Skocz do zawartości

Niebieskie światełko

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, po prostu zauważyłem, że kręcący jakby przyspiesza proces suszenia? utwardzania?

Dzięki Panowie, @Kacper.K za info. Latarka UV. Ok.

Jaka jest nazwa handlowa żywicy światłoutwardzalnej? Czy jest też klej światłoutwardzalny, czy też żywicę traktuje się jako klej?

Sorry za takie pytania, ale mam wreszcie czas na ukręcenie swoich pierwszych much szczupakowych i na okrągło oglądam YT.

Pozdrawiam

Alek

Prawdopodobnie jest to lakier UV. Z klejami utwardzanymi UV nigdy się nie spotkałem  bo jakby to napisać, sklejając dwie powierzchnie, ciężko jest dostarczyć pomiędzy nie promienie UV :D  Dużo fajnej chemii jest stosowanej przy podłogach drewnianych - kleje, lakiery, podkłady.

Panowie, po prostu zauważyłem, że kręcący jakby przyspiesza proces suszenia? utwardzania?

Dzięki Panowie, @Kacper.K za info. Latarka UV. Ok.

Jaka jest nazwa handlowa żywicy światłoutwardzalnej? Czy jest też klej światłoutwardzalny, czy też żywicę traktuje się jako klej?

Sorry za takie pytania, ale mam wreszcie czas na ukręcenie swoich pierwszych much szczupakowych i na okrągło oglądam YT.

Pozdrawiam

Alek

To nie jest klej, a lakier. No i nazywa się UV. Na rynku sporo jest różnych lakierów, droższych, tańszych, pozostawiających lepki film bądź nie. 

Mi najbardziej przypadł do gustu Loon, a miałem też inne. Co prawda pozostaje lepka warstewka, której można się pozbyć albo spirytusem albo po prostu wystawić na działanie słońca (całe spektrum, nie tylko określone długości fal). Za to największą zaletą jest twardość, inne które miałem były po prostu kruche, a często się zdarzało, że bielały. 

Nie wiem jak się sprawdzają lakiery do paznokci, tutaj jest dobry kierunek, bo tanie jak barszcz. Może ktoś stosuje ?

Edytowane przez Kacper.K

Jeżeli zostaje lepka warstwa to oznacza że masz kiepska latarkę UV. Używam tego typu bondow juz parę lat. Pod dobrym swiatlem twardnieje w pare sekund i nie zostawia zadnej klejacej warstewki. Są różne. Take które po wyschnięciu są twarde jak szkło albo lekko elastyczne jak wskazany loon. Są bardzo gęste do robienia większych powierzchni jak i bardzo płynne to wykańczania malutkich much. Bardzo fajna rzecz która w zasadzie eliminuje konieczność używania epoxy na przykład w muchach na zębate. Ogólnie same zalety poza jedną wadą . Nie jest to najtańsza rzecz, ale warto poeksperymentować z bondami do robienia paznokci (tipsy ). Te środki są tańsze i często równie dobrze się sprawdzają. Tak jak pisałem wcześniej. Dobra latarka to podstawa. Ja swoją kupiłem na ebay. Jest to pojedyncza bardzo mocna dioda uv zasilana akumulatorem. Bond pod tym światłem twardnieje w 2-3 sec.

Pozdrowka