Skocz do zawartości

Katalogi Shimano z lat 1995-2002

Brambor

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc jeszcze raz w pisma 97-2002 nie widzę twojego młynka jako spinningowy. Jedynie wygląd jego to to samo co TwinPower ale body twojego pasuje bardziej jak z Symetre FE (i wielkości się zgadzają) a szpula, nakrętka i korbka jest jak w TwinPower. TwinPower wg katalogu miał wielkości 2000-6000. Symetre 1000/3000/ 6000/ 8000 i Stradic 1000/3000/4000. Ale to tylko nazwy i wiadomo co znaczą. 

Widzę że mieszali nazwami w tamtych latach strasznie a bebechy mniej ważne (dress) były w każdym takie same (Twin, Stradic, Symetre). Chyba że twój model Ultegra XT był nie na rynku europejskim i w USA czy Japan tak nazywali kolejnego składaka.

Na fotkach masz ich modele i lata jak się zmieniał ich wygląd.

Jak coś to pytaj i szukamy dalej.  :)

_________

post-58042-0-87893000-1516919556_thumb.jpg

post-58042-0-65366900-1516919580_thumb.jpg

post-58042-0-55262000-1516919620_thumb.jpg

Tak patrzę na ostatnie zdjęcie i stwierdzam, że nawet w katalogach prawdy nie podają... :)

Stradic FE to gwoli ścisłości- Stradic FG, a Symetre FG/FH.

Co do Ultegry 1000XT- względem rozmiaru 2000- ma mniejszą szpulę jak i rotor.

Resztę body i ,,wnętrzności" ma te same.

Zapewne różnią się jeszcze masą.

Edytowane przez Arek X

Body masz na pewno z Symetre, TP i Strafic miały przecież złotą "dupkę". Rotor możesz mieć z TP lub tez Symetre. Korbka to mniej ważna rzecz ale na pewno masz taka jak w TP. Dlatego pytałem z którego roku ten twoj młynek.

Podsumowując, Shimano strasznie mieszało bebechami i składało nowe modele z niektórych części starych.

Wrzuć fotki ośki (zawieszenia szpuli) i szpuli od dołu i od strony hamulca i będziemy wiedzieli więcej. Jakbyś pomierzyl suwmiarka wymiary szpuli i osi to na pewno dojdziesz do tego z jakich innych modeli szpule podejdą.

No tak. Wcześniej pisałem. Ale tobie chyba chodzi konkretnie o wielkość czyli czy szpula z 1000 i 2000 są takie same. Jak nie zrobisz fotek i pomiarów szpuli to nic nie będziemy wiedzieli więcej niż to że Symetre i Stradic miały jedynie takie oznaczenia wielkości.

Chyba że ktoś będzie mial oryginalne opakowanie z twojej Ultegra XT i w ulotce (schemacie) będzie to wyjaśnione.

Ja osobiście nie mam XTków, widziałem jakieś na żywo, jakieś na aukcjach, i jeszcze nigdy nie widziałem by miały inny knob niż drewniany :) Spójrz na Olx, Allegro czy inne- same XT z drewienkiem.

Mogę wrzucić porównanie Ultegry 98 3000 i 4000. Myślę że będzie analogiczne do 1000 i 2000 w XTkach :)

Tej Ultegry to raczej nie znajdziesz w katalogach EU bo ona była tylko na Japan. W Eu był biały Biomek Xt ...bliźniak. Szpulki pasują zamiennie bo wtedy Twinek Xt nie miał jeszcze łożyska pod szpulą. Zresztą pasują zamiennie z późniejszymi Ultegrami/biomkami/ symetre '98 i jeszcze kilka innych...

Części niektóre też były zamienne o ile nie takie same.

@Arek X albo @blacabyss najlepiej to wytłumaczą.

Edytowane przez przemo_w

Tej Ultegry to raczej nie znajdziesz w katalogach EU bo ona była tylko na Japan. W Eu był biały Biomek Xt ...bliźniak. Szpulki pasują zamiennie bo wtedy Twinek Xt nie miał jeszcze łożyska pod szpulą. Zresztą pasują zamiennie z późniejszymi Ultegrami/biomkami/ symetre '98 i jeszcze kilka innych...

Części niektóre też były zamienne o ile nie takie same.

Arek najlepiej to wytłumaczy.

Arek od kajaków ?

• 2 tygodnie później...