Skocz do zawartości

Świder

rognis_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj (sobota) wraz z @Xavim i kolegą Piotrkiem wybraliśmy się nad Świder w poszukiwaniu życia w wodzie. :D

Niestety po przyjeździe na miejsce, okazało się, że płynie bardzo wysoka i zmętniała woda. Jednak nie daliśmy za wygraną i przez kilka godzin szukaliśmy szczęścia.

Nie udało nam się skusić żadnej rybki do brania. Wysoka woda dała nam małe szanse na sukces.

Na szczęście, czas nie został stracony bo spędziliśmy go na świeżym powietrzu, w ładnej scenerii i w miłym towarzystwie. :mellow:

Oto kilka fotek z wypadu.

Wysoka woda płynęła nieubłaganie:

post-12-1348913190,2009_thumb.jpg

post-12-1348913190,2564_thumb.jpg

post-12-1348913190,3052_thumb.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzieki Rognis za te kilka zdiatek :D , widze ze z Xawim i Piotrkiem wytrwale wedrujecie . Ja dzis niestety mam przerwe , cztery weekendy bylem na wyprawach pod rzad ale wczoraj ciezko pracowalem [i caly tydzien]wiec musialem dzis pospac ...po za tym duzo spraw jeszcze do zalatwienia ...transportacje zabawek :mellow: hi,hi,hi .

Cos wam zabki zbrazowialy na wiosne ha,ha,ha ...

Weekend bez wyprawy to stracony weekend ...to jest haslo na ten sezon :mellow:

@Jurek,

staram się wklejać krótkie relacje i zdjęcia dla tych, którzy w weekend nie mogą wybrać się na rybki. Niech chociaż troszkę poczują klimat wędkarski. :mellow:

...Weekend bez wyprawy to stracony weekend ...to jest haslo na ten sezon...

- Hasło jest świetne! :D

A ja wczoraj widziałem jak na spławiczek lesie po 30 cm brać wyciągała... musi ryba nieźle iść bo nad wodę sciąnęły rzesze wędkarzy wszelkiego autoramentu, można powiedzieć - pełen przekrój społeczny :unsure:

WIOSNA !

ps. nie mowie o Świdrze, tak mnie klimat ogólnie sprowokował :D

To ja Wam Panowie rozwieję wątpliwości co do rybostanu rz.Świder.

Jako stały mieszkaniec Otwocka próbowałem wielokrotnie złowić tam cokolwiek.....niestety rybostan tej uroczej rzeczki jest katastroficzny, a to głównie dzięki przesunięciu ujścia rzeki wiele lat temu i wybudowaniu betonowej tamy w Woli Karczewskiej :huh: :huh: :huh:

Ryba nie ma obecnie szans wchodzić na wiosne do Świdra bo głębokość na ostatnich 10-15km tej rzeki to średnio 20cm !!!

Pomimo tego i tak wchodzi, ale ilości są żenujące.

Bardzo dobrze znam odcinek od Strachomina do ujścia do Wisły w Józefowie, są piękne i urokliwe miejsca w okolicach Sufczyna, Kołbieli, Sępochowa czy Woli Karczewskiej.......te odcinki są już głębsze i na zakrętach rzeka osiąga nawet 4m głębokości.

Na tych odcinkach woda pachnie pstrągiem i te ryby kiedyś tam były, nawet ostały się ruiny po gospodarstwie hodowli pstrąga z drewnianą tamą i całkiem pokażną banią tuż za nią. Właściciel podobno wyemigrował do Kanady.

Niestety po pstrągach zostały tylko wspomnienia, obecnie mozna złowić klenia, jazia i inne drapieżniki, ale wszystko jest małe. Na pewno uchowały sie pojedyńcze sztuki większych ryb, przynajmniej ja w to wierzę.

W latach 70-80 rzeka ta posiadała bardzo dużą populację brzany(rekord kolegi z Michalina to 5.20kg), świnki i certy. Te ryby jeszcze łowi się od czasu do czasu w okolicach starego młyna i tartaku w Woli Karczewskiej, tuż poniżej tamy, ale są to sztuki bardzo małe i trafiają się rzadko.

Rzeka jest idealna do poćwiczenia na małych klenikach wędkarstwa muchowego, i czasami widać miłośników tej dyscypliny brodzących w krzaczorach.

pozd.

To ja Wam Panowie rozwieję wątpliwości co do rybostanu rz.Świder.

W latach 70-80 rzeka ta posiadała bardzo dużą populację brzany(rekord kolegi z Michalina to 5.20kg), świnki i certy. Te ryby jeszcze łowi się od czasu do czasu w okolicach starego młyna i tartaku w Woli Karczewskiej, tuż poniżej tamy, ale są to sztuki bardzo małe i trafiają się rzadko.

trafiają się i większe :D

http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&amp ;file=article&sid=1166

http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&amp ;amp ;file=article&sid=1167&mode=thread&order=1&t hold=-1

• 2 miesiące temu...

znalazlem cos takiego

http://www.pzwokregmazowsze.icenter.pl/badania/swider/index. html

Charakterystyka zespołów i zasobów ryb w dorzeczu Świdra

moze sie komus przyda, nie brzmi zachecajaco, choc z drugiej strony moze jest strona, jest zlot, jest sporo osob z wawy, to moze i rzeczka mozna by sie zaopikowac? :D

@MGOR - dzięki za link do opracowania.

Pomimo, że mnie nie dotyczy to opracowanie w stopniu bezpośrednim, tzn. nie łowię na świdrze.

To jest to bardzo ciekawe.

Daje pogląd jak może wyglądać taka sprawa na innych rzekach w kraju.

Szkoda, że PZW nie robi badań wszystkich rzek co pięć lat w całym kraju.

Wyszłoby, że już prawie wszystko jest wyłowione.

Pozdr.

Rafał B)

Ps.Trafiłeś może na jakieś opracowania innych rzek w kraju ?

• 1 rok później...

Witam,

chciałbym odświeżyć wątek i zapytać czy ktoś próbuje swoich sił nad świdrem.

Ze swojej strony dodam, że w weekend udało mi się złowić tam pstrąga (co prawda mały ale cieszy). Jestem tam co weekend i nie spotkałem do tej pory nikogo kto by tak jak ja latał z kijem po brzegu. Pewnie jestem jedynym, który tam łowi albo jakieś marne miejsca wybieram.

Pozdr

Sebastian