joker Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Strzeble w moim guście kolorystycznym, świetna robota. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Ehh... Znowu kosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 To jeszcze pomęczę .Czy używasz farb transparentnych ? Nie, ale używam samych pigmentów. Mają intensywny kolor i wystarczy bardzo cienka warstwa, taka rozpylona mgiełka, żeby zabarwić powierzchnię nie tracąc zbytnio na przezroczystości. Wadą pigmentów jest słaba lepkość i trzeba uważać żeby ich nie zetrzeć - z lakierem nie spłyną . Na dzisiaj przygotowałem pstrągi tęczowe 5 cm i 3 gram wolno tonące, ale z lekkimi kotwiczkami mogą pływać: Jeszcze dodam filmik z pracą trzech woblerków. Ciernik znowu jest słabo widoczny, bo ma ciemny grzbiet i jakoś tak pochmurno się zrobiło . 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Cioernik właśnie, jest zajefajny. Świetnie błyska boczkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Piękne! I fajna praca Też mam już fajne stadko.Dziękuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Ponieważ u mnie nastała prawdziwa zima, taka z mrozami, pomyślałem o czymś na lód."Blaszka" wykonana jest z drewna , mierzy 4 cm i waży nieco ponad 3 gramy. Dołączę jeszcze filmik z pracą i dziękuję za lajki https://www.youtube.com/watch?v=JyQPEuPP-_k Edytowane 8 Stycznia 2016 przez muddler 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Fajny pomysł na płytszą wodę "Ogonek" na "głowie" - śmiała koncepcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Ale ma super opad... strasznie mi się podoba podał bym ją także z brzegu jak główki.Oby do wiosny... Edytowane 8 Stycznia 2016 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Fajny pomysł na płytszą wodę "Ogonek" na "głowie" - śmiała koncepcja Diabeł tkwi w szczegółach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Jarku wykonanie jak zwykle extra Natomiast co do pracy...moje zdanie.....według mnie nie za dobra,wogle nie odchodzi na boczki,może takie było założenie a to ze sam "ogonek" na" głowie "akurat w podlodowych łowach częste rozwiązanie i na pewno sie sprawdzi Edytowane 8 Stycznia 2016 przez martek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Normalnie ktoś podsłuchuje Parę tygodni wstecz rozmawiałem z @francem, że chyba nikt "blaszki" pod lód z drewna nie zrobił i powinienem coś wykombinować, a że zimy nie było widać to masz... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Błystka rzeczywiście słabo odchodzi w bok - może to efekt małego akwarium jakie użyłem do testów - w każdym razie lusterkuje utrzymując się w poziomie podczas opadu, wolniejszego niż w tradycyjnych błystkach. Dodatkowym elementem wabiącym jest chwościk koloru ochotki i dzisiaj udało mi się złowić pierwsze okonie . Brały też takie 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jarku, A czy byłaby możliwość zrobienia takiej rybki ( ta podlodowa ) ,ale myślę o takiej co by się ciut unosiła kotwiczką do góry i można ją było podczepić do czeburaszki ( taka wersja na sandacza z dna ) . Da się zrobić takie cudo czy nie .....? Taka myśl mi przeleciała po głowie ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Myśl niezła . Rybka powinna być pływająca, ale na granicy pływalności a więc dociążona odpowiednio w samym dole brzucha i na całej długości. W ten sposób, podczas prowadzenia z czeburaszką po dnie skokami będzie ustawiać się brzuchem w dół, jednak podczas opadu będzie pikować pionowo. Podczas oderwania od dna znów przyjmie pozycję poziomą brzuchem do dołu i kolejne pikowanie - takie prowadzenie skokami jak kogutem. Czy można zrobić tak żeby opadała poziomo z czeburaszką i z lusterkowaniem bocznym tego nie wiem - nie próbowałem. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez muddler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Wstawiam dzisiaj kiełbiki 6 cm i około 3,5 grama, wolno tonące - prawie pływające i podczas prowadzenie nie idą głęboko: Mam też filmik z pracą 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Super kiełbie Jaki rozmiar dajesz kotwiczki Jarku przy kiełbiach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Do kiełbi dałem kotiwczki nr 10. Kotwiczki z grubszego drutu powodują że woblery stają się wolno tonące.Dorobiłem jeszcze parę podlodówek, bo lód u mnie trzyma się nieźle i trochę poleży na jeziorach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Na pstrągi przygotowałem coś takiego: Pstrąg potokowy (środkowy) jest w nieco innym odcieniu od poprzednich i trochę lżejszy - taki wolno tonący, waży 3 gramy.Tak wyglądają w grupie : Ciernik z kolei mierzy 4,5 cm i waży 2,5 gram i też jest wolno tonący.W grupie wyglądają tak: Mam jeszcze filmik z pracą, dzisiaj nagrywany: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Piękna praca, piękne kolory! Nie ułatwiasz zamówienia, bo co zajrzę to piękniejsze wobki! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dzisiaj testowałem. Zbrojone w pojedyncze ownery wydają się być "za płytkie".Z uwagi na trudne warunki (płynąca kra, śryż) nie zmieniałem na kotwiczki....... Ale zmienię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Kapitalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Dzisiaj testowałem. Zbrojone w pojedyncze ownery wydają się być "za płytkie".Z uwagi na trudne warunki (płynąca kra, śryż) nie zmieniałem na kotwiczki....... Ale zmienię Woblery testuję na kotwiczkach (z grubszego drutu), które wygaszają trochę woblera - założenie lekkich pojedynczych haczyków może mieć także wpływ na pracę i stabilność, zwłaszcza przy niewielkich wobkach pływających lub wolno tonących. W takiej sytuacji oszlifował bym nieco ster z przodu (skrócenie), ale nikomu tego nie polecam bo oszlifować można łatwo lecz powrócić do stanu poprzedniego nie da rady .Robię teraz uklejki albo jelczyki 5 cm właśnie zabrałem się za oklejanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Szlifować ster? W życiu. Praca świetna. Przy haku również a... Może nawet ciekawsza, taka modna ostatnio .Rzecz w tym, że zimą często zdarza mi się łowić, z wysokiej burty. Niestety, tu potrzebny jest wobler głeboko pracujący, inaczej po prostu wyciągam go, do powierzchni. Inne warunki, inny czas, będą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Na lód już nie wchodzę, ostatni raz byłem we wtorek: A tym podlodówkom kotwiczki założę prawdopodobnie w przyszłym roku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Ukończyłem uklejki 5cm a wraz z nimi były jeszcze strzeble, też 5cm. Wszystkie są tonące ale nie za szybko i ważą około 3 gramy. Wstawiam też filmik, ale widoczność nie najlepsza - woda deszczówka i ciemno na dworze. Niemniej jednak widać że woblerkipracują wąsko i drobno. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi