Skocz do zawartości

Wobki muddlera

muddler

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajne dokładne konstrukcje ,oczko brzuszne w konkretnym miejscu ,stery też inne niż standard :-) ,wstawisz jakieś filmiki z pracą?

Może wstawię ale niechętnie. Zajmuje to sporo czasu, a efekt jest dość mizerny (kamera się trzęsie, słabo widać).

Powiem tylko że ja na nie łowię i nie sprawiają mi nieprzyjemnych niespodzianek, są dość lotne, praca przeważnie Y, wyraźna ale  stonowana i dość drobna, czuć na kiju takie mrrrrr :) . Boleniówki pracują słabiej niż inne.

Edytowane przez muddler

Fajnie ,tak się z ciekawości spytałem :-) robisz je tradycyjną metodą?

Pewnie nie, czyli znaną już przed epoką internetu (w którym to wszytko wynalezione praz drugi) metodą "połówkową".

Keilo, mój dziadek z połówek woblery robił dobre 30 lat temu, a internetów wtedy nie miał.. i telefonu też. Taki Julian nie jest odkrywcą, ale i nie kopiuje.

Ale oczywiście jesteście najlepsi.

Pewnie nie, czyli znaną już przed epoką internetu (w którym to wszytko wynalezione praz drugi) metodą "połówkową".

Keilo, mój dziadek z połówek woblery robił dobre 30 lat temu, a internetów wtedy nie miał.. i telefonu też. Taki Julian nie jest odkrywcą, ale i nie kopiuje.

Ale oczywiście jesteście najlepsi.

Robię metodą "połówkową" :rolleyes: zmodyfikowaną :P

• Like 1

Zademonstruję wam sposób w jaki robię imitację łuski w moich woblerach :rolleyes:.

Zaczynam od przycięcia kawałka taśmy aluminiowej samoprzylepnej o długości woblera:

fm882.jpg

Nacinam ją nożykiem po skosie, a następnie odwracam i znów nacinam:

33vg42c.jpg

Dzięki temu uzyskuję taki efekt:

350w1tu.jpg

Na jednym końcu przyklejam gładki kawałek aluminium, którym okleję głowę woblera:

2rh1sty.jpg

Przecinam wzdłuż na dwie równe części na każdy bok woblera:

28bruxh.jpg

Przyklejam:

i3yx3d.jpg

Obcinam nadmiar folii:

34hdvgo.jpg

Dociskam brzegi:

15z1407.jpg

Wyrównuję krawędzie nożykiem:

zugmmq.jpg

Identycznie postępuję z drugim bokiem, a następnie zaznaczam zaostrzoną rurką na gładkim kawałku folii łuki skrzelowe:

iprujn.jpg

Nacinam nożykiem:

29cow2a.jpg

i odrywam zbędną część:

2n6yivn.jpg

Piłką tarczową rysuję linię boczną:

wl88oy.jpg

Drewienkiem zaprasowuję całość, dzięki czemu uzyskuję delikatniejszy rysunek łuski:

ekgr2v.jpg

i gotowe  B) :

29lmmb9.jpg

Teraz można lakierować, suszyć, malować, lakierować, suszyć, malować...

Edytowane przez muddler
  • Like 36

Zademonstruję wam sposób w jaki robię imitację łuski w moich woblerach :rolleyes:.

Zaczynam od przycięcia kawałka taśmy aluminiowej samoprzylepnej o długości woblera:

fm882.jpg

Nacinam ją nożykiem po skosie, a następnie odwracam i znów nacinam:

33vg42c.jpg

Dzięki temu uzyskuję taki efekt:

350w1tu.jpg

Na jednym końcu przyklejam gładki kawałek aluminium, którym okleję głowę woblera:

2rh1sty.jpg

Przecinam wzdłuż na dwie równe części na każdy bok woblera:

28bruxh.jpg

Przyklejam:

i3yx3d.jpg

Obcinam nadmiar folii:

34hdvgo.jpg

Dociskam brzegi:

15z1407.jpg

Wyrównuję krawędzie nożykiem:

zugmmq.jpg

Identycznie postępuję z drugim bokiem, a następnie zaznaczam zaostrzoną rurką na gładkim kawałku folii łuki skrzelowe:

iprujn.jpg

Nacinam nożykiem:

29cow2a.jpg

i odrywam zbędną część:

2n6yivn.jpg

Piłką tarczową rysuję linię boczną:

wl88oy.jpg

Drewienkiem zaprasowuję całość, dzięki czemu uzyskuję delikatniejszy rysunek łuski:

ekgr2v.jpg

i gotowe  B) :

29lmmb9.jpg

Teraz można lakierować, suszyć, malować, lakierować, suszyć, malować...

Świetna, precyzyjna i czysta robota. Efekt znakomity. Super woblery. Pozdrawiam.

• Like 4

Woblery piękne, oprócz łuski malowanie też wymiata...

Pytanie odnośnie oklejania - jak nacinasz łuskę nożykiem to przecinasz folię? Jeśli przecinasz to nie bardzo sobie wyobrażam jak przenosisz na wobler...

Nie przecinam. Robię to z wyczuciem lekko stępionym nożykiem i na twardym podłożu np. szyba.

Cieszę się że się podobają :) .

• Like 1

Dzięki za odpowiedź!

Podobają się to mało powiedziane... Świetnie używasz kolorów i robisz coś co bardzo mi estetycznie odpowiada - zachowujesz umiar :) Nie ma w Twoim malowaniu niczego nadmiarowego, niepotrzebnego. Super!

Podziwiam za wytrwałość, mi się nigdy nie chce spędzać tyle czasu nad dekorowaniem...

Bardzo ładne woblerki. Czy jakieś modele głęboko schodzące też robisz?

Na razie zrobiłem tonące. Na jeziorach toną do dna, trzeba tylko poczekać :), a na rzekach utrzymują się na głębokości  w zależności od szybkości nurtu i długości żyłki. Nie zrobiłem pływających ostro nurkujących, ale może niebawem.

Jak by nie pisać i testować są zaje..ste. Ja tam spokojnie czekam na swojego łamańca. ;)

Łamańce dostały dzisiaj ostatni lakier :) . Jutro wkleję stery i może wieczorem wrzucę foto.

Ostatnio ukończyłem szczupakowce 10 cm i około 18 gram, tonące:

2q9gxtw.jpg

2dm3yf.jpg

i boleniowce, długość 8cm i około 9gram wagi, praca delikatna ale nie patyk :rolleyes: :

1z6877o.jpg

jl33no.jpg

289c708.jpg

Na koniec szczupakowiec z boleniowcami :) :

15i1dsw.jpg

23hvzeo.jpg

33b05ee.jpg

• Like 13