Bander Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Helloł,albo masz wadliwą przelotkę albo kiepskiego RB.Przelotka ma być zamocowana nieruchomo i pewnie. Nic nie powinno klikać.A jeśli masz TORZITE to na pewno nie masz sic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 witam ok 100 % torizite ten sic wpisałem z rozpędu . Za pierwszym razem było nieruchomo i pewnie a i tak klikało .....może struktura zewnętrzna blanku w tym ma jakiś udział ..? myślę , że przelotka jest ok jeśli nie to RB powinien ją odesłać / reklamować .....RB jest dobry , robi ładnie możliwe jednak że miał słabszy dzień .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jak nie ma pekniec na lakierze , jakichs baniek powietrza , jak przelotka jest gładka to łowić i sie nie zastanawiać, niezaleznie od przelotek to czesto nowe kije klikaja , czasem szybciej , czasem wolniej to przechodzi czy sie pojawia zaden to powazny defekt...Moze masz jakis spacing z dupny ze akurat ta pierwsza zaczyna ponownie klikać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Klikac przelotki klikaly i beda klikac Wkladasz do brudnej wody i przestaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Kropelka oliwki albo nawet olej kuchenny (tez kropelka) od gory, w miejsce gdzie stopka odchodzi od blanku ...i skup sie na lowieniu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja przed założeniem pierwszą startową, matowie papierkem sciernym pod spodem, i delikatnie blank w miejscu gdzie ma być tak by nie wyjechac poza obrys omotki, zawsze to lepiej lakier chwyci niż na zupełnie gładkiej powierzchni, tak mi się wydaje przy najmniej , warto przed zaomotkowaniem przymierzyc przelotke do blanku mozna delikatnie zawsze skorygowac aby zniwelować jakieś naprężenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja przed założeniem pierwszą startową, matowie papierkem sciernym pod spodem, i delikatnie blank w miejscu gdzie ma być tak by nie wyjechac poza obrys omotki, zawsze to lepiej lakier chwyci niż na zupełnie gładkiej powierzchni, tak mi się wydaje przy najmniej , warto przed zaomotkowaniem przymierzyc przelotke do blanku mozna delikatnie zawsze skorygowac aby zniwelować jakieś naprężenia...To dobre rozwiązanie. W tym podanym przypadku może źle został wytyczony spacing i dlatego problem się pojawia,lub zastosowano niewłaściwe naprężenie nici. Mimo wszystko proponuję dla RB wyjść z omotką poza stopkę przelotki tak na ok.2-3 mm i położyć dobry lakier odpowiednio sezonowany. To podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Napisz Maciek czy dolnik w wędce jest sztywny czy miękki? Może być tak, że to nie jest wina ani RB ani przelotki. Przerabiałem to wielokrotnie w szklakach choć one maja dość mocne i sztywne na sucho dolniki, mimo to zdarzało się, że przelotki właśnie wejściowe klikały. Szczególnie po pierwszych holach Jedyne sensowne podejście - olać.Nadlewki lakieru nigdy, przynajmniej u mnie nie powodowały ustania problemu a wyglądały nie najładniej.Jedyne wyjście jakie powodowało ustąpienie klikania to były REC-ki. Ale denerwowało szuranie zarówno żyłki jak i plecionki po nich Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) I tu się całkowicie zgodzę z Arkiem. Mam takiego jednego starego szklaka, który to sobie stoi za szafą i nie wiem, co z biedakiem począć, pamiętam jednak, że za młodu nie klikał. Uzbrojony był przez Kawalca w genialnie głośne przelotki Hardloy. Ten sam Zbigniew kilka lat temu odświeżał staruszka, blank otrzymał subtelniejszy secik Alconite. No i przelotka wejściowa zaczęła klikać aż miło! Wydaj mi się i jestem tego pewien, że ZK jest fachowcem pierwszej wody i gdyby owo klikanie było wadą, zostałaby wyeliminowana