Roch Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Znalazłem ofertę sprzedaży takiej oto łódki. Sztuka z ogłoszenia wygląda na zadbaną, ma silniczek suzuki 15 KM, 4-suwowy, na wózeczku... Miodzio. Niepokoi mnie tylko ta turecka skorupa, o której w sieci bardzo skąpo. Czy ktokolwiek z Was miał styczność? Słyszał? Widział? Macał? Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Sorry w moim tekście wkradł się poważny błąd podałem zawartość szkła w laminacie na poziomie 70% co jest wynikiem rewelacyjnym przy laminatach epoxydowych robionych ciśnieniowo na bazie tkanin szklanych.W laminatach poliestrowych na bazie mat szklanych wynik 25-27%szkła jest normalny 30 bardzo dobry a ponad 35 osiągany metodą ciśnieniową Tak zwaną RTM [ Resin Transfer Mulding] ale metoda ta jest bardzo droga dla nielicznych wyrobów, tą technologię stosuje się przy dużych seriach wyrobów.Natomiast przy łodziach wystarczy matę zastąpić tkaniną rowingową a uzyskamy o wiele silniejszy laminat i cieńszy jak z maty a za tym i lżejszy. W naszym kraju dominuje mata w a szczególnie u drobnych producentów natomiast poważne stocznie jachtowe stosują przeróżne maty, komplexsy, tkaniny jak i żywice a każda ma inny ciężar właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Ludzie stosuja maty a nie tkaniny bo sporo lżej się robi. Tkaninę a do tego o jeszcze dużej gęstości ciężko jest ułożyć. Ja jednak pokuszę się o zrobienie romany właśnie z użyciem rowingu.Pewnie użycie epoksydu zapobiegło by podnoszeniu się tkaniny na ząłamaniach ale kasa sporo większa chociaż wtedy zyskało by się na wytrzymałości i wadze. Mniejsza waga mniejszy silnik mniej paliwa czyli w późniejszej eksploatacji same oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Roch Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dziękuję za info na temat zależności pomiędzy masą a solidnością powłoki. Cenne.Mam jeszcze takie pytanie dodatkowe. Czy dla łodzi o podanych gabarytach i masie tudzież kształcie dna jak na obrazku silnik 15-konny to za mało / mało / OK / sporo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 moim zdaniem i z tym co poczytałem/pooglądałem w sieci to chyba będzie raczej mało niż dużo. ze 30Hp przy tej wadze było by chyba w sam raz.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witaj Roch ta łajba ze zdjęcia które podałeś to kawał solidnej skorupy nie sugerował bym się tym że Turecka wbrew pozorom to kraj morski i też potrafią coś fajnego zrobić a po rysunkach widać że jest to zaawansowana konstrukcja.Co do silnika to 30koni będzie naprawdę w sam raz i dość oszczędnie,@Peresada dobrze gada.Na mój gust można założyć do niej max 50ps ale po co,chyba że dla adrenaliny ja na swojej łajbie miałem dwa sezony 30ps suzukę w dwu takcie waga łodzi to netto w granicach 550kg i sam rozwijałem nią 40km według wskazań GPSa.We dwóch już tylko 32 ale moja jest większa 4,9x1,85no i ta waga.Teraz mam SUZUKE DF-70 i zaczyna już fruwać kiedy pływam sam.Natomiast biorąc cenę zastanowił bym się nad zakupem u nas nowej fajnej kabinówki za te pieniądze można już kupić fajną łajbę z sinikiem na lawecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Roch Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Tornado! Trochę mnie zaintrygowało to, co napisałeś o kupowaniu w Kraju. Muszę się rozejrzeć po polskim rynku, przekalkulować... Jakieś namiary na strony internetowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Ok abyś tylko wiedział że wszystkie stocznie te duże i te małe w kraju i za granicą wpadły w chude lata i teraz można za dobre pieniądze kupić fajną łajbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Roch
Znalazłem ofertę sprzedaży takiej oto łódki. Sztuka z ogłoszenia wygląda na zadbaną, ma silniczek suzuki 15 KM, 4-suwowy, na wózeczku... Miodzio.
Niepokoi mnie tylko ta turecka skorupa, o której w sieci bardzo skąpo. Czy ktokolwiek z Was miał styczność? Słyszał? Widział? Macał?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi