Skocz do zawartości

jaki niskoprofilowiec - abu czy shimano

koks

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w innym watku szukam rounda a w tym szukam niskoprofilowca.

No to zacznijmy od tego ze bylby do 10g-80g wabikow.

Pytanie laika -czy jest jakis niskoprofilowiec ktory jest w stanie obslugiwac 3g-5g wabiki i jednoczesnie wieksze do 100g-120g?

Mysle o abu revo sx i revo toro 50. albo jakis shimano (nawet nie wiem ktory).

Pytanie laika -czy jest jakis niskoprofilowiec ktory jest w stanie obslugiwac 3g-5g wabiki i jednoczesnie wieksze do 100g-120g?

zdania pewnie beda podzielone, ale wedlug mnie nie ... poza tym sam kolowrotek nie bedzie nic wyrzucal, no chyba, ze bedziesz lowil bez wedki

do wspomnianych wabikow (10g-80 gram)polecam cos wielkosci shimano 200 lub daiwy 150

na samej gorze tego podforum masz dwa dobre watki, polecam ten z zestawieniem optymalnego combo :D

Jesli juz szukasz jakiegos rounda to spokojnie obsluzy Ci wabiki 15-80g. Nie widze sensu dublowania zestawów, tak wiec radzilbym Ci poszukania takiego niskoprofilowca, ktorym bez problemu rzucisz wabikiem 5g. Mialbys wtedy dwa zestawy: jeden do srednio-lekkich lub srednich przynet, a drugi (round) od srednich na ciezkich konczac.

Osobiscie preferuje shimano i tu moglbym polecic:

Shimano Scorpion 1001

http://cgi.ebay.com/SHIMANO-Scorpion-1001-Bait-Casting-Reel- NIP-Made-in-Jpn_W0QQitemZ250501082170QQcmdZViewItemQQptZLH_D efaultDomain_0?hash=item3a53072c3a

http://cgi.ebay.com/Shimano-Scorpion-1001-Curado-SF-Left-Han d-Reel-NIB_W0QQitemZ350277727138QQcmdZViewItemQQptZLH_Defaul tDomain_0?hash=item518e2df3a2

Shimano Metanium XT

http://cgi.ebay.com/Shimano-Metanium-XT-Chronarch-Left-Hand- Japan-Reel_W0QQitemZ350284275892QQcmdZViewItemQQptZLH_Defaul tDomain_0?hash=item518e91e0b4

Ceny podobne do Abu Skeet Reese.

Lub cos w wielkosci 200 np Curado 201DPV, tyle, ze 10g do dolna granica, za to 80g to nie problem:

http://cgi.ebay.com/Shimano-Curado-201-DPV-Baitcasting-Reel- LEFT-201DPV_W0QQitemZ380191124768QQcmdZViewItemQQptZLH_Defau ltDomain_0?hash=item5885282d20

Oczywiscie to tylko moje sugestie.

Pozdrawiam.

Jestem zapalonym spinningista wiec mam spinningowe zestawy na lekkie przynety. Multika potrzebuje na srednie - ciezsze przynety i jak lykne bakcyla i sie nie wkurze na gniazda to kupie do lekkich. Poki co che miec zestaw srednio-ciezki na szczupola na jerki , woblery i trolling. Dobrze zeby byl mial jak najwieksza rozpietosc obslugi przynet tzn gramatury to bedzie bardziej uniwersalny. Czytam sporo o abu revo stx , skt i winch a tu pojawia sie curado 201e7 i daiwa zillion. Najgorsze ze nie mam dostepu fizycznego do sklepu wedkarskiego zeby sobie chociaz je poogladac i podotykac tylko czytam opisy i fora. a co wedkarz to opinia.

Przypadek 10g uogolnilem, da rade rzucac mniej, ale zalezy czym...i zaleznie od stopnia zaawansowania :D

kurde marcin przestan bo po takich postach przyjdzie mi do glowy ze posiadam niewiadomojakie umiejetnosci...

o multika trzeba dbac a niewielki i na prawde tani tunning (30 minut w domowym zaciszu) potrafi zdziałac cuda... Standerus 9i nie tylko ) świadkiem :D

koks odpusc sobie zilliony i temu podobne zabawki. przeciez chcesz od czegos zaczac...

upoluj na ebayu lub tu u nas w dziale sprzedam Curado 201D (dowolny typ) i na pewno będziesz zadowolny. przy sciagnieciu z ebaya mozna sporo zaoszczedzic na lepszy kijek na dobry początek...

z tego co sie orientuje to nasz forumowy Bujo bywa w londynie - pogadaj z nim mysle ze pomoze :D

Witam,

Faktycznie bywam w Londynie :D Tylko co ja moge @koks pokazac? Stuningowane okraglaki ABU? :D :D :D Tyle zostalo.

Ja bym wybral okraglaka. Sprzedalem niedawno za smieszne pieniadze jakas Calcutte 201. Od 10 gram latalo bardzo dobrze. 100 tez bez problemow :D

Pozdrowionka,

Bujo

P.S. Jakies niskoprofilowe kreciolki Shimano widzialem w grangers fishing. Trzeba by sprawdzic czy maja na stanie.

No to pierwszego multika kupilem: Abu revo premier - nowka niesmigana. Jak myslicie dobry wybor? Jeszcze go nie mam bo przez neta kupowalem - taki ladny na tym zdjeciu , taki amerykanski :D . Okazja byla wiec co tam. ale to nie wszystko. skolekcjonuje sobie ich wiecej :mellow: Mysle o revo winch , revo skeet rees , stx , shimano curado e7 . to chyba tyle na niskoprofilowce.