Skocz do zawartości

Żyłka, która sprawdzi się pod obrotówki

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie do osób które dużo łowią na obrotówki. Macie jakieś godne polecenia żyłki odpowiednich producentów, które nie skręcają się po paru wyjazdach?

Pomijam oczywiście kwestie sprzętu na jaki łowimy. Wiadomo bowiem, że aby ograniczyć skręcanie żyłki kołowrotek musi dobrze i równo nawijać, krętliki też powinny być dobrej jakości, a i wiele zależy od samej blaszki na którą się łowi. To wszystko wiem. Mam dobry kręciołek, używam dobrych krętlików oraz łowie na błystki znanych producentów. Niemniej żyłka po kilkunastu wyjazdach i tak skręca się dość mocno.

Jeżeli ktoś ma sprawdzone żyłki po obrotówki to wpisujcie śmiało. Skorzystam na pewno nie tylko ja ;) Pozdrawiam

Szydera szyderą.... :)

Logika podpowiada, że mniej skręcać będą się żyłki sztywne od tych miękkich... mówię oczywiście o takich samych średnicach.

Generalnie z powodu skręcania żyłki zrezygnowałem z obrotówek -  baaardzo mnie to zjawisko wkurz...o.... :P

Powodzenia w poszukiwaniach, ja się poddałem.

Jeśli szydera to zbędna... Pytanie jest proste. Jedna żyłka bardziej się skręca, inna mniej... Ja szukam tych drugich

Masz racje.Ja mam nawinieta zylke i po dwoch rzutach obrotowka, robia sie dziwne rzeczy.Jak kolega wyzej pisal, z tego powodu praktycznie pozegnalem sie z obrotowkami.Kiedys lowilem duzo na obrotowki i nie zauwazylem zbytniego skrecania sie, wiec zylka zylce nierowna.Temat moim zdaniem slusznie zalozony, ograniczy wkurw...ienia innym nad woda.

Od kilkunastu lat stosuje do blaszek tylko Stroft GTM  bo sie chyba najmniej skreca.Do tego warto jeszcze co kilkadzisiat rzutow sciagnac blaszke i rzucic pare razy np kopytem. Praktycznie w kazdej blaszce wyginam lekko drucik w bok bo to zmniejsza obracanie sie calej blaszki ;)

Tak, łowię. Tak skręca. A to jak bardzo się skręca zależy od obrotówki. Zresztą nie bez powodu niektóre mają korpusy bez osi symetrii.

No i dobra przynajmniej wyraziłeś swój pogląd. Twoim zdaniem wszystko zależy od obrotówki. Moim zdaniem niekoniecznie, bo łowię "teoretycznie" na najlepsze na rynku tj. meppsy, damy czy rękodzieła od sprawdzonych twórców, a żyłka i tak skręca się mocno...

I pewnie będzie się skręcać ja kilkanaście lat łowię na obrotówki i ten fakt zaakceptowałem, konsekwencje są znane wszystkim, można minimalizować (niesymetryczna oś, łożyskowane krętliki) ale według mnie wyeliminować tego się nie da, na poszczególnych żyłkach różnicy która pozwalała by wyciągać miarodajne wnioski nie zauważyłem.

No i dobra przynajmniej wyraziłeś swój pogląd. Twoim zdaniem wszystko zależy od obrotówki. Moim zdaniem niekoniecznie, bo łowię "teoretycznie" na najlepsze na rynku tj. meppsy, damy czy rękodzieła od sprawdzonych twórców, a żyłka i tak skręca się mocno...

I będzie się skręcać (mniej lub bardziej). Taka jest konstrukcja obrotówki. Nawet sam uciąg/szybkość prowadzenia będzie miał znaczenie - chodzi o tarcie strzemiączka paletki o elementy korpusy. Będzie duże, to obracające się skrzydełko "zabierze" korpus ze sobą i się skręca.  Te lepiej wykonane (obrobione) będą wykazywać mniejsze tarcie we wspomnianych elementach i będą mniej skręcać. Sposobem na jeszcze większą eliminacje jest możliwie duże odsunięcie środka ciężkość obrotówki od osi obrotu paletki (to te wspomniane niesymetryczne korpusy).

Żyłka nie ma nic do tego, ale chcesz to jej szukaj.

Edytowane przez krzychun

Krzysiek fajnie sie czyta to co piszesz bo to sa naprawde madre rzeczy.Ale tak samo budowa obrotowki ma wplyw na skrecanie sie zylki jak i material z jakiego zylka jest zrobiona.Jedna zylki skrecaja sie bardziej przy tej samej przynecie i na takim samym kolowrotku w takiej samej wodzie, a inne mniej i to jest fakt.Kolega stara sie poszukac rozwiazania, nie przeszkadzajmy mu :)