koks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 witamjestem tu nowy i wlasnie kompletuje swoj pierwszy zestaw jerkowy.Jak do tej pory odrobilem prace domowa tzn przewertowalem internet i jerkbait.pl wlaczajac katalog multiplikatorow i zestawow. Stanelo na tym ze z racji swojej niezawodnosci chyba skonczy sie na abu c3 albo c4 4601 albo 4501. Mam w zwiazku z tym kilka pytan. czy thumb bar 4601 jest lepszy niz push button 4501. Niektorzy chwala thumb bar inni mowia ze z racji tego ze dodaje extra mechanizm jest bardziej zawodny niz push button a do tego niektorzy mowia ze przeszkadza kontrolowac szpule i mozna przypadkowo odblokowac w czasie sciagania przynety. drugie pytanie jest c3 czy c4. i znowu c4 ma wieksze przelozenie ale niektorzy mowia ze przekladnia jest plastikowa i nie jest tak niezawodna jak c3. Ktos jest wtajemniczony w tym temacie i moze mi pomoc?PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 No i zapomnialem jaki zakres przynet moze ''obsluzyc'' 4601 tak zeby najlzejszy mozliwy wabik latal przyzwoicie i zeby nie zajechac za ciezkim wabikiem? Jaki jest minimalny i maksymalny zakres np 20g-100g , 30g-90g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 witaj na jerkbait.pl sporo pytan zacznijmy od thumb bar, ja wole C4, bo jest mi tak wygodniej, nigdy specjalnie nie lubilem tych metalowych guzioli z boku szpuli, nie zauwazylem tez zadnych problemow z przypadkowym odblokowywaniem szpuli podczas holu, czy tym podobnych ekscesow, mechanizm zwalniania szpuli nie rozni sie w zasadzie niczym oprocz usadowienia i ksztaltu przycisku zwalniajacego szpule jak wygladaja nowe C4 i C3 w srodku, tego tobie nie powiem, bo nie mialem z nimi wiekszego kontaktu, natomiast stare modele nie maja plastikowych przekladni, czego sobie i w nowych modelach nie wyobrazam, kiedys najwieksza roznica pomiedzy C3 i C4 byla w ilosci lozysk, potem thumb bar i klicker na samym koncu kolor i cena przelozenie w tym przypadku nie powinno byc zadnym problemem, bo jest w zasadzie bez roznicy, czy kolowrotek jest 5.4:1 czy tez 6.3:1 ... gdybys mial wybierac pomiedzy 3.0:1 albo 7.0:1 to mozna by sie pozastanawiac, co ma wiekszy sens ... a tak to ja nie widze sensu gdybania nad problemem, ktory zadnym problemem nie jest nie wiem na jakie przynety bedziesz lowil, ale z tego co pamietam to wszystko od okolo 15 gram do okolo 60 gram nie powinno sprawiac najmniejszego problemu (tak bylo ze starymi modelami, ktore mialy inne szpule i systemy hamulcowe) ... co jest oczywiscie scisle zwiazane z uzywana wedka (mam tu na mysli te lzejsze wabiki ... oczywiscie) ergo, ja z tych dwoch i dla siebie wybralbym C4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie jestem pewien, ale chyba nie ma 4501 C3/C4 (najwyżej UC może być, ale wtedy po prostu C). C3 są z thumb barem.Cięężko jest dostać 4601C4.Jako (były) użytkownik i jednego i drugiego, nie widzę większej różnicy w funkcjonowaniu push buttona i thunb bara. Kwestia przyzwyczajenia.W C4 i C3 przekładnia jest z tego samego materiału, więc dywagowanie o jej trwałości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dziekuje za mega szybkie odpowiedzi. Mieszkam za granica wiec c4 4601 nie jest problemem. A co do c3 4501 to istnieje tutaj masz linka http://www.tacklewarehouse.com/descpageRLCABUGAR-AGC3.html jak widzicie odrobilem prace domowa:) Czekam na wiecej komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Normalna kolejność wyboru sprzętu byłaby chyba wtedy gdybyś określił jakimi przynętami zamierzasz łowić. Wtedy można by było dobrać odpowiedni multik i wędzisko (zresztą dzięki Pitt'owi to już właściwie nie ma czego dobierać - wszystko jest w arkuszu). Odwrotna kolejność średnio ma sens. Druga sprawa to to, że jeśli nie masz zamiaru przekraczać 80 gr to może lepiej nabyć jakiś multik niskoprofilowy? Mam C4 5601 i Daiwę Advatnage HST (dokładniej to Cabela's Prodigy) i zdolności rzutowe obu kołowrotków w okolicach Slidera 12 cm są dla mnie słabo porównywalne na korzyść Daiwy. I niski profil się wygodniej trzyma. Co do wytrzymałości: multik to nie kołowrotek stałoszpulowy - nawet niski profil przy przynętach do 80 gram nie da się szybko zajechać, a dożywotnie łowienie jednym multikiem (zwłaszcza C4) raczej Ci nie grozi. Chyba, że będziesz używać klocków powyżej 100 gr, wtedy C4 jak najbardziej ma sens.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 wabiki jakich bede uzywal beda raczej w granicy 20-80g. czasami bede uzywal zestawu do trolingu. Ten watek jest o roundach - o profilowcu tez mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 W tym przedziale przynęt zdecydowanie polecam niskoprofilowce. Moim zdaniem rzucanie 20gr przynętą za pomocą C4 do komfortowych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Dziekuje za mega szybkie odpowiedzi. Mieszkam za granica wiec c4 4601 nie jest problemem. A co do c3 4501 to istnieje tutaj masz linka http://www.tacklewarehouse.com/descpageRLCABUGAR-AGC3.html jak widzicie odrobilem prace domowa:) Czekam na wiecej komentarzy.Patrzę i nie widzę 4501 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Koks - spokjnie od tych wlasnie 20 g roznica w rzucaniu miedzy C3/C4 a tanszym niskoprofilowcem jest na prawde pomijalna... chyba ze chodzi o komfotr, ale i tu mamy do czynienia w preferencjami lwiącego wiec kazdemu to co lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Mekamil chyba masz racje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 To c4 4601 bedzie lepsza opcja rozumiem. Przekladnia nie jest plastikowa i bedzie tak samo wytrzymaly jak c3. Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 To c4 4601 bedzie lepsza opcja rozumiem. Przekladnia nie jest plastikowa i bedzie tak samo wytrzymaly jak c3. Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Moja wiedza (oparta na internecie) rozszerza sie !!! W mojej bazie okraglakow pojawilo sie kilka nowych multikow: Abu morrum Abu record interesuja mnie morrum i record w rozmiarze c4 4601 i 5601 shimano calcutta conquest , dc , xt ,b (rozmiar 51, 101 , 151 ,201) daiwa luna (rozmiar 103 , 203 , 253) Prosilbym Was o wypowiedzeniu sie o tych multikach. Z tego co czytam to calcutta conquest dc jest najlepsza (i najdrozsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 najdroższa nie zawsze znaczy najlepsza powiedz jakie zastosowanie a wtedy mozna bedzie cos dokladniej poradzic... tak to sobie mozemy napisac ze jest fajna, ale sporo rzeczy rownie dobrze uzytkowo obsluzy ponad polowe tansza luna 203L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dobra rada na poczatek ,nie wybieraj czegos mniejszego .Lepiej od razu zaczac od 5501 czy 51 ,rozmiar wiekszy nie jest wiecej uciazliwy a na przyszlosc przydaje sie apas mocy .Jak poczujesz bata zaczniesz ciagac kolki .Tu proponuje jak najbardziej record rcn 51 ,ewent. 61 chociaz moze wydawac sie dozy fajnie trzyma sie w reku . modele shimano calcutta conquest , dc , xt ,b (rozmiar 51, 101 , 151 ,201) daiwa luna (rozmiar 103 , 203 , 253) Tu mysle wedle zaufania ,wiesc niesie ze luny lepiej targaja wabie .Simano maja drobny mankament wodzik i oczko przez ktore przechodzi plecinka jest bardzo kruche i czeto jak czesto potrafi sie sypnac nie wiedzic czemu (znam trzy takie przypadki ) ale od czego sa serwisy .Nie znaczy to ze mlynki same w sobie sa zle ,podobno to istne diabelki szale przewaz jednak luna (a podobno plotka).Osobiscie czesze abu pro rocket 5501 cs a od nastepnego sezonu (i juz sie grzeje) tez modelem record rcn61 .Wczsniej jechalem tez dam model wielkosci 4 ,teraz lezy w kacie bo wydaje sie troche mini .Powesz troche po sklepach ,dotknij ,poczuj a noz cos wpadnie Ci rece .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Jesli chodzi o roundy ABU - osobiscie nie znam zastosowania dla modeli wiekszych niz 5... no, moze na sumy w Ebro lub na dorsza w Baltyku... choc na te ostatnie zwykle wystarcza rowniez poczciwy 5601... Regularnie uzywam tez Recorda 41 - jak dla mnie to juz maksymum - waga pokazuje 315 g (z linka oraz usunietym thumb barem). Generalnie mimo duzej konkurencji nadal fajne maszynki do mniej finezyjnych zastosowan - ja uzywam do jerkow >40 g, ale ponizej tez sie da, tak od 15-20 g...PS: Rozmiary 4... 5... 6... jednej serii roznia sie nie moca, lecz jedynie szerokoscia (pojemnoscia) szpuli oraz ramy - reszta jest identyczna. Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Na bank nie kupie wiekszego niz 5 - ja lupie lowic tak lekko jak to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 yacare zgadzam sie jak najbardziej ze mlynek wielkosci 5 ,6 jezeli chodzi o abu wystarczy i na suma i na baltyk o trolu nie wspomne .Jerkowanie takim bebenkiem ma swoje pewne zalety i to raczej kwestja przyzwyczajenia i przekonania do takich wielkosci .Biarac pod uwagie ze wabie zaczynaja sie czesto od 60g a koncza czesto grobo powyzej 200g to pewna alternatywa .A jak delikatnie to tylko record 41 ipowiem szczeze ze tez mnie do niego ciagnie .Rozmawialem ze sprzedawca ktory zapewnial ze lowi nim na gumy i smiga w przedziale 10-30 gram bez zajakniecia i zadnych klebkow .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 No to pierwszy round juz zakupiony - Abu Record RCN51 . Leci juz ze stanow. Do wakacji powinienem byc gotowy. Dzieki wszystkim za rady i wszelkie informacje a w szczegolnosci Bujo , ktory wykazuje sie niemala cierpliwoscia na moje maile i pytania przez telefon (czasami banalne pytania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 no juz mam w rekach abu record rcn51. Teraz wedzisko z pracowni... i pare lekcji z Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi