpress.com/item/32822814175.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.542f2e0eL51SYw  Uzytkowany aktualnie przez Kubę Chruszczewskiego - bardzo chwali - wg wszelkich danych relane D2 a nie chińska wersja.

https://pl.aliexpress.com/item/32918347878.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fVp9K0V tego uzytkuję sam. Przyjemny i wygodny (po mikropoprawce, bo musiałem ostre w kilku miejscach krawędzie okładzin polecieć drobnym papierkiem). Ostrze dobrej jakości, choć jak na D2 chyba ciut miękkie - kwestia hartowania zapewne. Nie to że jest miękki jak nozyk z Marketu, ale bardziej jak jakaś 440C. Ostrzy się dość łatwo i trzyma ostrość. Bezproblemowe otwieranie/zamykanie jedną reką. Blokada trzyma dobrze. Ostrze i KT dobrze wyprowadzone, prosto i równo. Na początku ostrze się trochę luzowało (śruba skręcająca), ale przypadłośc po jakimś czasie ustąpiła. 

Z Ali znam dwa sprawdzone modele -

Jak dla mnie fajny ten drugi, prosty użytkowy projekt bez fajerwerków. 

Osobiście nie mam obaw przed kupnem noża z Chin w obawie o jakość.  Posiadam noże zarówno chińskie jak i markowe więc mam porównanie.

Naturalnie przed zakupem należy zapoznać się z opiniami na temat wyrobów danego producenta (chociażby w komentarzach od kupujących).

Zabij mnie nie pamiętam,

Przymierzyłem się w sklepie do chyba 25 różnych modeli i ten najlepiej leżał mi w dłoni.

Leciutki, otwieranie pracuje perfekcyjnie, a stal podobno z wysokiej półki.

Może jakiś znawca rozkmini co to za model.

Pozdrawiam:

Adam K.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Doplywy Renu czyli miejsca w ktore przenosze sie na cala zime zawsze zapewniaja wystarczajaco duzo drobnego materialu na ognisko wiec i duzego noza survivalowego nie musze ze soba dzwigac.

Duzy scyzoryk czy jak ktos woli folder  ZT 0452 sprawdza mi sie dobrze :) Nad zurbanizowanym Renem czesto trzeba sie zadowolic duzym pniem, wiec trzeba batonowac a tu pelna dzicz i przyciecie pare patyczkow dla duzego scyzoryka z 10 cm ostrzem nie jest problemem. 

post-51172-0-46305900-1578135619_thumb.jpg

post-51172-0-08205800-1578135628_thumb.jpg

post-51172-0-51806500-1578135635_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Bardzo dlugo go szukalem  :ph34r: ,- bo poszukiwania zaczalem zbyt pozno :lol: w wersji CF ze stonewashem mozna go jeszcze dostac ;) ale ta wlasnie GL byla juz w europie nie do dostania, bo jak sie okazalo byla to wersja limitowana o czym jako nozowy laik nie wiedzialem... Pytalem w Militaria.pl ale nawet nie raczyli odpisac. Pytalem w Knives and Tools,- odpisali ze moga mi mniejszego czyli ZT 4050 sprzedac bo jeszcze maja ale tego juz miec nie beda itd.... Widzialem takze wersje zrobiona dla jakiegos rosyjskiego forum nozowego,- tez byla piekna :rolleyes: i tez nie do dostania....

Az tu nagle wyskoczyl mi link do nieznanej mi firmy Klingenreich.de i zadzownilem tam ,- byla 1 sztuka wiec z najwiekszym rogalem zamowilem go i mam i jestem bardzo z niego zadowolony.

Widze tez, ze milosnicy scyzorykow dziela sie dosc wyraznie na dwie grupy. Jedni wola miec te mniejsze i srednie czyli 6 do 8 cm ostrego i takich co wola te wieksze 8-10cm.

Rozumiem obydwie grupy i ich argumenty ale sam naleze do tej drugiej, wole wieksze ;).

Mam dwa scyzoryki, tego ZT i Kizer Begleiter z 8 cm ostrzem z VG10. Obydwa sa bardzo fajne, poreczne, lekkie i nie maja blade-playa jak moj nowy i flaagowy Latherman  :lol: ktorego musze wymienic...

Edytowane przez Rheinangler

Ja od lat jestem szczęśliwym posiadaczem spyderco pm2, bardzo sobie go chwale. W zestawie z LM wave to moje tzw edc... Na grubsze roboty mam fixa własnej produkcji... Myślałem też nad większym folderem i w oko mi wpadł benchmade crooked river... Tylko tego dużego nie ma chyba w wersji blk...

Nie brzydki ten crooked river  ;) choc z Benchmadow moj nr jeden to 551 Griptilian, bo widzialem pare filmikow z nim w roli glownej, jak go katuja i jak daje rade, az niewiarygodne ze scyzoryk moze tyle zniesc....

Mimo ze ma rankingowo gorsza stal od tego ktory Ty wybrales.  ;)