Skocz do zawartości

Wobki muddlera

muddler

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawi mnie ten prawie poziomy ster. Ja osobiście boję się takich rozwiązań. Wiele prób zmarnowałem, ale nie poddam się :)

Irku może troszkę jaśniej. Co nie udawało się uzyskać? Mógłbyś przybliżyć problem?

Przepraszam Jarku za wtrącenie się.

Mnie się Jarkowy pstrążek podoba i czekam przebierając nóżkami na filmik. Chyba skuszę się na kilka.

• Like 1

Sławku z poziomym sterem nie udawało mi się uzyskać stabilności woblerka, przez co jego praca nie była zadowalająca. Teraz już wiem że wina nie była tylko po stronie, prawie poziomo ustawionego steru. Problem tkwił w budowie samego korpusu i jego dociążenia. Jednakowoż, uważam ,że wykrzesanie dobrej pracy woblerka z takim sterem wymaga większej precyzji w tworzeniu konstrukcji. 

Jarku również przepraszam że zaśmiecam Ci wątek.

Jeszcze jedno pytanko, czy jest możliwość abym stał się szczęśliwym posiadaczem strzebelek z ostatniego filmu?

A dlaczego uważasz że niestabilna praca jest niezadowalająca?Myślisz że ryby takiej nie lubią?

Macie stu procentową rację, w większości przypadków wszelkie odskoki wobka na boki pomagają przynęcie i czynią ją bardziej atrakcyjną dla rybek.

Niestety, w moim wykonaniu kończyło się to na obracaniu się wobka wokół osi, co raczej nie czyni jej atrakcyjnej.

Powoli doszedłem do tego jak to zniwelować.

Według mnie bardzo ważne jest przy woblerach o prawie poziomym sterze, umieszczenie go blisko oczka zaczepowego, albo tak aby oczko dotykało ster.

a938e4437d9997df27bd0055c71fab2d.jpeg

Mam już filmik z pracą smile.png

Filmik nie pokazuje głębokiego nurkowania, ponieważ woda jest płytka a wobler prowadzony na krótkiej lince,
 ale uwierzcie mi, że wobler jest głębszy smile.png  - można się przyjrzeć kątowi między żyłką a woblerem i okazuje się,
że jest minimalnie większy od tego na poprzednich filmikach. Ten minimalny kąt na dystancie kilku lub kilkunastu metrów rzutu,
da nam zanurzenie woblera większe o metr. O wpływie poziomego ustawienia steru na głębokość nurkowania
woblera pisał kol. @Banjo tutaj http://jerkbait.pl/topic/72445-artyku%C5%82-g%C5%82%C4%99boko%C5%9B%C4%87-nurkowania-woblera-ze-sterem/ patrz rys. 10.

Teoria = praktyka laugh.png

Edytowane przez muddler
  • Like 13

Według mnie bardzo ważne jest przy woblerach o prawie poziomym sterze, umieszczenie go blisko oczka zaczepowego, albo tak aby oczko dotykało ster.

(...)

A nawet warto naciąć ster i schować drut w szczelinę. Im niżej znajduje się punkt zaczepienia, tym większą można uzyskać stabilność. Więcej szczegółów znajdzie się w cyklu artykułów, które pojawią się w przyszłym roku ;)  

• Like 3

Jarku a czy w tych pstrążkach nie dałeś większych sterów niż w innych konstrukcjach o tej samej długości? To samo pytanie adresuję do Irka? 

Pstrążki ładnie pracują, można by ciutkę zwiększyć częstotliwość, ale to tylko moje zdanie (czyt. gust).

Ster jest nieco dłuższy, gdyby był jeszcze nieco szerszy to prawdopodobnie pracowałyby z większą częstotliwością. Tak było podczas szlifowania - gdy zwężałem ster, to wobki stawały się mniej "dreszczowe"

Edytowane przez muddler