Skocz do zawartości

Wobki muddlera

muddler

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie pierwszy raz dwie płotki i dwie ukleje od Muddlera. Myślę sobie ,niech stracę , następne do pudełka. Towar przyszedł i oniemiałem z wrażenia. Woblery piękne, czysto wykonane, dopracowane  do perfekcji .Wiele woblerów przerabiałem ale tu dla Kolegi PEŁNY SZACUN . Gratuluję rzemiosła . Masz we mnie oddanego wielbiciela. To jest dla mnie wzór prawdziwego Polskiego Rzemiosła ...Gratuluję. Jestem dumny z siebie , że trafiłem na Twoją stronę i nie żałuję żadnego grosika. To jest super dobra lokata , a nie w banku .... :)

Pozdrawiam serdecznie .

• Like 3

Dzięki Koledzy za budujące wpisy i za polubienia :). Odwdzięczam się wam dzisiaj świeżymi szczupaczkami 15-tkami.

Ważą prawie 40 gram i są pływające, nadają się do łowienia w płytszych miejscach - w przyszłym sezonie :P, wtedy też będę miał ich więcej i w różnych rozmiarach.

n2cro3.jpg

post-59838-0-41281900-1449258288_thumb.jpg   post-59838-0-21354800-1449258315_thumb.jpg   post-59838-0-95063000-1449258329_thumb.jpg

Poniżej przedstawiam filmik z pracą - wydaje mi się że wobler chodzi ciut za szeroko, napiszcie swoje uwagi.

https://www.youtube.com/watch?v=d_-iglKeAD4

• Like 11

Nie no dla mnie bomba. Bardzo ładnie zrobiłeś tą linie na boku. Zdradzisz jak to wykonałeś? :)

Malowałem ją aerografem, czarną dość mocno rozcieńczoną farbką akrylową, kilkoma warstwami tzn. lakier, farbka - lakier, farbka...

Pokrywy sktrzelowe pomalowałem pędzelkiem, a płetwy zrobiłem z szyjnego pióra kurzego :).

• Like 5

A to akurat nie prawda bo nie ważne czy wobler ma duże wychylenia na boki czy praktycznie ich nie ma do poprowadzenia z prądem i ten i ten będzie dobry ale każdy z nich musi bardzo szybko drżeć czy to lusterkując i nieznacznie wychylając się na boki czy to znacznie się wychylając ale szybko bez jakiegoś specjalnego lusterka :-).

Oczywiście każdy z tych woblerów nadający się do prowadzenia z prądem będzie miał inne zastosowanie a czasem taki ,który co jakiś czas tylko się wzbudzi będzie lepszy niż te co się niby nadają.Na pewno bardziej podatne na wszelkiego rodzaju niekontrolowane zachowania są te szerzej pracujące.Generalnie twoje wobki nie należą do tych drżących i raczej z tego co widać wszystkie mają podobną częstotliwość drgań tylko niektóre pracuję szeroko a niektóre ciut wężej,a co za tym idzie mają ograniczone zastosowanie ,spróbuj zrobić inne :-) ,pokombinuj Pan z tymi sterami ,z obciążeniem ,rozłożeniem kotwic a w połączeniu z malowankiem będą piękne i jeszcze pstrunie będą łowić hihihi te co mają być na pstrunie oczywiście :-).

• Like 2

Jasne że tak :). Nik nikomu nie broni używać wszystkich woblerów z prądem i pod prąd - niech każdy sobie eksperymentuje jak chce.

Ja jednak znalazłem w książce Jacka Kolendowicza pt. "Wędkarstwo spinningowe" na stronie 226, następujące zdanie:

"Wobler do łowienia z prądem powinien mieć agresywną akcję, aby pracował już przy minimalnym naddatku prędkości."

Więc jeżeli tkwiłem w nieprawdzie to przynajmniej nie sam :P.

