Skocz do zawartości

Wobki muddlera

muddler

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nowe jeszcze schną, dzisiaj przedstawię Wam jak poszerzam szczelinę na ster :).

Wycinanie szczeliny pokazałem już na str. 8 mojego wątku, a więc zaczynam od pomalowanego i polakierowanego wobka

post-59838-0-18689100-1447082735_thumb.jpg

Zalakierowaną szczelinę, którą widać na zdjęciu, czyszczę przy pomocy wiertełka post-59838-0-91649200-1447082752_thumb.jpg

szlifuję złożonym papierem ściernym post-59838-0-30439900-1447082764_thumb.jpg i szczelina gotowa post-59838-0-65955500-1447082774_thumb.jpg

Poszerzam ją do grubości steru przy pomocy papieru ściernego, w którego złożenie wsuwam zwykły papier post-59838-0-62840700-1447082788_thumb.jpg

Ilość warstw zwykłego papieru zwiększam stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej szczeliny. Drugim sposobem jest użycie odpowiedniej grubości wiertełka post-59838-0-93440700-1447082794_thumb.jpg - też najlepiej robić to stopniowo zaczynając od najcieńszego.

Ciąg dalszy, czyli wklejanie steru jest na str. 10.

Edytowane przez muddler
  • Like 13

Witam waszystkich a w szczególności ciebie Jarku :) Sam kiedyś próbowałem robić woblery i nawet z kilku byłem zadowolony bo były dość dobrze wykonane,tak mi się w tedy wydawało :PAle patrząc na Twoje woblery to aż mi witki opadły,wykonanie jak i sam opis poszczególnych etapów produkcji to jest pierwsza liga :) Masz talent który wykorzystujesz w stu procentach i do tego jeszcze się tym dzielisz.

ps.jakiej taśmy aluminiowej używasz do oklejania wobków bo wiem że nie wszystkie się nadają do tego typu prac.

• Like 1

Witaj Mariusz. Cieszę się że moje wobki podobają się i że swój pierwszy post na forum umieściłeś w moim wątku :)

Woblery oklejam najzwyklejszą, samoprzylepną taśmą aluminiową firmy SCLEY. Jest trochę gruba i najlepiej nadaje się do większych woblerów, ale dzięki temu można na niej nacinać łuseczkę nożykiem :rolleyes:. Po zaprasowaniu drewnianym patyczkiem dobrze trzyma się zaimpregnowanego korpusu.

Hej Jarek .

Można liczyć na jakieś pływaki pod kropka, we wściekłych kolorach jak seledyn i róż ?

Hej, jak mam coś dla Ciebie zrobić to zapraszam na priv :).

Na razie robię szczupakowce, dzisiaj kiełbie 10 cm i 15 gram, tonące. Na razie tylko dwa - jak zrobię więcej w różnych rozmiarach, to wrzucę filmik z pracą.

2sbocj7.jpg

2ngbk0z.jpg

post-59838-0-61153100-1447344968_thumb.jpg        post-59838-0-29703200-1447344984_thumb.jpg

• Like 18

Odłóż kiełbie dla Rafała :) .

P.s-czy mi się wydaję? czy takie duże kotwy do nich zakładasz? wyglądają na #1

Odłożyłem. Do dziesiątek zakładam kotwice dwójki.

Kurczę moje jeszcze nie skusiły żadnego szczupaka :-(

Musisz poprowadzić bliżej paszczy :P

• Like 3