Skocz do zawartości

Pstrągi 2010

popper

Rekomendowane odpowiedzi

popper normalnie nawet nie wiesz jak mnie denerwujesz w tym roku :mellow:

a ja sobie siedze w domu i smarkam kolejny kilogram husteczek higienicznych :mellow:

Ps. wdze ze ejdnak znalazl sie jeszcze jakis kijek ktorego koneicznie musisz miec w swojej szafie :mellow:

PSS (ale nie społem). pieknie wyksztalcony kropas - nie ma co :D

Sprowokował mnie @dzepetto.

Darek przybywa właśnie na tzw. łonie, w Lubaniu Od kilku dni już wymienialiśmy się meilami jak by tu się spotkać. Dzisiaj była ostatnia, na spotkanie, szansa.

Pod pretekstem testowania nowego wędziska zakupionego kilka dni temu u Wojtka Żbikowskiego wyrwałem się z domu.

Pierwsza miejscówka, drugi rzut i widzę falę, podążającą, za zielono-czanym twisterem, Po chwili z wysokiej skarpy widzę kropasa, którego oceniam w pierwszej chwili na +45 cm.

Co robić :huh: Nie atakuje tylko spływa tuż przy jigu.

Przyśpieszam obrót korbki i po chwili siadam jigiem na dnie. Ponowne poderwanie i jest :mellow: :mellow: :mellow:

Siadł pewnie i już kręci niezłe młynki. Blisko, tuż pod brzegiem. Widać, że to nie jest jeszcze to co latem.

Wyjmuję rybę na żyłce, wędziskiem. Zestaw wytrzymuje a ja w tym momencie pozbawiam nowiuśkiego Avid firmowej plomby.

AIS70MLF spisał się dzielnie. Poza tym jest wedziskiem czułym i celnym. Łatwo pozwala umieścić w punkt zarówno 3 gramowego jiga, jak również 4 g woblera prod. Leszka Dylewskiego.

Jestem zadowolony z testu, ryby, walentynek i .... :lol: :mellow: :lol:

Miarka wskazuje całe 54 cm szczęścia.

Po krótkiej sesji schodzę w dół rzeki. Przez chwilę miga mi na drodze czerwone Clio na numerach lubuskich.

Jadę za nim.

Spotykam go na poboczku jakiś kilometr dalej. Kierowcy nie ma ale wciąż szukam.

W końcu widzę nad wodą sylwetkę młodego człowieka. On zmaga się z zaczepem ja ryję autem w zaspie.

Po kilku chwilach docieram do Darka. Tak się poznajemy.

Gadce nie ma końca chcociaż z przykrością muszę to przerwać.

Muszę wracać do domu na 10.00. Ale, Darku, jeszcze kiedyś na pewno razem połowimy

A zaiste miłe spotkanie, dzięki za wymianę doświadczeń i przynęt. Miejscówka na której stałeś z daleka wyglądał obiecująco, szkoda, że nie wiedziałem, że Ty to Ty, bo przez myśl mi przeleciało cholera zawsze ktoś musi przede mną miejscówę zająć ;) . Ja niestety musiałem zakończyć łowienie zaraz po tym, jak skończyliśmy rozmawiać, zdążyłem tylko... zostawić w obiecującym dołku Twojego szczęśliwego twistera, na którego złowiłeś dzisiejszego kabanika. No cóż, na dobre to pstrągom wyjdzie, zdrowsze będą. Do następnego spotkania będę miał partię świeżutkich głowaczy, odrobię stratę :lol:

Na wspólne łowy zapraszam Sławku.

Po nauki? bez przesady :lol:

Dziękuję wszystkim.

Zaproszenie przyjmuję ale nie wiem kiedy mi będzie dane skorzystać - czuj się także zaproszony na wspólne łowy :D

Sławku ty uważaj jak ci Waldek zapuka do drzwi po drodze ze słonej czkawki ....bo on jak już ruszy na ryby to z 3 dniowego zlotu potrafi zrobić sobie 2 tygodniową wyprawę :lol:

Waldku oczywiście gratuluję pstrucha przez P :D

No ładnie Waldek a tak dzisiaj o Tobie myślałem wracająć ze Świeradowa co tam u Ciebie a tu taki prezent na walentynki rozumiem że to była samica :lol: gratulacje.

PS. jechałem pewne odcinki wzdłuż kwisy potem kaczawy rozglądałem się ale nikogo nie widziałem.

Waldku chyba po nauki wypadnie nam w tym sezonie się do Ciebie udać bo łoisz wszystkim siedzenia aż miło (albo niemiło ).

Gratuluję :D

Sławku uzyj poprostu Twistera zamiast wobka i woda ozyje,z wielu stron mam info że to działa :D

Teoria hmmm interesująca.

O tyle prawdziwa, moim zdaniem, co mit, pokutujący w ubiegłym sezonie, na temat skuteczności pstrągowych kogutów.

Praktyka podpowiada, że każda przynęta ma swój czas i miejsce zastosowania :D .

Waldku chyba po nauki wypadnie nam w tym sezonie się do Ciebie udać bo łoisz wszystkim siedzenia aż miło (albo niemiło ).

Gratuluję :D

Sławku uzyj poprostu Twistera zamiast wobka i woda ozyje,z wielu stron mam info że to działa :D

Teoria hmmm interesująca.

O tyle prawdziwa, moim zdaniem, co mit, pokutujący w ubiegłym sezonie, na temat skuteczności pstrągowych kogutów.

Praktyka podpowiada, że każda przynęta ma swój czas i miejsce zastosowania :D .

Dokładnie :D - jak już wobler nie daje rady to sprawdzam inne przynęty. Niestety jak na razie to raczej nietypowo zimna woda powoduje, że na dwóch wyprawach wypadało mi się poddać.

Wielkie gratulacje @popper piękna ryba.

Dawno nie zaglądałem na forum, a tu taka piękna niespodzianka, widać nawet w trakcie niesprzyjającej pogody można wydłubać konkretne ryby.

Ja też podczas kilku ostatnich wypadów zauważyłem, że pstrągom zdarza się kaprysić. Tak było w niedziele, ryby niechętnie wychodziły do woblerów, więc z pewną nieśmiałością sięgnąłem po twistery. W efekcie na 6 ryb, 5 uderzyło w twister a tylko 1 w wobler. Niestety nie wszystkie udało mi się wyjąć :wacko: ale od tej wyprawy mam nową przynętę w arsenale :mellow:

pzdr

Grzecho

Ja niestety musiałem zakończyć łowienie zaraz po tym, jak skończyliśmy rozmawiać, zdążyłem tylko... zostawić w obiecującym dołku Twojego szczęśliwego twistera, na którego złowiłeś dzisiejszego kabanika.

Czytając posty pod gratulacjami dla Poppera, za walentynkowego pstrąga (do gratulacji tych również się dokładam) są pytania o sukces Waldka. Talent, technika, cud przynęta.

Każdy z Nas ma takie okresy kiedy po prostu łowi. Łowi wtedy, kiedy inni nie łowią, łowi tam, gdzie inni nie mogą nic złowić chociaż to bankowe miejsce, a przynętą którą łowi w tym czasie, inni nic nie złowią. To ciekawe! Sam doświadczyłem takich okresów, i kilku znajomych to potwierdza. Wpis dzepetto, również to potwierdza.

Nie ma czegoś takiego, jak szczęśliwa przynęta, czas, czy miejsce. Są jedynie wędkarze, którzy w danym momencie potrafią skorzystać z tych dodatkowych okoliczności. Mogę się mylić, ale sądzę, że sam Waldek nie zna dokładnej odpowiedzi. Domyślam się jedynie, że Waldek czuje się najbardziej szczęśliwym człowiekiem idąc na ryby. Oczekuje spotkania z rybą i te się realizują. Techniki, czas, przynęty, miejsce, to wszystko jest ważne, ale nastawienie do łowienia najważniejsze.

To Twój czas Waldku, korzystaj do syta :mellow: