dawek1 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Witam, Może miał ktoś styczność i możliwość porównania nowych modeli Quantum z Shimano?Shimano sprawdzony wybór ale Quantum, patrząc tylko na dane techniczne wypada rewelacyjnie. (cały z metalu + 11 łożysk i wkręcana korbka daje do myślenia)schemacik :http://www.quantumfishing.com/bps/zebco/tackleservice/knowledge/ex40pti%20schematic_bfcb8848-4_.pdf Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Szkoda tylko, że mimośród zamiast worma... I oporówka dość cienka, w porównaniu nawet do starych czarnuchów shimano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 W sumie to racja ale mimośród jest też na dwóch beleczkach więc teoretycznie też to powinno dobrze chodzić. Najlepiej było by to w łapę dostać ale w Kielcach nikt nawet o takiej firmie nie słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam W zeszłym roku miałem możliwość łowić tym kołowrotkiem w Szwecji, co prawda był to model mniejszy niż ten z tematu postu a mianowicie 30. Na sucho sprawił bardzo pozytywne wrażenie, lekki, świetnie spasowany, wizualnie to już kwestia gustu;) Na rybach również nie było z nim problemów, chociaż w moim odczuciu ta powyginana rączka jest średnio wygodna poczas kręcenia no i układanie linki w kołowrotkach Shimano jest lepsze. Co prawda nie mam porównania do Sustaina ale na tamtym wyjeździe miałem TP11 C3000, Biomastera 4000 i Complexa 2500HGS. Co do samej kultury pracy to w moim odczuciu przyjemnej kręci się Shimano, również operowanie hamulcem w Exo wymaga przyzwyczajenia. Jeśli jeszcze chodzi o jakieś minusy to napewno Exo jest podatny na zabrudzenia ale to ze względu na kszałt obudowy i rotora. Czy warto moim zdaniem tak, ale nie za cenę proponowaną w polskich sklepach;) Na zdjęciu Exo na samym dole:) PozdrawiamPiotrek Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez L3siU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Witam W zeszłym roku miałem możliwość łowić tym kołowrotkiem w Szwecji, co prawda był to model mniejszy niż ten z tematu postu a mianowicie 30. Na sucho sprawił bardzo pozytywne wrażenie, lekki, świetnie spasowany, wizualnie to już kwestia gustu;) Na rybach również nie było z nim problemów, chociaż w moim odczuciu ta powyginana rączka jest średnio wygodna poczas kręcenia no i układanie linki w kołowrotkach Shimano jest lepsze. Co prawda nie mam porównania do Sustaina ale na tamtym wyjeździe miałem TP11 C3000, Biomastera 4000 i Complexa 2500HGS. Co do samej kultury pracy to w moim odczuciu przyjemnej kręci się Shimano, również operowanie hamulcem w Exo wymaga przyzwyczajenia. Jeśli jeszcze chodzi o jakieś minusy to napewno Exo jest podatny na zabrudzenia ale to ze względu na kszałt obudowy i rotora. Czy warto moim zdaniem tak, ale nie za cenę proponowaną w polskich sklepach;) Na zdjęciu Exo na samym dole:) PozdrawiamPiotrek Dzięki za informację o to właśnie mi chodziło. W takim razie chyba zostanie Shimano bo cena ta sama (łożysk sobie dodam i będzie jak znalazł) Ps. Wędeczki widzę Shimano Aspire i Catana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 W sumie to racja ale mimośród jest też na dwóch beleczkach więc teoretycznie też to powinno dobrze chodzić. Najlepiej było by to w łapę dostać ale w Kielcach nikt nawet o takiej firmie nie słyszał. Hmm... W temacie Kielc powiem tak, jaki rynek odbiorców, takie kołowrotki w sklepach. Na "zamówienie" zaprzyjaźniony sprzedawca pewnie ściągnie.Co do Quantum'a to w zeszłym roku był na giełdzie jerkbaitowej rozmiar 10 za 400 zł. Za takie pieniążki to myślę, że było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Hmm... W temacie Kielc powiem tak, jaki rynek odbiorców, takie kołowrotki w sklepach. Na "zamówienie" zaprzyjaźniony sprzedawca pewnie ściągnie.Co do Quantum'a to w zeszłym roku był na giełdzie jerkbaitowej rozmiar 10 za 400 zł. Za takie pieniążki to myślę, że było warto.Nie dziwie się też że nie wiele osób u nich kupuje, mają ceny z kosmosu. I tu się koło zamyka. Cena 400zł rzeczywiście świetna i w takiej z chęcią bym kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Załóż wątek w dziale "kupię" a może się ktoś odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3siU Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dzięki za informację o to właśnie mi chodziło. W takim razie chyba zostanie Shimano bo cena ta sama (łożysk sobie dodam i będzie jak znalazł) Ps. Wędeczki widzę Shimano Aspire i Catana? Z biomkiem jest antares a exo z cataną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Z biomkiem jest antares a exo z cataną Ten sam uchwyt dlatego mnie zmyliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Szkoda tylko, że mimośród zamiast worma... Moge prosic o wyjasnienie na czym owa "szkoda" polega ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Moge prosic o wyjasnienie na czym owa "szkoda" polega ? dziekiA jakie jest twoje zdanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Moim osobistym zdaniem, kołowrotki na mimośrodzie nie mają aż takiej kultury pracy co te na wormie. Logicznie rozumując, myślę, że to kwestia konstrukcyjna. W skrajnych położeniach, trzpień koła pracujący w prowadnicy na końcu osi głównej, musi bardziej napierać na ścianki owej prowadnicy by zacząć ponowne wznoszenie tudzież opadanie. Tym samym powodując ruch osi głównej. W troszkę droższych kołowrotkach na ten trzpień zakładane są oringi, myślę, że w kwestii ochrony przed ścieraniem się powierzchni jak i poprawy płynności pracy. W tańszych już bywa, że trze sobie odlew koła o odlew prowadnicy. Wszystko cacy gdy jest smar... Z luzami na tych kołach też bywa różnie. To takie moje skromne zdanie,być może się mylę... Miałem okazję porównać w boju Certate kolegi ( nie skatowaną, czy coś ) do starego czarnucha GT na ślimaku. I pod względem kultury pracy, czarnuch w moich oczach zwyciężył zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nie dziwie się też że nie wiele osób u nich kupuje, mają ceny z kosmosu. I tu się koło zamyka. Cena 400zł rzeczywiście świetna i w takiej z chęcią bym kupił. Masz akurat na alledrogo rozmiar 15 w dobrych pieniążkach. http://allegro.pl/show_item.php?item=5409648722&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi