Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Piranha Max 15

gabriel_d

Pytanie

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy i dlatego  na początek chciałbym się przywitać.

Od paru dni jestem posiadaczem mojej pierwszej echosondy Humminbrid Piranha max 15.

Zdaję sobie sprawę że to tzw. "podstawowy model",ale od czegoś trzeba zacząć.

Póki co to trenuję "na sucho" i nasuwają mi się pierwsze pytania.

- przetwornik posiada dwa stożki 20 i 60 stopni - czy można ręcznie przełaczać się nimi,czy to komputer będzie decydował za mnie ?

- drugie pytanie dotyczy obrazu dna - są cztery możliwości : ID STRUKTURY , CZARNE DNO , BIAŁA LINIA DNA i INVERSE (Odwrotnie) ,które ustawienie wybrać aby dokładniej zobrazować strukturę dna,jego twardność,roślinność na dnie itd.

Proszę o podpowiedzi,bo przed pierwszym wypłynięciem chciałbym mieć choć odrobinę wiedzy na ten temat.

Pozdrawiam.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć ja mam model 160 i z tego co wiem to nie ma możliwości sterowania stożkami .Ogólnie ustawiam id ryb na pojedyncze sztuki biała linia dna i min głębokość aby śrubą nie zawadzić .Jak mi się coś przypomni napisze we wtorek.Pozdrawiam.

• 0

Dzięki za odpowiedź,z tego co wiem piranha max 160 ma takie same parametry.Ja przetwornik będę miał zamocowany na sztycy i też właśnie nie wiem w którym miejscu go przykręcić - czy do burty po środku łodzi,czy do pawęży obok silnika elektrycznego ?

Jak będziesz mógł to napisz coś jeszcze na temat tej echosondy bo jestem ciekawy.

Pozdrawiam.

• 0

No to jesteś drugą osobą która używa białą linię.W/g instrukcji Id struktury działa tak - cytuje "słabe odbicia sygnału  występują na ekranie jako obszary jaśniejsze,natomiast silne odbicia jako obszary ciemne.W ten sposób silne sygnały są doskonale widoczne na ekranie" Ale mi najbardziej zależy na waszej opini dlatego dzięki za odpowiedź.

• 0

W standardzie pływasz na 20 , po przez włączenie "fish id " uruchamia sie szerszy stożek 60 i pływasz na dwóch.
"Podwójny Stożek Sygnału (Dual Beam)
PiranhaMax 160 i Piranhamax 170 używają podwójnego stożka sygnału o częstotli-
wościach pracy 200 kHz/83 kHz i kątach pokrycia 20/60 stopni. Technologia Dual
Beam wyświetla  informacje nt. ukształtowania dna  z wąskiego  stożka 20  stopni   
i  jednocześnie  pokazuje  ryby  znalezione w  szerokim  stożku  60  stopni  (gdy  jest
włączona funkcja Fish ID+)."

Powinno CI pomóc