Skocz do zawartości

Klikajaca przelotka

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Klikajace przelotki, bym powiedzial - to zlozony temat. Mnie sie trafialo nie wiadomo w sumie dlaczego (wsystko bylo wykonane z omotka jak sie nalezy a proporcje skladnikow lakieru dobrane pedantycznie B) ) w wedkach mocnych i przy duzych rozmiarach przelotek.

Czasem przelotka musi dostac troche wody i sprawa sie rozwiazuje.(ja w 1 przypadku wymienilem omotke a w 2 to olalem i pzreszlo w trakcie eksploatacji(byc moze i w tym 1szym by przeszlo))

Gumo

Miałem identyczny problem ze świeżo uzbrojoną wędką - przeszło po kilku wypadach na ryby i kilkunastu holach. Aktualnie, w innej wędce (też świeżo uzbrojonej) jest ta sama przypadłość i nic z tym nie będę robił. Powinno samo ustąpić. Osoba, która zbroiła obie wędki powiedziała, że na początku to normalna sprawa.

• 9 miesięcy temu...

Witam wszystkich serdecznie

Mam pytanie odnośnie naprawy klikających i trzeszczących przelotek w kiju Team Dragon, 3 przelotki głośno trzeszczą a jedna wyraźnie klika i się rusza, wygląda to tak jak by stopka pod omotką stukała o blank. Czy zna ktoś jakąś sprawdzoną metodę naprawy tego defektu?

Bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Lukafish

Przelotka jest luźna- co słuchać. Przy wyrzucie i przy holu będzie pracować jakaś część stopki jako dźwignie powodując punktowy nacisk na blank. W efekcie zgniecenie warstwy włókien i pęknięcie. A Team Dragony pękały mi często także jak nie klikały.

W fabrycznych kijach to częsta przypadłość - lakier kładziony na szybko i często w nadmiarze.

Myślę że to zależy w jakich fabrycznych kijach - jakich producentów.

Fuji Alconite, ktorych zapewne uzywa sie do team Dragon sa dosc ciezkimi przelotkami do prawidlowego zamocowania, czesto trzeszcza i klikaja. Ot i problem. Rod builderzy przez jakis czas mieli z nimi problem ( z tego co slyszalem).

W Fenwikach sa PacBay, troche inna historia :D

Bujo

Jedyna sprawdzona metoda naprawy jest rozwalic to, zrobic nowa omotke i polozyc lakier od nowa.

Natomiast jezeli (a to sie zdarza) powodem klikania jest ocieranie stopki o zakamarki nadlewu lakieru (moze on tam byc pekniety) to mozna sobie to darowac - jak kij dostanie wilgoci nad woda to powinno ustac.

Jezeli chodzi o klikanie spowodowane zlym osadzeniem ringu w ramce to ja bym takie przelotki wywalil i wiecej nie kupil bo to sie rozwali w najmniej odpowiednim momencie, wczesniej czy pozniej. Z Fuji nic takiego u mnie nie mialo m-ca.

Moze byc jeszzce problem z niezbyt dokladnym dogieciem przelotek w fazie wytwarzania - rola zbrojacego to zauwazyc i dogiac z czuciem.

Jezeli przelotka lezy na blanku to nawet bez polozonego lakieru nie ma prawa klikac.

Ostatnio nie chcialo mi sie wymienic omotek w takim starym i dobrym kijku...doszlo do tego, ze ktoregos dnia jedna przelotke przy probie wyjalem z omotki palcami.

Przy dosc gestym i z wyczuciem zrobionym oprzelotkowaniu, przy probach poprzedzajacych montaz, przelotki trzymaja sie tylko na prowizorycznym plastrze i co ciekawe czesto trzeba porzaddnnie wygiac kij, zeby plastry puscily...to taka ciekawostka do przemyslen..

Gumo

ja kiedys w starym dragonie progres poradziłem sobie poprzez podgrzanie takiej omotki lekko małym przenośnym palnikiem,bo był to klikający lakier omotki i pomogło,lekko osmolona ale tylko chwilke,po ostygnięciu przetarłem szmatka i ani sladumpo osmoleniu ani klikaniu :D

tylko nie przesadź z podgrzaniem bo blank spalisz

• 2 miesiące temu...

Jak trzeszczały mi przelotki w kijkach to delikatnie podklejałem je żywicą dwuskładnikowa. Przeważnie w miejscu wychodzenia przelotki z oplotu. Wystarczała nieduża kropelka. Jednak jak widzisz ze ewidentnie przelotki się ruszają bądź wysuwają z oplotu, proponuje ponowne zbrojenie.

Klikanie klikaniu nie równe. Nie każdy hałas dobiegający od strony przelotek musi oznaczać że ktoś popełnił błąd w sztuce czy że dzieje się coś poważnego

Po pierwsze czasami w przelotkach klikają pierścienie o ramkę, w przelotkach Fuji równiez :unsure: Po drugie często przy mniejszych przelotkach kawałek żywicy nadlanej z przodu przelotki może hałasowac o ramkę przelotki. To są kosmetyczne drobiazgi bez większego znaczenia, przynajmniej dla mnie.

Problem jest wtedy, kiedy nie została dokładnie przesączona żywicą omotk i/lub dostało się powietrze co może prowadzić do obluzowania przelotki etc - klikanie biorące się z tej przyczyny rzeczywiście kwalifikuje przelotkę do przewinięcia.