SPIDERLING84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, na własną rękę buduję ze sklejki podłogę w pontonie typu Elling 270. Oryginalnie producent zapewnił namiastkę podłogi dodając do zestawu trzy deski. Są one mocowane ze sobą specjalną chyba skórzaną osłonką. Zastanawiam się jak zabezpieczyć ponton przed uszkodzeniem ze strony sklejki. Co nałożyć na sklejkę, żeby się idealnie dopasowało i było praktyczne. Zastanawiam się nad spiłowaniem rantów sklejki do tępego skosa (rys.). Chciałem wówczas listwę zabezpieczającą zrobić ze zwykłej starej dętki. Chodzi mi po głowie również pomysł z otuliną rurki do instalacji. Jednakże jej grubość na pierwszy rzut oka wydaje się przeszkodą. Zamieszczam rysunek, który nieco zobrazuje moje rozterki. Może ktoś zna jakieś pewne sprawdzone rozwiązanie? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez SPIDERLING84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Są dostępne specjalne listwy pcv na krawędzie płyt MDF. Może coś takiego warto spróbować i wkleić ją na klej montażowy? Nie wiem tylko na jakie grubości płyt są dostępne. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidos Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Może to rozmiary są różne tylko poszukać http://www.sorba.pl/Katalog-lato/Osprzet-zeglarski/Do-lodzi-wedkarskich/Odbojnica-profil-do-lodzi-WL-57-listwa-odbojowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ok, tylko czy nie sądzicie, że warto spiłować krawędź do mniejszej średnicy, żeby lepiej układał się w szczelinie "podłoga-burta"? Ma to sens? Ta odbojnica to ciekawy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) A po co zabezpieczać sklejkę ( rant ) ?, ja użytkuję ponton z podłogą ze sklejki i nic się nie przeciera. Aha nie masz listwy aluminiowej usztywniającej podłogę ? To zrób ranty na pół okrągło i obklej grubą folią, wyjdzie najtaniej. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Nie mam tej listwy. Podłoga będzie w dwóch częściach - więc nawet nie potrzebuję usztywnień dodatkowych. Mówisz, że wystarczy to zrobić w ten sposób? Nie potrzeba elastycznego tworzywa między sklejką a pontonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja mam Oriona 10, ale mam listwy usztywniające podłogę i dmuchany kil który usztywnia całość, czyli podłoga siedzi sztywno. Może zastosować taką gumę 2mm 120cm x 10cm = 4,50zł http://allegro.pl/mata-guma-2mm-ogolnego-przeznacz-1szt-1-2m-x-0-1m-i5206853237.html Albo 1mm http://allegro.pl/mata-guma-plyta-gladka-ogolneg0-przeznaczenia-1-mm-i5206853104.html Właśnie taką gumą oblepiłem ten trójkąt dziobowy podłogi, tylko dlatego bo tam mam mocowaną rolkę kotwiczną. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Brambor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Czyli generalnie mogę zastąpić tworzywo z linku zwykłą dętką (?). Niemniej ta guma interesuje mnie do kilku innych patentów w tym pontonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Tylko podłoga jest prosta a dętka pół okrągła i nie wiem jak Ci się będzie układać jak będziesz podklejał. A tą gumą z linku wyżej ładnie podkleisz z jednej strony i czymś ciężkim przydusisz do wyschnięcia kleju, potem odwracasz i druga strona. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Masz rację. To w sumie wyjdą grosze. Pójdę w to. Dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Myślę tak 3cm + 1cm + 3cm na podklejenie = 7cm x 120cm długość i teraz sobie musisz obliczyć ile potrzebujesz tej gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi