Skocz do zawartości

Świder

rognis_oko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kilka lat wstecz poszedłem z psem nas spacer nad Świder. Było wczesne lato. Woda była przejrzysta, inne okoliczności przyrody też piękne. Siadłem w cieniu pod drzewkiem i zapaliłem papierosa(ponad dwa lata już nie palę :D ) . Pies hasał gdzieś dalej. Na płyciznę wypłynęło stadko ryb. 4 sztuki. Były to klenie. Z pewnością w przedziale od 40 do nawet 50 cm. Tak je szacuje. Ile miały nie wiem. Gdy się im już przyjrzałem to rzuciłem patyczek do wody i odrazu zniknęły. Od tamtej pory już takich ryb nie widziałem. A nad rzeczką bywam dość często. I z wędką i bez. Ale myślę, ze gdzieś jeszcze one są. Jak nie te to inne. Bo łowią ludzie klenie w Świdrze. Na wiśnie, na robaki. No i dobrze niech łowią. Tylko po co zabijają?? :(

Dziś kolejne spotkanie z rzeczką. Półtorej godziny bez kontaktu z rybą. Za to pogoda dopisała chociaż. Panowie, rzeczka piękna! Niestety jej rybostan pozostawia wiele do życzenia...... No i te plastyki płynące ciągle i zatrzymujące się na każdym zwalisku. Wiaderka, klocki, grabki. Różowe niebieskie, żółte. Nie ładnie to wygląda :wacko:

post-788-1348913832,914_thumb.jpg

post-788-1348913832,9783_thumb.jpg

W Woli Karczewskiej mam od urodzenia działkę i nad Świdrem spędziłem mnóstwo czasu. Łowiłem kilkukilowe brzany, duże szczupaki i kleniska. Obecnie po zbudowaniu zapory odbywa się właśnie rzeź brzany pod zaporą, powyżej można liczyć na szczupaczka i okonka. Kleniska sa wielkie, mam miejsca z których je obserwuję raniutko. Tylko na stojącej wodzie jedyną metodą dobrania się do tych największych jest delikatna przystawka albo pickerek.

Zamierzam w ty6m roku zbadać okolice Wólki Sufczyńskiej, podobno to bardzo ładny odcinek, a tam mnie jeszcze nie było:)

Rzeź już się zaczęła i jak co roku potrwa z różną intensywnością gdzieś do połowy maja pewnie :angry: . Działencję mam 200 m od rzeki w połowie długości pseudozalewu. Brzan co roku wpływa z Wisły coraz mniej, zanim do tego dotrą do Woli Karczewskiej też je po drodze częściwo kłusole dopadną. Pod zaporą dzienni pseudowędkarze i nocni prądownicy wybijają to co dotarło, potem resztki ryb które nie spłynęły dobijają sieciarze. Mało ich wraca do Wisły oj bardzo mało. A przecież 3 kilowa brzana może mieć ponad 20 lat:(

Tak się składa, że i ja znam wielu miejscowych z Woli Karczewskiej. I w tym jednego wędkarza. Przez dużę W! :mellow: Taka rzeź miała miejsce kilka lat temu, po wybudowaniu zapory. Teraz to nie jest raczej praktykowane, a napewno nie na taką skalę rzeby nazwać to rzezią. A przyczyna jest prosta - brak ryb. To znów spowodowane jest głownie tym, że nie wchodzą one już w takich ilościach i tak duże z Wsły. Sztucznie przekopane ujście Świdra jest poprostu za płytkie czy coś w tym stylu. Taką informacje usłyszałem niegdyś od wędkarza, który niegdyś próbował walczyć o ratowanie tej rzeczki. Ale zabrakło chętnych. A samemu nie podołał.

Nie znaczy to, że nad Świdrem wszystko jest OK. Można napotkać samołówki, mięsiarzy,kłusowników i inne bydło. Tak jak wszędzie.

To prawda wielokrotnie obserowałem spływ przeróżnych zabawek, klocków, ostatnio widziałem zbiór foremek i wiaderek plażowych, łopatek, sitek, grabki w kolorze różowym, zielonym, żółtym. Niestety wyszystko niesione przez wodę osiada na gałęziach i wygląda to strasznie. Jesli chodzi o rybostan to jest marny. Na pare wypadów wyniki słabiutkie :(

• 5 lat później...

Ja od 3 lat trochę ''zaniedbałem'' świder na korzyść większych rzek, ale mogę powiedzieć ze wbrew pozorom jest to rzeka trudna. Gdy bywałem nad nią 2-3 razy w tygodniu to szczupaki 60  nie były rzadkością.(największy 82 cm) Obecnie jak już tam zawitam to nie bardzo mogę się czymś pochwalić. A tak przy okazji- na Świdrze jest zakaz łowienia, chyba od zapory w Dluzewie do ujścia, (rezerwat), mimo ze spływy kajakowe się tam odbywają.   

Na Świdrze w tym roku można łowić na odcinku od mostu w Świdrach do Wisły to informacja potwierdzona przez Otwockie koło PZW. Ostatnio tak z ciekawości wpadłem porzucać na końcowym odcinku przed ujściem do Wisły ale nawet drobnicy nie było śladu, plus taki że wędkarzy też ani śladu więc mogłem kameralnie porzucać choć samo ujście nie wygląda obiecująco płytko i przedzielone od głównego koryta Wisły wysepkami. Rzeczka bardzo urokliwa szczególnie jak już się zazieleni na brzegach. Są odcinki gdzie latem Świder jest eksploatowany przez turysto-plażowiczów i brzegi rzeczywiście są zaśmiecone choć to rezerwat. A o rybach nie będę się wypowiadał bo za mało tam łowiłem i bez efektów ale sam jestem ciekaw czy na dozwolonym odcinku są miejsca gdzie mogłaby być ryba bo do tej pory na takie nie trafiłem. Wiosną przyszłego roku planuję trochę częściej nad nią wpadać kosztem ukochanej Wisły.

A tu ponura aura z ostatniego wypadu post-54671-0-76858300-1384809522_thumb.jpgpost-54671-0-03820900-1384809559_thumb.jpg

dla porównania latem bywa zdecydowanie przyjemnie dla okapost-54671-0-12428700-1384810247_thumb.jpgpost-54671-0-51905600-1384810266_thumb.jpg
post-54671-0-04728400-1384810223_thumb.jpg

Edytowane przez maciek1b