Skocz do zawartości

Pstrągi 2010

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Już chodzi pupa!!?? Cuś szybko :)Wczoraj sprawdziłem kilka domków i chrusty siedzą jeszcze lekko zamarznięte w chałupach i ani myślą o przemianie...

Pozdr.

W.

Ps.ale tęcza ładna :D uwielbiam te ryby :D

U mnie przez kilka dni temperatura dochodzila do 25 stopni i troche owadow zaczelo sie roic. Nie byly to chrusty,ale tylko ich pupy mam w pudelku, wiec duzego wyboru nie mialem. Jak widac malutka pupa chrusta wygladala jak pupa czegos co zjadal pstrag.

Pozdrawiam,

Tomek

Waldek, @popper - dzięki wielkie za wczorajszą wycieczkę na Kwisę za pstrągami :mellow: - to mój pierwszy wypad na rybki AD 2010 od końca października Fajnie było, szkoda że rybki nie były skore do współpracy :wacko: no może przez lekko podwyższoną wodę i jej kolorek (lekko trącona)? No nic - liczy się spacerek z kijkiem w ręku, pogaduchy... Raz jeszcze dzięki za to że mnie z domu wyrwałeś :mellow: A że kropka nie złowiłem to tym bardziej szkoda bo kijek który mi pożyczałeś za pierwszą rybę w 2010 roku byłby MÓJ <_< A masz kolego niezły arsenał na kropki, klenie, okonie...że głowa mnie rozbolała :lol: że śmiało będziesz mógł jeden z kijków podarować na nagrodę przy okazji jakiegoś zlotu j.pl <_<

nad woda dziś byłem około 10. pochmurno, woda trochę brudna. głęboka prostka przed zakrętem. krótki rzut w górę rzeczki. kilka obrotów korbką i sieeedzi! kabanisko ogromne spływa parę metrów w dół. na zmianę kręci bączki i staje na ogonie. wszystko trwa może ze 20-30 sekund. sprzęt mam pancerny, ale mimo to nie daję rady podciągnąć go do siebie. jeszcze kilka młynków i frisky 7cm wyskakuje z wody. cholerny niefart. 60 centów miał jak nic. kolana miękkie, łapy mi sie trzęsą. jest dobrze, jutro też spróbuję.. <_<

.

post-312-1348914687,9043_thumb.jpg

Byłem dziś i byłem wierny woblerom (pomimo usilnych namawiań do koguta). Wierność odpłaciła dziesięcioma minutami klasycznych brań. W sumie było ich cztery z czego 2 pstrągi wyjęte. Największy 42 cm :D. Większy tylko skubnął w 7 cm duckera.

Hejka!

Łowicie piękne ryby :D)) Wielkie gratulacje!

Właśnie wróciłem z warsztatów pstrągowych nad Łupawą i mam zaliczonego pierwszego pstrąga :D Radość ogromna, większa niż z każdej innej ryby - chyba z powodu urody potokowców. Rzeczka po prostu bajeczna!

Dzięki światłym radom czterech przewodników-instruktorów udało mi się wyrwać z wody i wypuścić w zdrowiu potokowca 51cm :D))

Musze podziękować, bo bez nich na taką rybę czekałbym dłuuugo :D

Łukasz Strzałkowski wybrał idealną przynętę i opowiedział o miejscowych pstrągach, Sebastian Kalkowski doradzał miejscówkę, asystował przy połowie i zmierzył kropkowańca a Piotr Piskorski wytłumaczył jak pstrągowo prowadzić przynętę i przekazał tony informacji o połowach pstrągów - to duży fachowiec. Dodatkowe podziękowania dla Mateusza Kalkowskiego za całą wiedze przekazaną drugiego dnia i wszystkich kolegów z którymi miło spędziłem dwa cudowne dni nad pstrągową rzeką.

Mam nadzieję że Piotrek nie chce mnie zabić za płoszenie mu ryb, łażenie za nim i zadawanie setki pytań z drugiej strony rzeki :D

Mój potokowiec złapał się na Sławkowego Flyera w ubarwieniu lipienia. Łukasz przed wyprawą doradzał dwa kolory wobków - imitację lipienia i pstrąga - i z tego co zaobserwowałem oba kolory ( na różnych woblerach ale z przewagą salmiaków) były super łowne bo padło wiele piędziesiątek. Niektórzy bali się że trudno będzie powtórzyć taki wynik :D Ja na pstrągi pomorskie będę teraz zabierał butchery salmo i sławkowe castery i flyery.

Dołączam fotkę laptopa Rognisa, bo nie miałem jak przegrać zdjęcia (podmienię jak dostanę w wersji cyfrowej) :D

Pozdrowienia dla wszystkich pstrągarzy!!!

Ictus

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=23809&

post-1924-1348914846,3451_thumb.jpg

@popper tak podejrzewam:) Szczęście początkującego!

Tak czy siak zaraziłem się pstrągami i następną rzeką będzie San :D

Zaraziłem się pstrągowaniem i z tego się najbardziej cieszę. To była życiówka, teraz chciałbym dołożyć komplet pstrągów w różnych wielkościach :D Dopiero raczkuję, ale mam blisko do złotego sklepu gdzie mogę pomęczyć @SaNdAcZa ><\\\\*> Więc nauczyciela mam dobrego i za jakiś czas jest szansa że nauczę się łowić pstrągale. Łukasz już podpowiedział mi tytuły ichtiologiczne i chyba od nich zacznę.

Ictus