Skocz do zawartości

kolejny lekko "wykłusowany" sumek z rybnika 257cm, 113kg

mrufa8

Rekomendowane odpowiedzi

Jak co roku, ta sama ekipa i kolejne polowanie na rybnickie wąsacze lekko nie w porę...

Profil Łowcy

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001920525476

co o tym sądzicie? Czy na prawdę jest się czym chwalić?

Edytowane przez mrufa8

Jak co roku, ta sama ekipa i kolejne polowanie na rybnickie wąsacze lekko nie w porę...

Profil Łowcy

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001920525476

co o tym sądzicie? Czy na prawdę jest się czym chwalić?

Ludzie chwala sie w sieci roznymi rzeczami. Nie tylko rybami.

Nie wiem jakie regulacje obowiazuja na tej wodzie - czy jest okres ochronny suma itd.

Sprawa jest prosta : albo ryba jest zlowiona zgodnie z przepisami, albo sklusowana. 

To jest ta sama ekipa co robiła zasiadkę na wąsacze w kwietniu ubiegłego roku >>> http://www.nowiny.rybnik.pl/artykul,34293,rybnik-szymon-porwol-zlowil-gigantycznego-suma.html

W tym roku jest to samo kwiecień wielkie żarcie, wielka zasiadka na wielkie ryby... ebać regulamin!

Za rybkę respekt. ale czemu nie zapolują na niego wtedy kiedy można ? Bo mniejsze szanse?

Edytowane przez mrufa8

W sumie to ja osobiscie nie widze wiekszego problemu ,najwazniejsze ze ryba wrocila w swoje miejsce

To forum publiczne i nie uzyje slow ktorych bym uzyl ale kolego a raczej anty kolego walnij sie w leb albo lecz na nogi bo na glowe juz za pozno .Nie widzisz poroblermu ,bo sam moze lamiesz przepisy jesli ich nie znasz to Cie informuje  ze teraz jest okres ochronny na sumy i nie nalzezy ich lowic ,a pajace ktore zasiadaja sie na suma w okresie ochronnym powinny zostac ujebani i to konkretnie - zwlaszcza ze jak piszecie to juz u nich norma ze lowia w okresie ochronnym 

i nie wazne ze sum wrocil do wody ale ze było na niego polowanie 

Jak jest tu ktos z PSR to niech sie wypowie 

Edytowane przez ryobisum

Jawne kłusownictwo bo inaczej nie można nazwać łowienia sumów w okresie ochronnym, i nikt mi nie wciśnie że nastawiał się gość na miętusy czy na inne ryby bo używa sprzętu jakim holuje się właśnie sumy i konkretnie na ten gatunek jest zasiadka z właściwą przynętą zastosowana. Na sprzęcie do łowienia karpi czy miętusów by takiego potwora nie wyholował.

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3362019,gigantyczny-sum-zlowiony-w-zalewie-rybnickim-ma-251-cm-rekord-polski-zdjecia-wideo-sum-rybnik,id,t.html?cookie=1

Powinni mu odebrać uprawnienia do wędkowania na okres minimum 10 lat i nałożyć grzywnę nie mniejszą niż 10.000 zł na rzecz jakiegoś domu dziecka. Poczytajcie komentarze pod tym artykułem. Ogólnie dla mnie żenada a brak reakcji PZW w tej sprawie utwierdza mnie w tym, że póki te zramolałe gamonie zarówno w ZG PZW jak i zarządach okręgów a szczególnie owego w jakim sum został złowiony nie powymierają niewiele się zmieni na rzecz ochrony wód i ich rybostanu. :angry:

• Like 5

Jawne kłusownictwo bo inaczej nie można nazwać łowienia sumów w okresie ochronnym, i nikt mi nie wciśnie że nastawiał się gość na miętusy czy na inne ryby bo używa sprzętu jakim holuje się właśnie sumy i konkretnie na ten gatunek jest zasiadka z właściwą przynętą zastosowana. Na sprzęcie do łowienia karpi czy miętusów by takiego potwora nie wyholował.

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3362019,gigantyczny-sum-zlowiony-w-zalewie-rybnickim-ma-251-cm-rekord-polski-zdjecia-wideo-sum-rybnik,id,t.html?cookie=1

Powinni mu odebrać uprawnienia do wędkowania na okres minimum 10 lat i nałożyć grzywnę nie mniejszą niż 10.000 zł na rzecz jakiegoś domu dziecka. Poczytajcie komentarze pod tym artykułem. Ogólnie dla mnie żenada a brak reakcji PZW w tej sprawie utwierdza mnie w tym, że póki te zramolałe gamonie zarówno w ZG PZW jak i zarządach okręgów a szczególnie owego w jakim sum został złowiony nie powymierają niewiele się zmieni na rzecz ochrony wód i ich rybostanu. :angry:

ze zmianą zarządu masz rację, tylko czy ZG czy okręgowy to jest jeszcze taki problem, że większość z nich to emeryci, mało który normalny wędkarz/człowiek mógłby się pokusić zająć ich miejsce, jeszcze jak będzie sam a reszta podobna poprzednikom. tego typu problem musi się zmienić globalnie w Polsce, nie tylko w PZW. można tworzyć RAPR, kodeks prawa, wpajać etykę itp rzeczy, ale jeśli nie ma odgórnego przykładu (działacze, członkowie etc) w przestrzeganiu ustaleń, prawa, kultury to szary człowiek to po prostu pier...i. Jeden będzie prawy a stu będzie go nap..ać za to :S

edit: cytując z w/w artykułu "Oczywiście że mamy okres ochronny, więc nowego rekordu Polski nie będzie, ale po raz trzeci w historii widzimy wypuszczoną rekordową rybę z Rybnika - pisze Artur Bechter na Forum Sumowym. " - jak jest aprobata dla tego typu zachowań to co się dziwić. Rybnik tak czy siak zaczyna się zmieniać, szybki przyrost ryb powoli ma się ku końcowi, ponieważ elektrownia zaczyna wkraczać w inną technologię chłodzenia, modernizuje bloki, coraz mniej z nich jest chłodzonych wodą z obiegu zalewu. tak czy siak i tak Rybnik ma już swoje najlepsze lata za sobą

Edytowane przez ROOS

Kiedyś za spacer po brzegu z wędką spinningową w okresie ochronnym szczupaka to po prostu kopa w du..ę można było dostać a jakby ktoś z żywcem siedzial to by on i jego wędka w wodzie popływała. I to nie od kontrolerów tylko od innych wędkarzy. Kontrola lub milicja to kolegium jak nic.

Ale żyjemy w czasach kiedy podnosi się "kwotę kradzieży wolną od odpowiedzialnosci" a kradzież samochodu kwalifikowana jako "krótkotrwały zabór mienia" przez dziesięciolecia funkcjonowała.

Można ich w ty..k pocałować bo nie zabrali ryby. Już widzę, oczami wyobraźni, te bojki z żywcem w lutym stawiane przez "no killowców" w majestacie prawa....

Tylko potępianie takich postaw zostało ale jak widzę po wpisach to chyba nie wszyscy widzą problem :(

Edytka: i wcale nie sądzę, że to sprawa dziadków w zarządzie PZW i innych strukturach, to raczej znak czasów, relatywizmu, naciągania prawa przez tych, którzy byli i są zdemoralizowani a teraz poczuli swoje "prawa".

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 2

Nie mam jak tego sprawdzić teraz, ale czy RAPR nie precyzuje, co powinno się zrobić z "przyłowioną" w okresie ochronnym rybą?

O ile pamiętam, to niezwłocznie do wody, a nie sesja i runda po gazetach i necie.

Pomijam w dyskusji temat "szarej strefy", która dozwala "przyławiać" sumy w okresie ochronnym i łazić po starorzeczach za okoniem ze sprzętem na szczupaki - koledzy już napisali jak to wygląda, a ja myślę podobnie.

Edytowane przez Dagon
  • Like 4

Wczoraj ktos tez wstawil temat na tamtym forum sumowym z tym sumem ale watek od razu usunęli

Bardzo mądrze zrobili, tu też myślę że czas zakończyć.

Edit: podobno są jakieś nowe fakty więc otwieram ale proszę o spokojną dyskusję

Edytowane przez milupa
  • Like 2

Na początek podziękowania dla Piotrka za odblokowanie tematu :)

Poprawcie mnie jeśli się mylę. Odnalazłem artykuł, w którym wyraźnie jest napisane, że sum został złowiony 10 marca: 

"Mieszkaniec Krzyżanowic, Szymon Porwoł złowił wczoraj ogromnego suma, który waży dokładnie 107 kilogramów i mierzy 251 cm!" 

Data
 dodania artykułu to 11 marca, czyli biorąc za pewnik cytat z artykułu wychodzi, że połów odbył się 10 marca.

Z drugiej strony na facebook'u data dodania widniejąca pod zdjęciem to 15 listopada 2014. Zachodzi więc pewna sprzeczność.

Czyżby to celowa prowokacja albo niezdarność dziennika zachodniego, który dodał artykuł w czasie kiedy wiadome, że wywoła on kontrowersje wśród wędkarzy?
Nie jestem pewien czy to jest bardziej aura marcowa czy listopadowa. Być może na zdjęciu z listopada widnieje inny sum?
Połowa listopada to również nieodpowiedni okres, ale poślizg 2-tygodniowy zamieszczenia zdjęcia jest możliwy.
Nie chcę wybielać potencjalnego kłusownika jednak sprawę trzeba postawić uczciwie  :)

Wiem, że to wydaje się nieracjonalne, ale czy nie uważacie że to jest ustawka? Temat wrzucony do sieci z nastawieniem na określoną reakcję. W powody nawet się nie zagłębiam. 

Oczywiście, że ustawka. Upewniłem się o tym dzisiaj faktem, że użytkownik usunął ze swojego facebooka to zdjęcie z galerii gdzie była pod nim data i komentarze użytkowników z datami. Zapewne po przeczytaniu tego tematu tutaj a może to zbieg okoliczności.

Po usunięciu tego zdjęcia z komentarzami z facebook'a zginął właściwie dowód na to, że daty się nie zgadzały co wskazywałoby na ustawkę jednak możecie mi wierzyć na słowo, że fotka była wrzucona 15 listopada a osoby, które wchodziły w link widziały to naocznie. Nie prosiłbym inaczej moda o odblokowanie tematu w celu sprostowania. Nie musimy zawsze się dawać żeby nam robiono wodę z mózgów. 

Edytowane przez Tomek88