Skocz do zawartości

Sklejka na podłogę w pontonie - czym zabezpieczyć krawędzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na własną rękę buduję ze sklejki podłogę w pontonie typu Elling 270. Oryginalnie producent zapewnił namiastkę podłogi dodając do zestawu trzy deski. Są one mocowane ze sobą specjalną chyba skórzaną osłonką. Zastanawiam się jak zabezpieczyć ponton przed uszkodzeniem ze strony sklejki. Co nałożyć na sklejkę, żeby się idealnie dopasowało i było praktyczne. Zastanawiam się nad spiłowaniem rantów sklejki do tępego skosa (rys.). Chciałem wówczas listwę zabezpieczającą zrobić ze zwykłej starej dętki. Chodzi mi po głowie również pomysł z otuliną rurki do instalacji. Jednakże jej grubość na pierwszy rzut oka wydaje się przeszkodą. Zamieszczam rysunek, który nieco zobrazuje moje rozterki. Może ktoś zna jakieś pewne sprawdzone rozwiązanie? Pozdrawiam serdecznie

post-48511-0-73016000-1428405591_thumb.jpg

Edytowane przez SPIDERLING84

A po co zabezpieczać sklejkę ( rant ) ?, ja użytkuję ponton z podłogą ze sklejki i nic się nie przeciera.

Aha nie masz listwy aluminiowej usztywniającej podłogę ?

To zrób ranty na pół okrągło i obklej grubą folią, wyjdzie najtaniej.

Edytowane przez Brambor

Ja mam Oriona 10, ale mam listwy usztywniające podłogę i dmuchany kil który usztywnia całość, czyli podłoga siedzi sztywno. 

Może zastosować taką gumę 2mm 120cm x 10cm = 4,50zł http://allegro.pl/mata-guma-2mm-ogolnego-przeznacz-1szt-1-2m-x-0-1m-i5206853237.html

Albo 1mm http://allegro.pl/mata-guma-plyta-gladka-ogolneg0-przeznaczenia-1-mm-i5206853104.html

Właśnie taką gumą oblepiłem ten trójkąt dziobowy podłogi, tylko dlatego bo tam mam mocowaną rolkę kotwiczną.

Edytowane przez Brambor
  • Like 1

Tylko podłoga jest prosta a dętka pół okrągła i nie wiem jak Ci się będzie układać jak będziesz podklejał. A tą gumą z linku wyżej ładnie podkleisz z jednej strony i czymś ciężkim przydusisz do wyschnięcia kleju, potem odwracasz i druga strona.

Edytowane przez Brambor