i nie miałbym okazji doświadczyć zjawiska Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 do d...py z takim kijkiem.nic nie ma prawa klikać.trzeba się skupić na łowieniu a nie wnerwiać.posiadałem 2 kijki z klikającyni przelotkami,pierwszy 3szt.po naprawie aż miło,2gi jw startowa,po poprawie wszystko cacy.nie zastanawiaj się tylko odsyłaj bo lipa i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja w takim wypadku wyrzuciłbym kijek na śmietnik i budował NOWY, bo przecież ta WADA dyskwalifikuje definitywnie go z dalszego łowienia oraz sprawę zgłosił do sądu by dożywotnio BUDOWNICZEGO pozbawić prawa do wykonywania zawodu !!!!!!!! Takie rzeczy czasami się zdarzają, a przyczyn tego może być wiele . Niech każdy spróbuje sobie samemu zaomotkować przelotkę , to pewnie wtedy dowie się czy to tak łatwo i prosto!!!!!!!!!!, a dopiero potem wypisuje jaki to PARTACZ z naszego budowniczego. ŻYCZĘ powodzenia .PS: .......................... nie byłem STWÓRCĄ tego jak to nazywacie - GNIOTA .Nie jestem jakimś tam RODBUILDEREM przez duże R , tylko zwykłym CHAŁUPNIKIEM z zamiłowania ale coś w temacie już liznąłem .Zgadzam się natomiast , że za dużą KASĘ należy się TOWAR "Q", ale Panowie !!! nie zawsze wychodzi jakby się chciało............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dokładnie taki sam efekt występuje w samochodach za GRUBE tysiące.Wyjazd z salonu : cichutko, pachnąco, ............a tu po kilku dniach jazdy po naszych drogach i................ku.......wa zalęgły mi się pod deską świerszcze ???????????? Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Panowie dziękuję za rady i wsparcie duchowe domyślam się ,że ten problem może wystąpić . Kijek ponownie zostanie przesłany do RB z pewnymi sugestiami " wspólnymi " radami mam nadzieję , że problem zostanie wyeliminowany . Kij jest dosyć czuły i delikatny , więc klikanie jest dosyć uciążliwe ( np będę wymieniał plecionkę PE 08 YGK 4 x na Sunline 8X 6/8 lb ta pierwsza w praktyce na tym kiju i przelotkach bardzo głośna ) , a szumy każdemu audiofilowi dokuczają Na szczęście kilka jedna więc usterka jest zlokalizowany mam nadzieję ze uda się ją naprawić . Jeśli może być nieklikający to przyznam się że wolę taką opcję .. pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja przed założeniem pierwszą startową, matowie papierkem sciernym pod spodem, i delikatnie blank w miejscu gdzie ma być tak by nie wyjechac poza obrys omotki, zawsze to lepiej lakier chwyci niż na zupełnie gładkiej powierzchni, tak mi się wydaje przy najmniej , warto przed zaomotkowaniem przymierzyc przelotke do blanku mozna delikatnie zawsze skorygowac aby zniwelować jakieś naprężenia...Jeszcze raz powtórzę się. Serwisuję głównie kołowrotki,ale również składałem i tuningowałem wędki od podstaw,nie na masową skalę,tylko dla siebie, kolegów i znajomych.( Mister @ Szpiegu może coś na ten temat powiedzieć ).Zajmowałem się tym jakieś 20 lat,teraz też,ale w mniejszym stopniu i tylko dla siebie i moich kolegów.Rada kolego @ jedin jest bardzo trafna. Stopka przelotki w miejscu styku z blankiem musi mieć idealny kształt przylegania. A szczególnie miejsce gdzie stopka przechodzi już w ramkę. Trochę trzeba się napracować odpowiednim pilniczkiem,a nie wszyscy "zawodowi RB " chcą się napracować tak,i idą na łatwiznę. Sama stopka przelotki musi być w miejscu prowadzenia omotki dobrze wyprofilowana oraz pozbawiona ostrych krawędzi bocznych,co jest bardzo ważne dla samej omotki i jej pewnym trzymaniu. Niestety,nie wszystkie przelotki zaraz po zakupie nadają się tak od razu do montażu,choć by były najlepszej marki. Należy podejść do tego indywidualnie z każdą jedną sztuką w zależności jakim blankiem dysponujemy.Blank i stopkę przelotki należy przed montażem dokładnie odtłuścić w acetonie. Łapki też .Przy dokładnym i odpowiednim podejściu do tego tematu nie ma prawa nic klikać,bez względu jaki rodzaj blanku. Znam to z autopsji. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 dla mnie ewidentnie do poprawy.co do zakładania przelotek-wiem że nie jest to proste ala wcale to nie usprawiedliwia budującego bez względu na cenę.mam kumpla który zbudował mi 2 kijki i potrafił ponownie zdjąć przelotkę bo minimalnie się wychylała nie wspominając o klikaniu i to jest profeska.jeśli ktoś nie ma nerwów lub nie chce poprawić roboty to nie powinien się zabierać za nią wogóle,a wmawianie komuś i przekonywanie że tak ma być to już chwyt poniżej pasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Torzite to w ogóle ciekawe przelotki.....kiedyś gdzieś już to pokazywałem - nowy Phenix XUL, świeża żyłka Trabucco 0,18 mm, wszystko czyste i pachnące, ale głośne nadprogramowo. Ten sam zestaw z plecionką 8x bezszelestnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Mam to samo na moich torzitach z tą samą żyłką, tylko u mnie przez pierwsze 30minut łowienia było cicho, teraz trzeszczy jak łopata po betonie.Podejrzewam że chodzi tutaj o zabrudzenie żyłki wiślanym syfem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maju91 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Mam to samo na moich torzitach z tą samą żyłką, tylko u mnie przez pierwsze 30minut łowienia było cicho, teraz trzeszczy jak łopata po betonie.Podejrzewam że chodzi tutaj o zabrudzenie żyłki wiślanym syfem.Za innych żyłkach też to występuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Za innych żyłkach też to występuje?Nie wiem bo używam tylko trabucco, ale mam zamiar niedługo wypróbować strofta, to dam znać tutaj w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Również to zauważyłem i doszedłem do wniosku że są to przelotki dedykowane do plecionki.Używam żyłeczek Momoi 0,16 oraz 0,20. Zastanawia mnie tylko jedno - czy na wszystkich Fuji KR są takie hałasy przy używaniu żyłki? Bo jakoś nie mogę połączyć materiału pierścienia z hałasem, obstawiałbym raczej budowę ramki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) A być może chodzi tutaj nie o budowę ramki, lecz ringu?Jeśli ring ma mniejszą powierzchnię styku z żyłką , to ta żyłka np. na przelotce szczytowej, bardziej się deformuje, zagina?Edit Jednak nie, patrząc na budowę ringu, to tutaj akurat jest największa powierzchnia styku linka z ringiem ???? Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A być może chodzi tutaj nie o budowę ramki, lecz ringu?Jeśli ring ma mniejszą powierzchnię styku z żyłką , to ta żyłka np. na przelotce szczytowej, bardziej się deformuje, zagina? Jeśli ma mniejszą to teoretycznie powinien mniej hałasować...Ogólnie to mam wrażenie że żyłka hałasuje na stożku... nie w tunelu czy na szczycie, choć to tylko moje wrażenie. Dlatego pytam kolegów czy na innych pierścieniach w systemie KR analogiczne zjawisko występuje.Oczywiście może być również to kwestia budowy ringa. Nie wiem. Pytam, może ktoś coś zaobserwował u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Myślę że stożek nie hałasuje, bo mi tak się dzieje, nawet jak pociągną linkę ręką. Warunek jest taki że musi być duży kąt między żyłką a szczytówką, wtedy hałasuje. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Sprawdzę na których przelotkach powstaje hałas... być może to jednak szczytówka. Dam znać po weekendzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Na torzitach wszystko chyba szumi u mnie Daiwa morethan tez niezłe gwizda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi