Skocz do zawartości
  • 0

Faza księżyca, a brania ryb.

Hcv

Pytanie

Łowię od dłuższego czasu. Jakiś czas temu zauważyłem, że podczas pełni księżyca ryby przestają być aktywne. Kilka dni przed i po pełni księżyc też ma jakiś wpływ na żer tych pięknych zwierząt :D. Postanowiłem nad rzeką popytać się miejscowych i oni faktycznie mają podobne zdanie na temat tego zjawiska. Co wy o tym sądzicie? Jakie są wasze doświadczenia? Myślę, że to będzie dobry temat. Zapraszam do dyskusji. :)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Wil

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak ktoś wcześniej pisał pełnia księżyca w pewien sposób wpływa na całą naturę. Można to zauważyć w wegetacji roślin np. przy wschodzeniu młodych roślin z ziaren itp. Tak samo pewnie wpływa na zwierzęta. Pochodzę z północno - wschodniej części Polski, z małej miejscowości. Dziadek oraz ojciec od dziecka wpajali mi różne ludowe teorie meteorologiczne. Co do pełni: W tym okresie diametralnie zmienia się pogoda. Na przykład w zimę z odwilży może przejść w silny mróz. Często wtedy widzimy jasne noce w gwieździstym niebem i "łysym". Wskazuje to na podniesienie ciśnienia atmosferycznego. O tym dużo nie wiem, ale wiadomo że każde duże wahanie ciśnienia źle wpływa na ryby, których ważnym narządem jest pęcherz pławny.

• Like 1

• 0

Ja zauważyłem że podczas pełni nie biorą w dzień bo po prostu nocą szaleją na całego.

Ja też narzekałem na pełnie i nie łowiłem ryb, do czasu aż zacząłem łowić sandacze w nocy. O ile poza pełnia sandacze najlepiej biorą godzinę przed świtem i  zaczynają godzinę po zachodzie słońca , o tyle w czasie pełni najlepiej jest około 1 w nocy, reszta nocy słabiej. I teraz nie dziwię się że nie żerują w ciągu dnia jak się napchają w nocy. Wyjątkami są pochmurne pełnie - zazwyczaj biorą jak w pozostałe dni. To tak z praktyki, a nie z teorii.

• 0

Jest wiele czynników wpływających na aktywność ryb - temperatura, oświetlenie, przezroczystość wody, aktywność ofiar, pora roku, opady deszczu, poziom wody, itp. W literaturze naukowej jest trochę opracowań w których są informacje nt. aktywności niektórych organizmów, zwłaszcza bezkręgowców, w zależności od fazy księżyca. Z reguły dotyczy to tych aktywnych nocą.

Nie znam żadnej jednej reguły, którą możnaby zastosować pod kątem wędkarskim. A i każdy gatunek ryby inaczej może reagować - choćby na oświetlenie nocą.

Zgadzam się tymi wszystkimi wypowiedziami, że nie ma się co oglądać na fazy księżyca. Jeśli już, to ważniejsza jest znajomość tych innych czynników, często uzależnionych od warunków hydrometeorologicznych. W jednym miejscu przejdzie burza, mające istotne skutki dla zmiany aktywności ryb (jest od różny w zależności od gatunku), a parę kilometrów dalej, gdzie nie było burzy, sytuacja może być diametralnie różna, choć jest ta sama faza księżyca.

• Like 4

• 0

Salmonidy  łowię od ......dawna i nie spotkałem się z mniejszą aktywnością tych ryb. 

Zmiana wody opad ,przybór mętna ...to tak.

Ale w jeziorach już tak ,duży księżyc -duże ryby. Amury,karpie,  łowiliśmy wtedy duże.

Tak przez trzy dni z reguły aktywne .

Drapieżniki tak samo odpoczywały , nie były tak pobudzone