Bootleg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam. Mam takie pytanie do osób które dużo łowią na obrotówki. Macie jakieś godne polecenia żyłki odpowiednich producentów, które nie skręcają się po paru wyjazdach? Pomijam oczywiście kwestie sprzętu na jaki łowimy. Wiadomo bowiem, że aby ograniczyć skręcanie żyłki kołowrotek musi dobrze i równo nawijać, krętliki też powinny być dobrej jakości, a i wiele zależy od samej blaszki na którą się łowi. To wszystko wiem. Mam dobry kręciołek, używam dobrych krętlików oraz łowie na błystki znanych producentów. Niemniej żyłka po kilkunastu wyjazdach i tak skręca się dość mocno. Jeżeli ktoś ma sprawdzone żyłki po obrotówki to wpisujcie śmiało. Skorzystam na pewno nie tylko ja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja używam HM69 od dragona, dużo łowię obrotówkami, nie zauważyłem skręcania się, krętlika nie stosuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja używam HM69 od dragona, dużo łowię obrotówkami, nie zauważyłem skręcania się, krętlika nie stosuję. ??? Bez żartów.Obracają Ci się te blaszki w wodzie ??? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 ??? Bez żartów.Obracają Ci się te blaszki w wodzie ??? Kręcą i łowią. Stosuję tylko agrafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) W zasadzie powinna się obracać paletka wiec nie powinno żyłki skręcać .... Ale jak jest wiadomo..Ja tam używam jednej linki i do woblerów i do obrotowek.. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 A to są specjalistyczne żyłki do obrotówek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 A to są specjalistyczne żyłki do obrotówek?A jak by taka była kupiłbyś bo ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 A to są specjalistyczne żyłki do obrotówek? Jeśli szydera to zbędna... Pytanie jest proste. Jedna żyłka bardziej się skręca, inna mniej... Ja szukam tych drugich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Szydera szyderą.... Logika podpowiada, że mniej skręcać będą się żyłki sztywne od tych miękkich... mówię oczywiście o takich samych średnicach.Generalnie z powodu skręcania żyłki zrezygnowałem z obrotówek - baaardzo mnie to zjawisko wkurz...o.... Powodzenia w poszukiwaniach, ja się poddałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jeśli szydera to zbędna... Pytanie jest proste. Jedna żyłka bardziej się skręca, inna mniej... Ja szukam tych drugichMasz racje.Ja mam nawinieta zylke i po dwoch rzutach obrotowka, robia sie dziwne rzeczy.Jak kolega wyzej pisal, z tego powodu praktycznie pozegnalem sie z obrotowkami.Kiedys lowilem duzo na obrotowki i nie zauwazylem zbytniego skrecania sie, wiec zylka zylce nierowna.Temat moim zdaniem slusznie zalozony, ograniczy wkurw...ienia innym nad woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 No ja szukam... metodą prób i błędów. Testuje co roku coś innego i na dziś najmniej skręcała mi się żyłka Stroft nie pamiętam jednak dokładnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja łowię Hm 80 cena za szpulkę do 30pln .Żyłka jak najbardziej do łowienia i nie tylko na obrotówki .Dokładam krętlik z miniagrawką i śmiga śmiało .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ale to która z cech żyłki ma wpływ na jej skręcanie?Do mnie to nie dociera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jeśli dużo łowię na obrotówki to czasami rozwijam żyłkę i przewijam na drugą stronę najlepiej na otwartej przestrzeni .Żyłka się ładnie prostuje pod warunkiem że nie ma nic na końcu (żadnej agrawki czy krętlika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Niekture żyłki mają taką charakterystykę, że już po nawinięciu na szpulkę i po odpięciu kabąka robi się spirala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Od kilkunastu lat stosuje do blaszek tylko Stroft GTM bo sie chyba najmniej skreca.Do tego warto jeszcze co kilkadzisiat rzutow sciagnac blaszke i rzucic pare razy np kopytem. Praktycznie w kazdej blaszce wyginam lekko drucik w bok bo to zmniejsza obracanie sie calej blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ale to która z cech żyłki ma wpływ na jej skręcanie?Do mnie to nie dociera. Dobra inaczej. Łowisz na obrotówki? Jeżeli tak, to skręca Ci się żyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dobra inaczej. Łowisz na obrotówki? Jeżeli tak, to skręca Ci się żyłka?Tak, łowię. Tak skręca. A to jak bardzo się skręca zależy od obrotówki. Zresztą nie bez powodu niektóre mają korpusy bez osi symetrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja robię to tak. Do jednego z oczek krętlika przywiązuje kawałek żyłki na którym zaciskam małą śrucinę ołowianą zaraz przy oczku a to co zostało poniżej przypalam zapalniczką .Działa w 100% i w niczym nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Tak, łowię. Tak skręca. A to jak bardzo się skręca zależy od obrotówki. Zresztą nie bez powodu niektóre mają korpusy bez osi symetrii. No i dobra przynajmniej wyraziłeś swój pogląd. Twoim zdaniem wszystko zależy od obrotówki. Moim zdaniem niekoniecznie, bo łowię "teoretycznie" na najlepsze na rynku tj. meppsy, damy czy rękodzieła od sprawdzonych twórców, a żyłka i tak skręca się mocno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 I pewnie będzie się skręcać ja kilkanaście lat łowię na obrotówki i ten fakt zaakceptowałem, konsekwencje są znane wszystkim, można minimalizować (niesymetryczna oś, łożyskowane krętliki) ale według mnie wyeliminować tego się nie da, na poszczególnych żyłkach różnicy która pozwalała by wyciągać miarodajne wnioski nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja mam tylko meppsy w pudełku . Praktycznie wszystkie obrotówki skręcają żyłkę,a po zawieszeniu śruciny problem znika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) No i dobra przynajmniej wyraziłeś swój pogląd. Twoim zdaniem wszystko zależy od obrotówki. Moim zdaniem niekoniecznie, bo łowię "teoretycznie" na najlepsze na rynku tj. meppsy, damy czy rękodzieła od sprawdzonych twórców, a żyłka i tak skręca się mocno...I będzie się skręcać (mniej lub bardziej). Taka jest konstrukcja obrotówki. Nawet sam uciąg/szybkość prowadzenia będzie miał znaczenie - chodzi o tarcie strzemiączka paletki o elementy korpusy. Będzie duże, to obracające się skrzydełko "zabierze" korpus ze sobą i się skręca. Te lepiej wykonane (obrobione) będą wykazywać mniejsze tarcie we wspomnianych elementach i będą mniej skręcać. Sposobem na jeszcze większą eliminacje jest możliwie duże odsunięcie środka ciężkość obrotówki od osi obrotu paletki (to te wspomniane niesymetryczne korpusy). Żyłka nie ma nic do tego, ale chcesz to jej szukaj. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Krzysiek fajnie sie czyta to co piszesz bo to sa naprawde madre rzeczy.Ale tak samo budowa obrotowki ma wplyw na skrecanie sie zylki jak i material z jakiego zylka jest zrobiona.Jedna zylki skrecaja sie bardziej przy tej samej przynecie i na takim samym kolowrotku w takiej samej wodzie, a inne mniej i to jest fakt.Kolega stara sie poszukac rozwiazania, nie przeszkadzajmy mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Żyłki, co najwyżej, mogą bardzie lub mniej "okazywać swoje skręcenie" (miękkie mniej, sztywne bardziej). Nic poza to.Ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi