Skocz do zawartości

Koledzy.Ryobi Applause 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu w swoim Applause wstawiłem łożysko zamiast tulei ale musiałem usunąć jedną podkładkę. Działa rewelacyjnie. Nie wiem czy można tu wklejać takie linki, ale na 12 zdjęciu jest to pokazane. Przy okazji proponuję przesmarować bo w moim było bardzo mało smaru, w sumie to wyglądał jak oliwka.

https://mulinete.wordpress.com/2011/03/13/ryobi-applause/

Szkoda mi było się z nim rozstawać /z applausem / bo mam go już parę ładnych lat przy okoniówce i bardzo dobrze się spisywał. Ostatnio rozbierałem go dla przesmarowania i zauważyłem,że kolo główne lekko pływa i stąd chęć dołożenia mu łożyska z prawej strony.Smaru faktycznie miał mało jak go pierwszy raz rozbierałem.

Dzięki.

Edytowane przez Andrzej6

Jakiś czas temu w swoim Applause wstawiłem łożysko zamiast tulei ale musiałem usunąć jedną podkładkę. Działa rewelacyjnie. Nie wiem czy można tu wklejać takie linki, ale na 12 zdjęciu jest to pokazane. Przy okazji proponuję przesmarować bo w moim było bardzo mało smaru, w sumie to wyglądał jak oliwka.

https://mulinete.wordpress.com/2011/03/13/ryobi-applause/

Na tym zdjęciu oprócz łożyska jest dołożona tuleja mosiężna.zastanawiam się czy zakłada się ją zawsze przy dokładaniu łożyska czy tylko w przypadku gdy wyrobiona jest oś zębatki i gdzie taką dostać a może to jest wersja zamiast łożyska?

Pozdrawiam

Jeżeli będzie wypracowana oś koła przekładni to będziesz musiał dorobić coś takiego pod wymiar u jakiegoś tokarza. Może też być tak, że sama tuleja teflonowa jest wypracowana i wtedy nie będzie trzeba dorabiać żadnej tulei. Musisz rozebrać i sam to sprawdzić.