Dzisiaj wrzucam takie cierniki 5,5 cm i 3,5 gram, tonące. Filmik z pracą jest na youtube, wystarczy wpisać w przeglądarkę "wobler ciernik - praca"

Nie wrzucam go tutaj bo jest kiepski; dzień był mocno pochmurny i było prawie ciemno, jednak coś tam widać - jak poprawi się pogoda to zrobię lepszy :).

zvoaip.jpg

j5iati.jpg

post-59838-0-27733900-1449947514_thumb.jpg  post-59838-0-94007800-1449947534_thumb.jpg  post-59838-0-35188000-1449947553_thumb.jpg

• Like 10

Jest filmik z pracą ciernika. Zrobiłem go nie w rzece a w rzeczce - rzeczółce :lol:. Trzeba się trochę skoncentrować żeby wypatrzyć tego ciernika, bo dno jasne z kamykami, patykami, a dzień pochmurny - ale lepszy rydz niż nic. Potem na spowolnieniu widać trochę lepiej.

• Like 7

Wobler na silny nurt.

Albo na szybsze prowadzenie w wolnym nurcie. Ja będę nimi łowił okonie na jeziorze :) - czasami lubią szybką przynętę.

Dzisiaj skończyłem pstrążki potokowe 5cm i prawie 4 gram, tonące. Wrzucam fotki i filmik z pracą - wyrobiłem się  B).

99o38g.jpg

30w5r35.jpg

post-59838-0-98382600-1450545314_thumb.jpg  post-59838-0-28184300-1450545361_thumb.jpg  post-59838-0-10396700-1450545335_thumb.jpg

• Like 11

Wstałeś chyba w środku nocy, aby zająć dobre miejsce w kolejce, kiedy Bóg rozdzielał talenty Kolego muddler! ;) Obserwuję ten wątek od dawna i robi mi się coraz duszniej, gdy widzę kolejne nowości... Czy istnieje jakieś antidotum na te duszności? Bo chciałbym... ;)

• Like 4

Lajkuj  :D  - w ten sposób współuczestniczysz w tworzeniu woblerów :rolleyes:

Przygotowuję strzeble 5cm.

post-59838-0-66067400-1450611813_thumb.jpg  post-59838-0-00135300-1450611823_thumb.jpg

Poniżej tej długości utrzymanie smukłości, wycięcie szczeliny pod ster, i frezowanie oczodołów staje się już trudniejsze.

Edytowane przez muddler
  • Like 11

Pionowe kreski w cierniku (zresztą Twój kolejny genialny akcent minimalistycznej dekoracji - wcześniej to chyba tylko Bobry miały taki styl) to załamanie światla na foli czy wcieraleś jakoś farbę?

Edytowane przez marcinc

Odpowiadam na pytania :). Aerograf jaki używam to Adler AD7704, czyli dla początkujących a działam nim już prawie dwa lata. Maluję akrylami w różnym stopniu rozcieńczenia, czasami dość dużym i wtedy stosuję do rozpylenia niższych ciśnień. Dbam też o to żeby nie zasychała iglica, dlatego po każdej zmianie farbki na inny kolor wyciągam ją i przecieram - całość przemywam wodą lub rozcieńczalnikiem pod ciśnieniem (może być wódka lub płyn do mycia szyb z alkoholem).  Na ciernikach kreseczki są nacięte na aluminium nożykiem, potem zanurzam w lakierze i maluję, znów zanurzam i znów maluję i tak kilka warstw - a więc efekt czarnych kresek to tylko sąsiedztwo czarnej farbki - odbicie takie.

Ukończyłem strzeble 5 cm i cierniki 5,5 cm; wszystkie są wolno tonące i mogą nawet pływać przy założeniu lekkich kotwiczek, ważą około 3 gram.

33mt05k.jpg

qx8kmu.jpg

29z3p1l.jpg

Postaram się jutro wstawić filmik :) .

• Like 19