Skocz do zawartości
  • 0

Kłopoty z akumulatorem.

laszczewskim

Pytanie

Witam Kolegów.

W ubiegłym roku, w czerwcu, zakupiłem silnik Osapian 45/50 z maximizerem, akumulator KM-LPC 12-110 i ładowarkę mikroprocesorową.

W stanie pełnego naładowania miernik pokazuje 13,10 V. (w spoczynku). Po dopłynięciu na najwyższym możliwym biegu, (nie powodującym świecenia czerwonej diody), na łowisko oddalone o max. 1 km, powrót musi nastąpić w ślimaczym tempie, na biegu najniższym, lub nawet przy ciągłym świeceniu czerwonej kontrolki. Ponownie wykonany pomiar napięcia tym samym przyrządem daje wynik 12,95 V. Podłączona ładowarka doładowywuje  akumulator w ciagu 20 min, co świadczyłoby o bardzo znikomym spadku napięcia.

Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam. 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie byłbym taki pewien. Twój test pokazał, że twoje aku ma pojemność 40Ah przy rozładowywaniu bardzo małym prądem. Przy tak małym prądzie powinno to trwać co najmniej dwie i pół doby, a śmiem twierdzić że nawet trzy.

Nie do końca. Może się nie znam, ale przecież akumulator nie rozładował się do końca.Po odłączeniu żarówki woltomierz pokazywał na aku napięcie 10 V , czyli stracił około 1/3  :  1/4 swojej pojemności.

Może piszę bzdury, ale to są tylko moje (laika) rozważania.

Pzdr.

• 0

Nie do końca. Może się nie znam, ale przecież akumulator nie rozładował się do końca.Po odłączeniu żarówki woltomierz pokazywał na aku napięcie 10 V , czyli stracił około 1/3 : 1/4 swojej pojemności.

Może piszę bzdury, ale to są tylko moje (laika) rozważania.

Pzdr.

Akumulator rozładowany do końca ma napięcie w stanie spoczynku 11,5V. Czyli pomiędzy spadkiem z 12,8 do 11,5 oddaje całą swoją pojemność. Wprzypadku aku 110AH powinien oddawać 11A przez 10 godzin. Porównaj to z wynikiem swojego. Należy dodać, że pojemność użyteczna aku maleje wraz ze wzrostem prądu rozładowania, a rośnie wraz z jego spadkiem.

Najrozsądniej było by sprawdzić na bateri co do której stanu jesteś pewny.

@paprykar- wydaje mi się, że stan aku ocenia się przede wszystkim po tym ile daje a nie ile bierze.

• 0

Chodziło mi o to, że akumulator zaczął się zupełnie inaczej zachowywać. Wcześniej ładował się bardzo szybko, a teraz 14 godzin, czyli wyglądało to tak, jakby silnik nie pobierał prądu z akumulatora a reszta to jak mawiał klasyk; oczywista oczywistość

• 0

Po to jest to forum, zeby pomagac...chociaz w tym przypadku jest to taka pomoc bardzo po omacku...wg mnie akumulator o napieciu rzedu 10V jest calkowicie rozladowany, zauwazalnie mniej tez mi sie trafialo, z tym ze w takich wypadkach aku szedl prosto na zlom...

Rzeczywiscie chyba najlepiej poprobowac z zamiana silnik/ akumulator. Sa bowiem mozliwe rozne sytuacje..ja nawet spotkalem sie z taka, ze akumulator pokazywal 13,5V a po podlaczeniu do silnika natychmiast spadaly obroty - najprawdopodobniej sprawna byla tylko 1 cela i coz z tego, ze dawala 13,5V, skoro nie bylo zadnej pojemnosci?

Gumo

• Like 1

• 0

Akumulator nie jest w najlepszej kondycji, ale jako tako działa i to nie tłumaczy spadku mocy silnika.

Wg. mnie uszkodzony jest maksymizer lub silnik.

Z drugiej strony i tak przydałby się nowy aku, więc może go kup i sprawdź silnik na nowym.

Edytowane przez SzymonK

• 0

To pojechałeś, po koledze :D :D

Kolega napisal sam ze akumulator rozladowany do 10V oddal 1/3- 1/4 pojemnosci. Chyba ze pisze bzdury. Wiec potwierdzam ze pisze bzdury poniewaz po 1 to te 10V to jest napiecie ponizej prawidlowego minimalnego. Po drugie rozladowanie do 10,5V to rozladowanie w ~70℅ wiecej sie nie da.

• 0

Kolega napisal sam ze akumulator rozladowany do 10V oddal 1/3- 1/4 pojemnosci. Chyba ze pisze bzdury. Wiec potwierdzam ze pisze bzdury poniewaz po 1 to te 10V to jest napiecie ponizej prawidlowego minimalnego. Po drugie rozladowanie do 10,5V to rozladowanie w ~70℅ wiecej sie nie da.

Tu masz rację :)

• 0

Koledzy odgrzeję może trochę starego kotleta bo mam podobny problem. Chcę kupić aku, radziłem się tu na forum, ale trafiłem na ten temat i nie wiem właśnie czy nie jest tak, że mam problem z silnikiem. Patrzyłem na aku i od zeszłego roku stoi i trzyma napięcie 13V. W trakcie używania problem podobny jak u Kolegi, chwilę na wyższym biegu i nagle spada. Akumulator ma około 4 lat, ale może jednak nie jest zepsuty tylko coś z silnikiem. Akumulator KM battery i osapian 55lbs z maximizerem.

Edytowane przez KrzyObr

• 0

Koledzy odgrzeję może trochę starego kotleta bo mam podobny problem. Chcę kupić aku, radziłem się tu na forum, ale trafiłem na ten temat i nie wiem właśnie czy nie jest tak, że mam problem z silnikiem. Patrzyłem na aku i od zeszłego roku stoi i trzyma napięcie 13V. W trakcie używania problem podobny jak u Kolegi, chwilę na wyższym biegu i nagle spada. Akumulator ma około 4 lat, ale może jednak nie jest zepsuty tylko coś z silnikiem. Akumulator KM battery i osapian 55lbs z maximizerem.

Według mnie to jednak wina aku. Aby rozwiać swoje wątpliwości zrób mu test podpinając żarówki.

• 0

Moim zdaniem akumulator. Też tak miałem z kilkuletnim AGM SSB.

• 0

Dziękuję za odpowiedzi. Chyba jednak akumulator, tak wynikało by z testu z żarówką. 40w poświęciła niecałą godzinkę i było już prawie 10,8 v. Wiec pozostaje kupić nowe aku.

Tylko zakup nowego pozostaje. Przypomnij sobie czy mu jakiej krzywdy podczas eksploatacji nie zrobiłeś, zbyt głębokie rozładowanie, długo nie naładowany po pływaniu czy w okresie postoju (zima).

• 0

Witam szanowne towarzystwo, uszkodziłem aku odkręcając zaśniedziałe klemy, przy wyjściu plusa doprowadziłem do lekkiego pęknięcia obudowy. Minimalnie sączy się jakaś ciecz ze szczeliny która powstała ,,zakleiłem,, silikonem lecz po 2 tyg jednak minimalnie ale jednak się sączy czy są sposoby na uszczelnienie czegoś takiego ?