wisnia023 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam! Mam problem z doborem wędki, nie stać mnie na 2 czy 3 wędki więc chciałbym kupić jeden uniwersalny kij do połowu jazi, kleni, okoni, no i czasem pstrągów Coś takiego jest możliwe? Jaki kij byście polecili? Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Tak. Jest mozliwe. Moim zdaniem oczywiście. Tylko, tanio nie będzie Budowa kijka na blanku CD Sunrse 2,85m mocy 12 lb i c.w. do 21g: http://www.specjalista.konin.pl/product_info.php?cPath=98_10 1_104&products_id=333 lub nieco mocniejszy BLMDM2114ML Z tańczych i fabrycznych St.Croix Wild River 2,60m, c.w. do 21g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Konger World Champion IRI Jugler 275 5-20g. W moim widzeniu kleniowanio-okoniowanio-pstrągowania podoła w zupełności. Kije wytrzymałe i nieźle uzbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Miałem okazję ostatnio łowić kijkiem Dragon Destiny do 28g. Bardzo mi się spodobał.Może więc coś takiego: Dragon Destiny Spinn 2.60 m 4-21g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Do pewnego stopnia jest mozliwe...mozna nawet dorzucic kilka gatunkow, byle przynety nie byly zbyt wielkich rozmiarow/ waga/ opór w wodzie niezbyt wielki. Ja bym wzial Talona z IM6+ 9'MF2 (15LB, 21g c.w.) i uzbroil go nie przesadzajac z dlugoscia dolnika ani z ciezarem przelotek. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 mysle, ze kazda wedka o cw. okolo 18-21 gram, bedzie w zasadzie odpowiednia, jezeli oczywiscie jej akcja i dlugosc beda tobie pasowaly ... ja bym celowal w 2.60 do 2.75 i akcje mod-fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Wy tu sobie gadu, gadu , a nawet nie wiemy, w jakich granicach finansowych należy się poruszać. Jeśli trochę więcej (ok. 1kzł), to ja bym proponował jakiegoś CD, albo może Talona MLXF2 2,50 - 2,75 do 1/2 uncji. Ewentualnie może Pacific Bay T2SH993-2. Jeśli niżej, to może Daiwa Infinity Q, albo Exceler, tudzież Powermesh do 20-25g.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 mysle, ze kazda wedka o cw. okolo 18-21 gram, bedzie w zasadzie odpowiednia, jezeli oczywiscie jej akcja i dlugosc beda tobie pasowaly ... ja bym celowal w 2.60 do 2.75 i akcje mod-fastI to ma chyba największy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Myślałem o wędce do 300 zł, ale widzę że trudno taką dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 jeśli granicą jest 300zł to z nówek całkiem fajnie sprawuje mi się daiwa powermesh 2,4m 5-25g i uważam że na chwilę obecną za taką kasę ciężko będzie znaleźć coś lepszego,z kolei z drugiej ręki można zapolować na st,croix serii triumph,wild riwer bądź premier w długości 8'6 (2,6m) i cw 3/4oz (21g). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Myślałem o wędce do 300 zł, ale widzę że trudno taką dobrać Nie jest tak źle. Ta seria jest OK. Widziałem i machałem krótszym nieco braciszkiem tego kijkaO, właśnie takimCałkiem przyzwoita wędeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jakie przynęty macie na myśli sugerując uniwersalny kij na jaziokleniookonie?Przyznam ,że te 21g (rzeczywiste) mnie powaliło. Może dlatego, że łowię w ubogich -jeśli chodzi o okazy- wodach.U mnie za pstrągowo-szczupakowy uniwersał robi stary poczciwy Premier (St. Croix) do ~14g. Optymalnie łowi mi się, w tym ciężarze wyrzutowym wędeczki, woblerami 5-7 cm (np Salmo Executor). Z 2-3 cm woblerkami zaczyna się udręka - mało precyzyjne, siłowe rzuty, ogólnie kiepski komfort łowienia na dalszych odległościach. Kije na blankach CD, Talony i inne Pacific Bay-e podają rzeczywiste cw + dodatkowy zapas mocy. 21g wydaje mi się strzelaniem z armaty do wróbli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Rzadko używam mikrusów w rodzaju woblerków 2 cm. Za to 3 cm Hornet Salmo, obrotówka nr 1, już dość często zawisa na mojej wędce.Zapewniam Cię, że w niczym nie przeszkadzał mi tu mój 24 gramowy Sunrise a ostatnio 25 gramowy ATC.Jedna jeszcze uwaga. Inaczej i na inne przynęty łowimy klenie w różnych miejscach. Poczytaj o łowach tych ryb w Wiśle i choćby w Odrze. Różnice bywają znaczące.No, i te pstrągi Poza tym, Twój poczciwy Premier to kijek raczej krótki, pewnie 2,13 m. Sugerowałem wędziska o dług. ponad 2,6 m. Wyczuwasz różnicę?Oczywiście są jeszcze indywidualne preferencje. Osobiście zawsze wybiorę kijek za mocny, niż za słaby. Ot tak, bez przyczyny.Kiedyś miałem kijek na klenio-jazie. Pacyfic Bay 2,74m z c.w. do 2-9g. Łowienie nim, to dopiero była udręka Dla mnie oczywiście. Nie mniej, gdybym miał, te gatunki, łowić w Wiśle, pewnie kupiłbym taki lub podobny kijek. A pstrągi? Musiałyby poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ma racje....wystarczy trafic na kij opisany do 21g na ktorym shad rap 7cm w nurcie nie robi wrazenia, zeby zburzyc sobie opinie, ze kazdy sie nada.Ja np. mam 1 taki, ktory mimo 21g 12LB wyglada gdzies na 15-17LB...nim juz sobie nie wyobrazam operowania niewielkimi przynetami.Natomiast wspomnianym Talonem, ktory jest dosc elastyczny w rzutach jeszce nie tak dawno lowilem lipienie na obrotowki aglia,comet 1-2.Z drugiej strony lowilem nim tez brzany zakladajac plecionke 15LB. Natomiast zakladajac glowke w okolicach gornej gr. c.w. a nawet nieco ponizej niby sie da ale widac, ze to juz jest balansowanie na krawedzi i trzeba sie tym poslugiwac bardziej dostojnie. Pewnie mozna w jakims stopniu poprawic wspolprace z najlzejszymi i najmniej lotnymi przynetami stosujac slabszy kijek. Jednak taki kijek coraz mniej przystaje do okreslenia-uniwersalny.Ja sie w takie witki bawic nie lubie, bo nie lubie nie móc podciagnac ryby.Wystarczy nie schodzi z woblerami ponizej jakichs 5g a z glowkami(itp.) jakichs 3g.Do tego wszystkiego plecionka 8 albo 10LB (na syt. szzcegolne 15LB). Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 A ja znalazłem jeszcze takie coś: Tica Fario 2,74m 7-17,5g.Przyznaję - nie miałem tego w łapie, ale oglądałem z tej samej serii trochę krótszy i mocniejszy - całkiem zacny w tej cenie. Jest też do 21g, ino 2,93. Może to ...Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Chyba mam coś, czego szukasz: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=11579&am p;start=0& Naprawdę fajny kijek, a cena...Taniej niż nie jeden Jaxon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 A ja znalazłem jeszcze takie coś: Tica Fario 2,74m 7-17,5g. To namawiam byś nim pomachał. Mi się on najbardziej podoba. 9'6'' ma trochę inną akcję- nie jest fast, ale raczej mod/fast. Prócz tego uchwyt i przelotki Fuji(Alconite). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi