Skocz do zawartości

Wobki muddlera

muddler

Rekomendowane odpowiedzi

Na lód już nie wchodzę, ostatni raz byłem we wtorek:

attachicon.gifDSCN2468.JPG attachicon.gifDSCN2471.JPG attachicon.gifokoń w przeręblu.jpg

attachicon.gifpodlodówki.JPG A tym podlodówkom kotwiczki założę prawdopodobnie w przyszłym roku :mellow:

Lepiej załóż im uszatkę-czeburaszkę... ;)

• Like 1

Jeden z kolegów na forum chciał nawet takie :lol: post-59838-0-52757400-1455132735_thumb.jpg post-59838-0-78798000-1455132762_thumb.jpg

Spełniłem jego oczekiwania i  zabrałem się za nowe okonie o długości 5 cm post-59838-0-86089600-1455132924_thumb.jpg

A tak wygląda jeden z nich po oklejeniu aluminium i po pierwszych warstwach lakieru i farbek post-59838-0-89263700-1455133229_thumb.jpg

Paski i inne dodatki otrzyma w następnych warstwach malowania. Premiera pojutrze :lol:

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Pokażę Wam jak wklejam stelaż do wobka :)

Mam kształt przyszłego woblera, wycięty z kawałka gałęzi (widać po słojach), przecięty wzdłuż na dwie połowy i sklejony silikonem.

post-59838-0-89107400-1456079066_thumb.jpg Rozcinam silikon nożem i między połówki wkładam stelaż post-59838-0-31600100-1456079310_thumb.jpg 

Po ściśnięciu w imadle powstaje taki oto ślad - wgłębienie post-59838-0-60507100-1456079484_thumb.jpg

Następnie robię frez na ołów post-59838-0-78340300-1456079863_thumb.jpg  

i sklejam całość razem ze stelażem na distal - stelaż bez problemu znajdzie swoje uprzednio odciśnięte zagłębienie.

Tym sposobem wykonałem też poniższe bezsterowce, które będą gotowe za jakiś tydzień.

post-59838-0-25523900-1456081109_thumb.jpg

• Like 14

Cześć ,mam pytanko ,jaki jest sens robienia wobków w ten sposób jak pokazujesz?Wydaje mi się że chyba lepiej by było ,szybciej i prościej wystrugać z całości i włożyć obciążenie od dołu ,mniej roboty a efekt taki sam.

Oj tam, oj tam, czepiasz się :lol: . 

• Like 1

Cześć ,mam pytanko ,jaki jest sens robienia wobków w ten sposób jak pokazujesz?Wydaje mi się że chyba lepiej by było ,szybciej i prościej wystrugać z całości i włożyć obciążenie od dołu ,mniej roboty a efekt taki sam.

Mylisz się :lol:. Nie jest ani lepiej, ani szybciej, ani prościej. Sposób który zaprezentowałem, dzięki temu że całe wnętrze wobka jest odkryte, umożliwia mnóstwo rozmaitych możliwości precyzyjnego rozmieszczenia obciążenia. Można użyć śrucin różnej wielkości i w różnych mniejscach, np. jedna pod stelażem druga nad stelażem . Stelaż może być w różnym kształcie, bliżej brzucha albo bliżej grzbietu - warunek musi być tylko jeden, oczka do zaczepienia kotwiczek i linki muszą wystawać poza obręb wobka :rolleyes:.

Poza tym dużo lepiej się struga, gdy mam wyznaczoną oś podłużną w postaci spoiny i oczek (zachowanie symetrii).

Można również uzyskać korpusy znacznie węższe w grzbiecie jeżeli zajdzie taka potrzeba - można zrobić prawie żyletkę.

• Like 6

Dziękuję za odpowiedź :-) nie mylę się bo niczego nie stwierdzałem tylko się pytałem :-) a pytałem się przyznaję troszkę przekornie :-) i ciekawi mnie czy teraz w twoim wątku zaczną się wypowiadać inni budowniczy ,którzy przez tak długi czas mówiąc łagodnie nie rozumieli tej metody:-).

Zgadzam się prawie ze wszystkim co napisałeś i jak wiesz sam buduję woblery tą metodą ,troszkę inaczej ale bardzo podobnie ,z drobną różnicą :-).

Zalety:

1.)Dostęp do wnętrza

2.)Możliwość składania i rozkładania w celu poprawienia/przesunięcia ,dadania/odjęcia obciążenia.

3.)Możliwość tworzenia woblerów mocno powtarzalnych pod względem pracy (w moim przypadku dostrajanie bardzo dokładne).

4.)Cytuję "Stelaż może być w różnym kształcie, bliżej brzucha albo bliżej grzbietu - warunek musi być tylko jeden, oczka do zaczepienia kotwiczek i linki muszą wystawać poza obręb wobka :rolleyes:.

Poza tym dużo lepiej się struga, gdy mam wyznaczoną oś podłużną w postaci spoiny i oczek (zachowanie symetrii).

Można również uzyskać korpusy znacznie węższe w grzbiecie jeżeli zajdzie taka potrzeba - można zrobić prawie żyletkę."

Może ktoś dopisze:

WADY:

Pozdrawiam :-).

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Dziękuję za odpowiedź :-) nie mylę się bo niczego nie stwierdzałem tylko się pytałem :-) a pytałem się przyznaję troszkę przekornie :-) i ciekawi mnie czy teraz w twoim wątku zaczną się wypowiadać inni budowniczy ,którzy przez tak długi czas mówiąc łagodnie nie rozumieli tej metody:-).

Zgadzam się prawie ze wszystkim co napisałeś i jak wiesz sam buduję woblery tą metodą ,troszkę inaczej ale bardzo podobnie ,z drobną różnicą :-).

Zalety:

1.)Dostęp do wnętrza

2.)Możliwość składania i rozkładania w celu poprawienia/przesunięcia ,dadania/odjęcia obciążenia.

3.)Możliwość tworzenia woblerów mocno powtarzalnych pod względem pracy (w moim przypadku dostrajanie bardzo dokładne).

4.)Cytuję "Stelaż może być w różnym kształcie, bliżej brzucha albo bliżej grzbietu - warunek musi być tylko jeden, oczka do zaczepienia kotwiczek i linki muszą wystawać poza obręb wobka :rolleyes:.

Można również uzyskać korpusy znacznie węższe w grzbiecie jeżeli zajdzie taka potrzeba - można zrobić prawie żyletkę."

Może ktoś dopisze:

WADY:

Pozdrawiam :-).

Potwierdzam,

jedynie co bym zmienił to słowo "spoina" zamieniłbym słowem "skleina". :lol:

Wady:

Nie wskazane do masowej produkcji  :lol: .

Ale zalety przeważają nad wadami.

Nie ma czegoś najlepszego, zawsze jest optymalne do naszej wiedzy, wyobrażenia, zdolności. Co nie oznacza, że po rozmowach z kolegami nasze optymalne rozwiązanie nie zmieni się  :lol: .

• Like 2