trout master Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Patrząc jeszcze raz w pisma 97-2002 nie widzę twojego młynka jako spinningowy. Jedynie wygląd jego to to samo co TwinPower ale body twojego pasuje bardziej jak z Symetre FE (i wielkości się zgadzają) a szpula, nakrętka i korbka jest jak w TwinPower. TwinPower wg katalogu miał wielkości 2000-6000. Symetre 1000/3000/ 6000/ 8000 i Stradic 1000/3000/4000. Ale to tylko nazwy i wiadomo co znaczą. Widzę że mieszali nazwami w tamtych latach strasznie a bebechy mniej ważne (dress) były w każdym takie same (Twin, Stradic, Symetre). Chyba że twój model Ultegra XT był nie na rynku europejskim i w USA czy Japan tak nazywali kolejnego składaka.Na fotkach masz ich modele i lata jak się zmieniał ich wygląd.Jak coś to pytaj i szukamy dalej. _________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Tak patrzę na ostatnie zdjęcie i stwierdzam, że nawet w katalogach prawdy nie podają... Stradic FE to gwoli ścisłości- Stradic FG, a Symetre FG/FH. Co do Ultegry 1000XT- względem rozmiaru 2000- ma mniejszą szpulę jak i rotor.Resztę body i ,,wnętrzności" ma te same.Zapewne różnią się jeszcze masą. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Ooo, korbę mam chyba od tp w takim razie, albo samego knoba Foto samego kręcioła od dołu poniżej, a szpuli będzie dopiero w niedzielę. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Korbę masz oryginalna, knoba tez- takie są przy Ultegrach XT. Słusznie zauważyłes, bliźniacze mają TPki XT Edytowane 26 Stycznia 2018 przez JuniorFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Korbę masz oryginalna, knoba tez- takie są przy Ultegrach XT. Słusznie zauważyłes, bliźniacze mają TPki XT Skąd ta pewność ? Wrzuć jakieś zdjęcia jak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Body masz na pewno z Symetre, TP i Strafic miały przecież złotą "dupkę". Rotor możesz mieć z TP lub tez Symetre. Korbka to mniej ważna rzecz ale na pewno masz taka jak w TP. Dlatego pytałem z którego roku ten twoj młynek. Podsumowując, Shimano strasznie mieszało bebechami i składało nowe modele z niektórych części starych. Wrzuć fotki ośki (zawieszenia szpuli) i szpuli od dołu i od strony hamulca i będziemy wiedzieli więcej. Jakbyś pomierzyl suwmiarka wymiary szpuli i osi to na pewno dojdziesz do tego z jakich innych modeli szpule podejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie wiem z którego roku jest ☺ fotki wrzucę w niedzielę wieczorem. I chyba pokrętło hamulca od tp jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 No tak. Wcześniej pisałem. Ale tobie chyba chodzi konkretnie o wielkość czyli czy szpula z 1000 i 2000 są takie same. Jak nie zrobisz fotek i pomiarów szpuli to nic nie będziemy wiedzieli więcej niż to że Symetre i Stradic miały jedynie takie oznaczenia wielkości. Chyba że ktoś będzie mial oryginalne opakowanie z twojej Ultegra XT i w ulotce (schemacie) będzie to wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) A nie prościej będzie znaleźć na forum posiadacza Ultegry XT 2000, poprosić o dokładne zważenie kolowrotka i zmierzenie rotora, średnicy szpuli itp ? Edytowane 26 Stycznia 2018 przez JuniorFishing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Kacper ja ciebie prosiłem o podanie źródeł na podstawie, których masz takie, a nie inne zdanie ... i dwukrotnie już pisałem, że swoje zdjęcia, które do tematu na pewno sporo wniosą wrzucę w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ja osobiście nie mam XTków, widziałem jakieś na żywo, jakieś na aukcjach, i jeszcze nigdy nie widziałem by miały inny knob niż drewniany Spójrz na Olx, Allegro czy inne- same XT z drewienkiem. Mogę wrzucić porównanie Ultegry 98 3000 i 4000. Myślę że będzie analogiczne do 1000 i 2000 w XTkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Tej Ultegry to raczej nie znajdziesz w katalogach EU bo ona była tylko na Japan. W Eu był biały Biomek Xt ...bliźniak. Szpulki pasują zamiennie bo wtedy Twinek Xt nie miał jeszcze łożyska pod szpulą. Zresztą pasują zamiennie z późniejszymi Ultegrami/biomkami/ symetre '98 i jeszcze kilka innych...Części niektóre też były zamienne o ile nie takie same.@Arek X albo @blacabyss najlepiej to wytłumaczą. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tej Ultegry to raczej nie znajdziesz w katalogach EU bo ona była tylko na Japan. W Eu był biały Biomek Xt ...bliźniak. Szpulki pasują zamiennie bo wtedy Twinek Xt nie miał jeszcze łożyska pod szpulą. Zresztą pasują zamiennie z późniejszymi Ultegrami/biomkami/ symetre '98 i jeszcze kilka innych...Części niektóre też były zamienne o ile nie takie same.Arek najlepiej to wytłumaczy. Arek od kajaków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) @Arek X albo @blackabyss to mistrzowie od tych młynków :-)Ps. Ty masz normalną Ultegrę XT JDM :-) Edytowane 26 Stycznia 2018 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 @Arek X albo @blackabyss to mistrzowie od tych młynków :-)Ps. Ty masz normalną Ultegrę XT JDM :-) Dzięki bardzo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/10452-serwis-ko%C5%82owrotk%C3%B3w-shimano/page-14 http://jerkbait.pl/topic/68922-shimano-biomaster-3000-mgs-zastosowanie/ http://jerkbait.pl/topic/42884-shimano-biomaster-i-twin-power-jaki-rocznik/ http://jerkbait.pl/topic/16657-%C5%82o%C5%BCyska-shimano/page-2 Edytowane 26 Stycznia 2018 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Obiecana fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Modelowo rok '95. A akurat ten młynek wyprodukowany w 96r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Nie wiem czy to w czymś pomoże ale kolega miał stradica 1000fe z wyglądu tak jak ta Ultegra xt i zamiennie pasowały szpulę od 2000. Próbowałem tak samo zrobić w stradicu 2000 fg i szpula od 1000 nie pasowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Mam taki młynek, mam też i szpule- "1000" i "2000". Potwierdzam że pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Panowie czy ta szpula shimano Twin Power 1500 RA będzie pasować do mojej ultegry 1000 XT z 1996 r. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Obiecana fotka. ultegra.jpgWrzesień 96 zszedł z taśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Wrzesień 96 zszedł z taśmyNie, ta data to jest data produkcji rotora a data produkcji, montażu kołowrotka jest w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 To w którym miejscu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Na stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi