Skocz do zawartości

proszę o pomoc St. Croix Wild River

Jarrem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem Wild Rivera WRS90MLF2 z tym, że zastanawiam się czy nie będzie on za mocny na pstrągi i czy obsłuży mi oprócz woblerów 3-6 cm, również jigi na główce np.1.5g i jak będzie z czuciem przynęty oraz z ugięciem (trzymaniem ryby) podczas holu załóżmy pstrąga 30-35cm? Czy może lepszym wyborem byłby WRS90LM2? 

Niby opisują Wild Rivery jako w miarę uniwersalne kije i o dobrym czuciu nawet najmniejszych przynęt, ale chciałbym poczytać co mają do powiedzenia "jerkbaitowi" specjaliści :) 

Jedynie nt. WS86MHF2 co nieco więcej w necie znalazłem.

Z góry wszystkim dziękuję za jakąkolwiek pomoc i życzę wesołych świąt :)

Ja łowię wildriverem jakieś 12lat...to model o długości 2,29 i cw. 14g... kij świetnie  się sprawuje na rzekach świętokrzyskich, dużo łowiłem na lubelszczyźnie i roztoczu...dla łowiących w małych i średnich rzekach( wieprz, por, dolna bystrzyca) naprawdę polecam.

• 1 miesiąc temu...

Ja tez mam w swoim arsenale WR76laf2 i mam jeszcze WR86mf2, moim zdaniem świetne kijki, bardzo czułe, o idealnym ugięciu.

Na ten mocniejszy łowiłem od paprochów do algi 3 i daje radę a pod ryba gnie się do samej rękojeści. Na tego pstrągowego wyholowałem sumka ok 15 kg bez problemów. Oba kijki warte polecenia.

PS: Mam je na sprzedaż, w dobrej cenie. jak coś to daj znać na priwa.

Pamiętaj, że w St.Croix podana waga wyrzutu jest wagą przynęty, którą najlepiej się rzuca .Nie tak jak w Polsce wagą minimalna i maksymalną przynęty do rzutu. Jest więc tolerancja w dół i do góry. Dla komfortu rzutów na większe odległości bierz kij o ciężarze wyrzutu rzeczywistej wagi przynęty, przy małych rzeczkach nie będzie to miało takiego znaczenia.