Skocz do zawartości
  • 0

olej

Welski

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niby pod górkę lepiej, ale jak wlejesz z górki, np. strzykawą z wężykiem, to też się nic złego nie stanie. Ja przed spuszczaniem podgrzewam delikatnie spodzinę nagrzewnicą, a nowy olej - w gorącej wodzie. Wtedy jest bardzo płynny i całą operację można łatwiej i dokładniej wykonać.

• 0

No to wlewam.mam strzykawkę 100 ml+wężyk ,silniczek na stojaczku zimuje i czeka na wymianę,może jeszcze cus 'przejrzeć ?

mercury 3,3 km 2-suw.

Przebieg ; od nowości zużył 1,5 l oleju to jest mniej więcej 75 l mieszanki ,licząc 1l/h =75 h.

Jako że woda w Martwej Wisle być lekko slonawa a silnik 3 sezony był moczony/przy jachcie/czyszczone byly kanały chłodzenia./w/serwisie/

• 0

Witajcie koledzy.

Nie chce tworzyć nowego tematu, więc się podpinam pod ten. :)

Mam pytanie, posiadam olej

Castrol

Axle EPX 90

API GL-5; MB-Approval 235.0; MAN 342 M1; ZF TE-ML 05A, 16C, 17B, 19B, 21A

Moje pytanie jest takie, czy ten olej przekładniowy nadaje się do spodziny?

Bo niby jest API GL-5. ale nie jestem pewien. :D

Pozdrawiam

Łukasz

• 0

Olej przekładniowy od auta jak najbardziej nadaje się do spodziny. Co ciekawe, ostatnio wpadł w moje ręce test, w którym porównano oleje marine ze zwykłymi motoryzacyjnymi przekładniowymi. Generalnie wyszło, że nie warto pakować kasy w przekładniowy marine, bo w przypadku dostania się wilgoci może chronić nawet gorzej niż ten, co lejemy do auta, a nie chroni wcale lepiej. Z tego co pamiętam szczególnie blado wypadło Yamalube, bardzo dobrze Mercury, ale mobil 1 API GL5 też był niezły. Więc jeżeli twój producent dopuszcza GL5, to lej GL5, jeżeli nie, to GL4. To dosyć istotne,

• 0

Panowie, jak myślicie czy niżej wymienione oleje z powodzeniem nadają się do Yamaha F6 4-suw

silnik - HONDA 10W30

spodzina - CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90

Czy może nie bawić się w zamienniki tylko kupić dedykowane  Yamalube.

Nie chodzi mi o zaoszczędzeniu tych 15/20 pln tylko o to że yamaha sprzedaje jakieś gówniane porcje

do silnika wchodzi 0,6 l a kupić muszę 1 l 

do spodziny 0,1 l a kupić muszę 0,25 l

Ile takie oleje mają przydatności po otworzeniu opakowania?

• 0

Rok spokojnie może leżeć i nic mu nie będzie, do spodziny wolę w tubkach bo nie mam narzędzi do wtłaczania od spodu, a wlewanie czasami kończy się smutno (poznałem gościa który tak zaoszczędził że spodzinę w 150 konnym silniku musiał wymienić bo zatarł).

Do silnika 10w40 bym lał, bo reszte zużywam w samochodzie. Albo 5W40 jeśli chciałbym silnik rozpieszczać ;)